ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Οι διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν τις επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις

Μια ανάσα πλέον μας χωρίζει από την έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων την προσεχή Πέμπτη 30 Μαϊου για τους υποψήφιους του ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 31 Μαΐου για τους υποψήφιους του Γενικού Λυκείου.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια δύσκολη περίοδο για τους υποψήφιους, που καλούνται να διαχειριστούν το άγχος τους, να τα πάνε καλά στις εξετάσεις και να πετύχουν.

Η τροφή, είναι το απαραίτητο καύσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και η σωστή διατροφή για την πνευματική διαύγεια. Αν, λοιπόν, κάποια επιπλέον βοήθεια έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον εξεταζόμενο η οικογένεια, κατά την ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο των διαγωνισμάτων, αυτή σίγουρα είναι η προετοιμασία κατάλληλων γευμάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν 8 ώρες ύπνου και τέσσερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για κάθε παιδί και ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων, καθώς εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία.

Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας.

Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως), φρούτο ή χυμό, μέλι ή μαρμελάδα.

Την ημέρα των εξετάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του.

Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.

Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.

Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό).

Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση.

Προτιμήστε το νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτων και φροντίστε να μην φτάνετε στα επίπεδα δίψας για να πιείτε κάτι υγρό.

Παράλληλα, προτείνεται το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται εκτός δωματίου και οι μαθητές να προχωρήσουν σε ασκήσεις χαλάρωσης, προκειμένου να αποβάλλουν το άγχος.

Οι διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους είναι ένα καλό πρωινό, πολλά υγρά (χυμοί και νερό), όχι στην υπερβολική κατανάλωση καφέ, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Βαθμοί, Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκτιμήσεις με ένα κλικ στο κινητό σου εδώ

"Ξεφουσκώνουν" οι Βάσεις εισαγωγής! Ποιες σχολές αναμένεται να πέσουν πάνω από 400 μόρια

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki_0.jpg
Διαμαρτυρία βαθμολογητών Φυσικής: «Η Φυσική αντί να μαγεύει… παιδεύει»;;
«Με τα δεδομένα που δημιουργούνται, ποιος μαθητής θα ρισκάρει να επιλέξει κλάδο με Φυσική, όταν ο δρόμος για την επιτυχία μέσα από τα άλλα πεδία...
Διαμαρτυρία βαθμολογητών Φυσικής: «Η Φυσική αντί να μαγεύει… παιδεύει»;;