Τα «μέτρα άμεσης απόδοσης» (ΦΠΑ, Ασφαλιστικό) και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσής τους στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών
Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρεται η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - δανειστών, παρότι δεν αναμένεται η λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασηςΣτη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρεται η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - δανειστών, παρότι δεν αναμένεται η λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης
Στη κατεύθυνση ξεπεράσματος της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις , συγκυβέρνηση και δανειστές ανταλλάσσουν επίσημα και ανεπίσημα προτάσεις για μέτρα που έχουν άμεση απόδοση στο κρατικό ταμείο (ΦΠΑ - Ασφαλιστικό), και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σήμερα συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), χωρίς να αναμένονται αποφάσεις γύρω από τους όρους της συμφωνίας και του «προγράμματος» που θα τρέχουν μετά τη λήξη του μνημονίου στη σημερινή μορφή του. Σε αυτό το πλαίσιο, και με τους δημοσιονομικούς στόχους που προβάλλουν η κάθε μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν συγκλίνει σχεδόν σε σημείο ταύτισης, τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από τις επιμέρους εξειδικεύσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί το χρονοδιάγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, την κατάθεση νέας «περισσότερο πειστικής πρότασης», σχετικά με τα «ισοδύναμα» μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση των «θεσμών» ως «καλή βάση για συμφωνία», λέγοντας ότι είναι μια πρόταση «λογική, ρεαλιστική και κοστολογημένη».
Υπενθυμίζεται ότι, επί της ουσίας, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» ομολογούν την καταρχήν συμφωνία τους για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αυξητική τάση, ανάλογα με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ολα δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί σχεδόν ισοσκελώς καταμερισμένη, τόσο από την πλευρά των αντιλαϊκών φόρων (ΦΠΑ κ.ά.) όσο και από την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών. Πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι και η παραπέρα περιστολή των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις. Αυτή, με τη σειρά της, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά θα συνδυαστεί και με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία και θα «εκταμιεύονται» κατ' αντιστοιχία με τις δόσεις για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την αποπληρωμή των δόσεων προς τους πιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους.
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση, διατυμπανίζει τις προετοιμασίες της γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταστρώσει τα σχέδια που πρέπει και να αυξάνουμε τις προετοιμασίες με δεδομένο το προς τα πού πηγαίνουν οι συνομιλίες», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον.
Νέα παρέμβαση του εγχώριου κεφαλαίου
Στο μεταξύ, σε κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, που απέστειλαν χτες οι επικεφαλής του ΣΕΒ και άλλων εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας δοκιμάζονται, με ευθύνη και των δύο μερών. Το μείζον όμως είναι να μην θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Στο διά ταύτα επισημαίνουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι προσωπικά θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά - σύμφωνα με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές σας δεσμεύσεις - για να αποφύγει η χώρα τη ρήξη με τους εταίρους και την έξοδο από την Ευρωζώνη».
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι, με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, με ατζέντα τις σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η παροχή της αντιλαϊκής «τεχνογνωσίας» του ΟΟΣΑ στους εξής τομείς: Αγορά εργασίας, χονδρικό εμπόριο, κατασκευαστικός κλάδος, τραπεζικό σύστημα, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.
Με το βλέμμα στη διαχείριση του κρατικού χρέους
Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η δόση προς το ΔΝΤ (30/6), ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα «καταβληθεί κανονικά», υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα», για να προσθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει χρηματοδότηση και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
Η διαγραφή του συνόλου ή μέρους του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, υπογράμμισε από την πλευρά του χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμα και αν μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι πιστωτές περιμένουν «εναλλακτικές προτάσεις» από την ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο αυριανό Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε τις πιθανότητες «πολύ περιορισμένες».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο όριο του ELA ανέρχεται στα 84,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» επί των εγγυήσεων που καταθέτουν οι τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται ρευστότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη