«Καραμπόλες» δεκάδων τμημάτων φέρνει η ανακατανομή των θέσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ αλλά και η ενσωμάτωση των θέσεων ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά.
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, αρκετούς υποψηφίους τους ευνοεί, καθώς εκτιμάται ότι σε κάποιες σχολές θα χαμηλώσει ο πήχης εισαγωγής ενώ σε άλλες θα πρέπει να κοπιάσουν περισσότερο, αφού θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Στα 582 τμήματα που έχουν συμπεριληφθεί στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, οι περισσότερες θέσεις έχουν δοθεί στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Συνολικά στο 1ο Ε.Π. περιλαμβάνονται 128 τμήματα στα οποία θα «μοιραστούν» 18.690 θέσεις. Οι θέσεις ωστόσο σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι μειωμένες κατά 456. Με μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων, φαίνεται ότι δυσκολεύει η πρόσβαση σε αρκετές σχολές, όπως στις Νομικές, Παιδαγωγικές, Φιλοσοφίας, Πολιτικής Επιστήμης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Θεολογίας και Κοινωνιολογίας λόγω μείωσης των θέσεων. Ως εκ τούτου σε αυτά τα τμήματα είναι πολύ πιθανό να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανοδικά.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εντάσσονται 117 τμήματα μαζί με τις Στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού). Θα δοθούν συνολικά 10.480 θέσεις, 562 περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός θα είναι μειωμένος για τα περισσότερα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας που δεσπόζουν στο 2ο πεδίο.
Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας) περιλαμβάνονται λίγα και καλά τμήματα (συνολικά 60) εκ των οποίων 5 είναι ενταγμένα στις Στρατιωτικές σχολές. Οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου πεδίου θα έχουν στη διάθεσή τους 139 περισσότερες θέσεις από πέρυσι, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν περιζήτητα τμήματα των ΤΕΙ.
Ετσι, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα πρωτοκλασάτα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων του 3ου Ε.Π., καθώς η αύξηση των θέσεων είναι αρκετά μεγάλη. Σημαντική υποχώρηση των βάσεων, αναμένεται στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας όπου δίνονται επιπλέον 18 θέσεις, στο Λογοθεραπείας Ηπείρου (+68 θέσεις), στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης (+26 θέσεις) κ.α.
Ιατρικές
Στα πανεπιστημιακά τμήματα όπου κυριαρχούν οι Ιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικής σχολές, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών) η αύξηση των θέσεων είναι μικρή (+301 θέσεις), ωστόσο είναι αρκετή ώστε να συγκρατηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα και σε ορισμένα από αυτά, κυρίως περιφερειακών ιδρυμάτων, ενδεχομένως και να υποχωρήσουν. Στο 4ο πεδίο εντάσσονται συνολικά 188 τμήματα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τους υποψηφίους του 5ου πεδίου (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) καθώς τον Σεπτέμβρη θα απορροφηθούν συνολικά 7.105 εισακτέοι από 6.912 πέρυσι.
Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αφού για το τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίνονται 74 επιπλέον θέσεις και για το αντίστοιχο του Αριστοτελείου 26.
Ειδικές κατηγορίες
Οι ευκαιρίες για τρίτεκνους και πολύτεκνους
Οι υποψήφιοι που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) δεν θα εισάγονται εφεξής σε ξεχωριστό αριθμό θέσεων, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγγράφονται ελεύθερα σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αρκεί να έχουν εισαχθεί σε ένα ομοειδές τμήμα διαφορετικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την εικόνα των περσινών βάσεων εισαγωγής για τη διάφορα των βάσεων μεταξύ αντίστοιχων τμημάτων, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις είναι χαοτική. Οι διαφορές που εντοπίζονται στις βάσεις εισαγωγής κεντρικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων με τις αντίστοιχες τμημάτων της Περιφέρειας κυμαίνονται από 1.425 έως 7.819 μόρια. Πρόκειται για τεράστιες διαφορές που θα δώσουν πλεονέκτημα σε όσους κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων των μετεγγραφών.
Φιλολογία
Ενδεικτικά αναφέρουμε από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο τμήματα Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικά. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, σημαντικές διαφορές εντοπίζονται σε τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, ενώ στο 4ο πεδίο ξεχωρίζουν σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Μικρότερες διαφορές, αλλά εξίσου σημαντικές, παρατηρούνται και στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως σε αυτά της Νομικής, Ιατρικής κ.λπ.
Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας Ηγουμενίτσας, καθώς η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 4.215 μόρια. Εάν ίσχυαν πέρυσι οι μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, όπου η βάση ήταν υψηλότερη κατά 7.819 μόρια.
Εντυπωσιακή είναι η διαφορά μεταξύ των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης και Κρήτης (4.566), Μαθηματικών Σάμου και Θεσσαλονίκης (4.167), Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας - Ξάνθης (3.420), Φυσικής Αθήνας - Ηρακλείου (3.098) .
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η διαδρομή των γραπτών από τα εξεταστικά στα βαθμολογικά κέντρα
λοι οι υποψήφιοι αναρωτιούνται πού πάνε τα γραπτά τους όταν φύγουν από τα χέρια τους και πόσο προφυλαγμένα είναι από... κακόβουλες ενέργειες. Γι' αυτό θα σας περιγράψουμε βήμα προς βήμα τη διαδρομή των γραπτών για να είσαστε ήσυχοι, μια και ο σχετικός νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρός και δεν «σηκώνει» λάθη και παραλείψεις, αλλά και γιατί πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή διαδικασία.
Η διακίνηση λοιπόν των γραπτών από τα Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.), προς τα Βαθµολογικά κέντρα θα γίνει ως εξής:
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Οι Επιτηρητές κατά την παράδοση των γραπτών από τους εξεταζόµενους και παρουσία του μαθητή επικαλύπτουν µε αδιαφανές αυτοκόλλητο τα ατοµικά στοιχεία που αναφέρονται στο πάνω εσωτερικό µέρος του εξωφύλλου.
Κατά την επικόλληση του αδιαφανούς αυτοκόλλητου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε το µέρος που έχει την κόλλα να επικολλάται πάνω στη γραµµοσκίαση.
Μάλιστα, οι επιτηρητές ενημερώνονται ότι μπορεί το τµήµα που έχει την κόλλα επικολληθεί λανθασµένα πάνω στα ατοµικά στοιχεία, δηµιουργείται κατά την αποκόλληση πρόβληµα αναγνώρισης της ταυτότητας του γραπτού.
Πριν από την επικόλληση του αυτοκόλλητου οι επιτηρητές διαγράφουν χιαστί τα κενά διαστήµατα, θέτουν την υπογραφή τους στο τέλος του κειµένου των απαντήσεων που υποδεικνύεται από τον εξεταζόµενο και διαγράφουν χιαστί τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτόν της επόµενης λευκής σελίδας.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης στην αίθουσα (παράδοση και του τελευταίου γραπτού) παραδίδουν άµεσα µε πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης τα γραπτά, τα απουσιολόγια και τις καταστάσεις παρόντων - απόντων στη Λυκειακή Επιτροπή.
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η Λυκειακή Επιτροπή, αφού συγκεντρώσει τα γραπτά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑ∆ΑΣ Β΄) από όλες τις αίθουσες του οικείου λυκείου, τα συσκευάζει σε ένα δέµα, στο οποίο περιλαµβάνονται και αντίγραφα των αντίστοιχων καταστάσεων που έχουν σηµειωθεί οι απόντες, καθώς και τα απουσιολόγια. ∆ιευκρινίζεται ότι και τα γραπτά δοκίµια των υποψηφίων µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάστηκαν γραπτώς στο οικείο Λύκειο συσκευάζονται στο ίδιο δέµα µε τα άλλα γραπτά χωρίς καµία ιδιαίτερη ένδειξη.
ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
Τα γραπτά συσκευάζονται ως εξής:
Α. Ολα τα γραπτά του Ε.Κ. συσκευάζονται σε ένα δέµα. Το δέµα σφραγίζεται στο σηµείο κλεισίµατος και στο περίβληµα του κάθε δέµατος αναγράφεται ο τίτλος του Λυκείου-Ε.Κ, η ηµεροµηνία εξέτασης, ο αριθµός των γραπτών που περιέχει το δέµα και ο παραλήπτης του δέµατος, η διεύθυνσή του και ο Ταχυδροµικός Κώδικας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των Λυκειακών Επιτροπών στην καλή συσκευασία, έτσι ώστε να προστατεύονται τα γραπτά δοκίµια και να µην υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των γραπτών δοκιµίων κατά τη µεταφορά τους.
Ολα τα γραπτά του Ε.Κ. θα διακινηθούν προς την ΕΕ∆∆Ε και το ίδιο Βαθμολογικό Κέντρο ανεξαρτήτως αν σε αυτό το Ε.Κ. εξετάζονται µαθητές Λυκείων που ενδεχοµένως ανήκουν σε διαφορετικούς ∆ήµους.
Β. Μετά την ολοκλήρωση της συσκευασίας, ο Πρόεδρος της Λυκειακής Επιτροπής παραδίδει µε πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης το δέµα στον ορισθέντα για τη µεταφορά καθηγητή - σύνδεσµο, ο οποίος τα µεταφέρει στην οικεία ΕΕ∆∆Ε.
Κατά τη µεταφορά ο καθηγητής µπορεί να συνοδεύεται από Αστυνοµικό, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και µετά από συνεννόηση µε τον οικείο ∆ιευθυντή Β/θµιας Εκπ/σης.Η ΕΕ∆∆Ε, µετά τη συγκέντρωση όλων των γραπτών από όλα τα Ε.Κ. της περιφέρειάς της τα αποστέλλει χωρίς να ανοίγει τα δέµατα στο οικείο Βαθµολογικό Κέντρο.
Γ. Κατά την παραλαβή των γραπτών από το Β.Κ. ανοίγονται τα σχετικά δέµατα παρουσία του συνοδού καθηγητή,και γίνεται καταµέτρηση των τετραδίων που παραλαµβάνονται.
Πρωτόκολλο
Συντάσσεται δε σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης, στο οποίο αναφέρονται ο αριθµός των δεµάτων που παραλήφθηκαν και εφόσον ο αριθµός των τετραδίων δε συµφωνεί µε τον αριθµό που αναγράφεται στο κάθε δέµα επισηµειώνεται σχετική παρατήρηση στο πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης που μονογράφεται τόσο από το συνοδό όσο και από τον παραλήπτη του Β.Κ.
Δ. Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία τα γραπτά μοιράζονται ανά πακέτα στους καθηγητές και ξεκινά η βαθμολόγηση.
Ν. ΤΡΙΓΚΑ- Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή:ethnos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη