Την ανάγκη για μια ριζική επανεκκίνηση στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων όπως ισχύουν σήμερα και τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, ανέδειξε με ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης.
Όπως υπογράμμισε, η έναρξη ενός «ουσιαστικού, ανοιχτού, αξιόπιστου, δημοκρατικού διαλόγου» δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια άπαξ συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. «Η προσέλευσή μας για να αραδιάσουμε σχέδια επί χάρτου είναι εκτός του πνεύματος της παρέμβασής μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής έκανε λόγο για την ανάγκη δομικής αλλαγής του ελληνικού λυκείου, με στόχο να αποκτήσει μορφωτική αυτοτέλεια, ουσιαστικό ρόλο στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και λειτουργικότητα απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. «Να αναβαθμιστεί από θεραπαινίδα του Πανεπιστημίου σε αυτόνομη βαθμίδα», σημείωσε.
Ο κ. Παραστατίδης πρότεινε τη συγκρότηση ενός τριεπίπεδου Εθνικού Διαλόγου – πολιτικού, επιστημονικού και κοινωνικού – με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, από κόμματα και πανεπιστημιακούς έως μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας ακόμη και ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή και επεξεργασία των συμπερασμάτων.
«Αν σήμερα ανάψουμε τη σπίθα για έναν ειλικρινή, εθνικό διάλογο με συνέχεια και στόχο, τότε μπορεί σε λίγα χρόνια να μιλάμε για μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε πράξη», κατέληξε, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι «παρόν, ενεργό και προσηλωμένο» στον σχεδιασμό αυτής της εθνικής προσπάθειας.
Η ομιλία του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη
«Εκφράζω την ικανοποίησή μας για την θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μελών της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει ένας εθνικός διάλογος που θα οδηγήσει στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων -ως έχουν σήμερα- και στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.
Να είμαστε, όμως, απόλυτα ξεκάθαροι: Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στην σύγκληση απλά μίας Συνεδρίασης της Μορφωτικών με θέμα την αναμόρφωση του Λυκείου, το Εθνικό Απολυτήριο, το Σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Η προσέλευσή μας σε μία άπαξ συνεδρίαση, πλειοψηφία και αντιπολίτευση, αραδιάζοντας σχέδια επί χάρτου, είναι εκτός του πνεύματος της παρέμβασής μας.
Η βούλησή μας είναι η παρούσα συνεδρίαση να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για το ξεκίνημα ενός ουσιαστικού, ανοιχτού, αξιόπιστου, δημοκρατικού διαλόγου με οδικό χάρτη, σαφές χρονοδιάγραμμα και ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα αναβαθμίζει την εκπαίδευση της χώρας.
Έναν θεσμοθετημένο οργανωμένο διάλογο που θα έχει ως προορισμό την δομική αλλαγή του ελληνικού λυκείου και θα κατοχυρώνει την μορφωτική του αυτοτέλεια.
Που θα το αναβαθμίζει από θεραπαινίδα του Πανεπιστημίου σε αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Που θα οδηγεί σε απόφοιτους με πιστοποιημένο ένα μίνιμουμ σετ γνώσεων και δεξιοτήτων και θα τους καθιστά λειτουργικά ικανούς να ανταποκριθούν στις βασικές προκλήσεις του σημερινού μας κόσμου και ανθεκτικούς πολίτες απέναντι στις υπαρξιακές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Που θα παρέχει έναν στιβαρό επαγγελματικό προσανατολισμό εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας κλίσεις και δεξιότητες.
Που θα εξασφαλίζει δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες απαλλάσσοντας το ελληνικό νοικοκυριό από το τεράστιο κόστος.
Ένας διάλογος με προορισμό την θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Απολυτηρίου που δεν θα αποτελεί μόνο ένα απλό εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά θα αποτυπώνει αξία, θα ενσωματώνει κατακτημένη γνώση και δεξιότητες για τις μαθήτριες και τους μαθητές.
Προτείνουμε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π, να διαμορφωθεί το πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για το Λύκειο και το Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια σε τρία επίπεδα:
1ο Πολιτικό, κομματικό, κοινοβουλευτικό, αυτοδιοικητικό
2ο Ακαδημαϊκό - Επιστημονικό
3ο Εντός της Κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, μαθητές) με την αξιοποίηση μίας εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας, δημόσιων διαβουλεύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ακολούθως σε εύλογο χρόνο, προτείνω σε ένα έτος από σήμερα, να συλλέξουμε τα πρώτα συμπεράσματα με κωδικοποιημένα και ταξινομημένα συμπεράσματα με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής μας με θέμα:
«Ένα έτος εθνικού διαλόγου για το Ελληνικό Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», για να συζητήσουμε την διαμόρφωση προπλασμάτων σχεδίου νόμου.
Αν σήμερα κάνουμε απλώς μια ακόμα συζήτηση, χωρίς συνέχεια, θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία.
Αν όμως σήμερα ανάψουμε τη σπίθα για κάτι ευρύτερο, για έναν ειλικρινή, ανοιχτό, εθνικό διάλογο με αρχή, συνέχεια, συνέπεια και στόχο — τότε μπορεί σε λίγα χρόνια να μιλάμε για μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που όντως έγινε πράξη.
Ήρθε η ώρα να δούμε την Παιδεία όχι ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ως εθνική υπόθεση. Όχι ως μηχανισμό αναπαραγωγής ανισοτήτων, αλλά ως μοχλό απελευθέρωσης δυνατοτήτων.
Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε παρόντες, ενεργοί και προσηλωμένοι με προτάσεις, με σχέδιο, με ανοιχτά αυτιά και καθαρή φωνή».
Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες
Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;
Πανελλήνιες 2025: Με ποια κριτήρια επιλέγω σχολές για το Μηχανογραφικό μου;
Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές