Γιαούρτι
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: είναι όντως όλα τα «στραγγιστά» που βρίσκουμε στο ράφι γιαούρτι;

Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Ωστόσο, πίσω από τις ετικέτες κρύβονται συχνά παρεξηγήσεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: είναι όντως όλα τα «στραγγιστά» που βρίσκουμε στο ράφι γιαούρτι;

Τι ορίζει η νομοθεσία για το γιαούρτι

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως γνήσιο γιαούρτι πρέπει:

  • Να παρασκευάζεται αποκλειστικά από νωπό γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο ή βουβαλινό).

  • Να ζυμώνεται με φυσικές καλλιέργειες (Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus).

  • Να μην περιέχει πρόσθετα όπως γλυκαντικά, αρώματα ή σταθεροποιητές.

  • Να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 3,2% για αγελαδινό/γίδινο και 5,5% για πρόβειο.

Αντίθετα, προϊόντα που φτιάχνονται από σκόνη γάλακτος ή περιέχουν πρόσθετα χαρακτηρίζονται ως επιδόρπια ή εδέσματα γιαουρτιού και όχι ως γιαούρτι.

Τι σημαίνει «στραγγιστό γιαούρτι»

Το στραγγιστό είναι πιο παχύ και κρεμώδες γιατί έχει αφαιρεθεί μέρος του υγρού του (ορού). Για να θεωρείται αυθεντικά στραγγιστό:

  • Πρέπει να έχει παραχθεί με παραδοσιακή αποστράγγιση, όπως με τσαντίλα.

  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πρέπει να φτάνει τουλάχιστον 5,6% για αγελαδινό/γίδινο και 8% για πρόβειο.
    Πολλά βιομηχανικά προϊόντα που πωλούνται ως «στραγγιστά» δεν ακολουθούν αυτές τις προδιαγραφές, γεγονός που δημιουργεί παραπλάνηση για τον καταναλωτή.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων

  • Παραδοσιακό γιαούρτι: φτιάχνεται με φυσικό τρόπο και σχηματίζει πέτσα.

  • Επιδόρπιο γιαουρτιού: περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως φρούτα ή δημητριακά.

  • Έδεσμα γιαουρτιού: μπορεί να έχει φυτικά έλαια ή άλλα πρόσθετα για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι ειδικοί συστήνουν να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ετικέτα:

  • Όταν τα συστατικά ξεπερνούν τα 3-4, το προϊόν είναι μάλλον έντονα επεξεργασμένο.

  • Η ένδειξη «Greek Yogurt» δεν εγγυάται ελληνική παραγωγή· μπορεί να έχει φτιαχτεί στο εξωτερικό.

  • Ο χαρακτηρισμός «παραδοσιακό» δεν σημαίνει πάντα αυθεντική παρασκευή με την κλασική μέθοδο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ηράκλειο Κρήτης: Με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών το πρώτο κουδούνι παρά τους νέους διορισμούς
Παρά τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές στο Ηράκλειο παραμένουν υψηλά, ενώ...
Ηράκλειο Κρήτης: Με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών το πρώτο κουδούνι παρά τους νέους διορισμούς