πανελληνιες
Πανελλαδικές 2023: Τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν κείμενα, να επιλύσουν γλωσσικές ασκήσεις, να παράξουν λόγο, για κοινωνικά φαινόμενα την ουσία των οποίων δεν έχουν προσεγγίσει ποτέ με τα εργαλεία των κοινωνικών επιστημών, που είναι ολότελα διαφορετικά από τα εργαλεία του γλωσσικού μαθήματος, της φιλολογίας.

Τα θέματα  του μαθήματος της Γλώσσας και Λογοτεχνίας  στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ δείχνουν ακόμα μια φορά το αδιέξοδο από την έλλειψη των Κοινωνικών Επιστημών από το πρόγραμμα των Λυκείων. Τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν κείμενα, να επιλύσουν γλωσσικές ασκήσεις, να παράξουν λόγο, για κοινωνικά φαινόμενα την ουσία των οποίων δεν έχουν προσεγγίσει ποτέ με τα εργαλεία των κοινωνικών επιστημών, που είναι ολότελα διαφορετικά από τα εργαλεία του γλωσσικού μαθήματος, της φιλολογίας. Το γλωσσικό μάθημα καλείται να βελτιστοποιήσει το γλωσσικό εργαλείο ως κώδικα επικοινωνίας, αντίληψης του κόσμου, κατάκτησης της υπάρχουσας γνώσης αλλά και δημιουργίας νέας γνώσης αλλά και έργων της τέχνης του λόγου. Είναι το σημαντικότερο μάθημα του σχολείου, αναμφισβήτητα. Ωστόσο ο ρόλος του δεν είναι να μελετά τα κοινωνικά φαινόμενα στην ουσία τους. Ο μαθητής θα πρέπει να έχει έλθει σε επαφή με αυτά μέσω των κοινωνικών επιστημών, ώστε να μπορεί, με το γλωσσικό του εργαλείο ασκημένο καταλλήλως, να κατανοήσει ή και να παράξει αξιόλογο κείμενο. 

Τώρα, αρκούμαστε στις εμπειρικές γνώσεις των παιδιών (με βάση άραγε ποιες πηγές και κανάλια ενημέρωσης;), ή στις πρόχειρες αναλύσεις των εκθεσιολογίων για ζητήματα που δεν μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε τόσο "ελαφρά τη καρδία". 

Οι κοινωνικές επιστήμες πρέπει να επιστρέψουν στο Λύκειο, στις ηλικίες εκείνες που ο κοινωνικός εαυτός είναι πιο ανεπτυγμένος, που ο νεαρός πολίτης ετοιμάζεται, με την επικείμενη ενηλικίωση, να αναλάβει κοινωνικούς ρόλους. Ο δεκαεξάρης είναι ανάγκη να διδαχθεί Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική Επιστήμη, στα βασικά τους στοιχεία. Αν δεν θέλουμε απλώς να αποστηθίζει έτοιμα θέματα και τσιτάτα από εκθεσιολόγια. Αν θέλουμε να εξασκεί το γλωσσικό του εργαλείο για να γράψει σχετικά με θέματα που πραγματικά γνωρίζει. Για να τα γνωρίσει πραγματικά, έχει ανάγκη εργαλεία των κοινωνικών επιστημών. 

Ηλίας Τουμασάτος, Δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός Κοινωνικών Επιστημών

Διαβάστε εδώ: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 -  Όλα τα θέματα κι οι απαντήσεις τους

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα