Ένα παραδοσιακό πιάτο με πλούσια γεύση και εντυπωσιακή παρουσία επανέρχεται δυναμικά στο τραπέζι. Πρόκειται για αφράτα, ζουμερά κεφτεδάκια που ακουμπούν πάνω σε έναν ιδιαίτερο πουρέ μελιτζάνας, γνωστό και ως "μπεγιεντί" – μια συνταγή με οθωμανικές ρίζες, που φέρει τις τεχνικές επιρροές της γαλλικής κουζίνας.
Ο πουρές αυτός ξεχωρίζει για τη μεταξένια υφή και το διακριτικό κάπνισμα της ψητής μελιτζάνας, η οποία δένει με μια μπεσαμέλ βασισμένη στην κλασική μέθοδο: καβουρδισμένο αλεύρι σε φρέσκο βούτυρο, δεμένο στη συνέχεια με κρύο γάλα.
Το πιάτο σερβίρεται είτε σκέτο, με το άρωμα του καυτού λαδιού να απογειώνει τη γεύση, είτε συνοδεύεται από μια απλή σάλτσα ντομάτας. Συμπληρώνεται ιδανικά με δροσερό τζατζίκι, αρωματικό ρύζι ή τραγανές τηγανητές πατάτες, προσφέροντας ισορροπία και πληρότητα σε κάθε μπουκιά.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τον πουρέ
4 μεγάλες μελιτζάνες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φλιτζάνια γάλα
50 γραμμάρια τριμμένο τυρί που λιώνει όπως τσένταρ, γκούντα κτλ.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τους κεφτέδες
500 γραμμάρια κιμάς (μίγμα μοσχάρι – χοιρινό)
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού ή τρίμμα φρυγανιάς
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε το μίγμα για τα κεφτεδάκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά και ζυμώνοντας καλά με τα χέρια σας. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα, να ανακατευτούν τα αρώματα.
2. Στη συνέχεια για να ετοιμάσετε τον πουρέ μελιτζάνας, πλύντε, στεγνώστε τις μελιτζάνες και ψήστε τες στο φούρνο, στους 200ο C μέχρι να μαλακώσουν. Χαράξτε τις όπως είναι χλιαρές ή κρύες αν δεν βιάζεστε και ξύστε το εσωτερικό της μελιτζάνας με ένα μαχαίρι ώστε να αφαιρεθεί ο πουρές, με προσοχή και να διαχωριστεί από τη σκληρή φλούδα. Λιώστε με ένα πιρούνι και αφήστε τον πουρέ στην άκρη.
3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και σοτάρετέ το για λίγο ώστε να ψηθεί ελαφρά και να μυρίσει. Προσθέστε το κρύο γάλα σιγά – σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις πήξει ελαφρά και δημιουργούνται σταθεροί στρόβιλοι, ρίξτε τον πουρέ μελιτζάνας, τα μπαχαρικά και το τυρί. Ανακατέψτε καλά και αφήστε την άκρη. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε ανάλογα.
4. Στο μεταξύ πλάστε τον κιμά σε κεφτεδάκια και ψήστε τα σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, γυρίζοντάς τα κι απ’ τις δύο μεριές, να ψηθούν καλά.
5. Σερβίρετέ τα σε μια πιατέλα πάνω από τον πουρέ μελιτζάνας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το λάδι που έχετε τηγανίσει τα κεφτεδάκια, αφού το καθαρίσετε πρώτα από τα υπολείμματα ή να φτιάξετε μια πρόχειρη σάλτσα με το λαδάκι, λίγο πελτέ και μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας.
Συμβουλή
- Χρησιμοποιήστε κρύο γάλα όταν φτιάχνετε τον πουρέ, προσθέτοντάς το σιγά – σιγά στο μίγμα του καβουρδισμένου αλευριού.
- Αφού ψήσετε τις μελιτζάνες στη σχάρα, στο φούρνο ή στο γκάζι, κλείστε τις σε μια χαρτονένια ή νάιλον σακούλα για λίγο, ώστε να ιδρώσουν και να αποκολλάται εύκολα η φλούδα τους.
- Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί σε πήλινο κεσέ, να πασπαλιστεί με επιπλέον τυριά και να γκρατιναριστεί ελαφρά στο φούρνο μέχρι να πήξει κι άλλο ο πουρές και να λιώσουν τα τυριά.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ