Κοινωνία 0

ΡΑΣ: Πρόστιμο άνω του 1 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ

ΟΣΕ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για την ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών μετά την τραγωδία των Τεμπών

Πρόστιμο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ επέβαλε η  Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στον ΟΣΕ, μετά τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν έπειτα από την τραγωδία των Τεμπών. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως την ελλιπή εκπαίδευση 75 σταθμαρχών, μεταξύ των οποίων και ο σταθμάρχης της Λάρισας.

Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου επιβλήθηκε στον ΟΣΕ, καθώς ο οργανισμός δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση της Αρχής να μην απασχολεί σε κρίσιμες θέσεις ασφαλείας τους σταθμάρχες που συμμετείχαν στην εκπαίδευση αυτή.

Η απόφαση που εκδόθηκε χθες Τετάρτη από την Ολομέλεια της Αρχής, συνεχίζοντας προηγούμενη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ήδη από τον Μάρτιο του 2023, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, περιγράφει ένα διάτρητο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο ενείχε κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς επέτρεπε σε άτομα με αμφισβητούμενη και ελλιπή κατάρτιση να τοποθετούνται σε κρίσιμες θέσεις.

Αν και οι διαδικασίες έρευνας από την πλευρά της ΡΑΣ είχαν εκκινήσει, εντούτοις «πάγωσαν» πριν από τη λήψη απόφασης ή την επιβολή κυρώσεων, διότι η προηγούμενη διοίκηση εκτίμησε πως η Αρχή όφειλε να αναμένει κατά προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας και να απέχει από τη διατύπωση κρίσης. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι ανέλαβε καθήκοντα η νέα διοίκηση της ΡΑΣ, η οποία επανεκκίνησε τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΟΣΕ αντέκρουσε τις διαπιστωθείσες πλημμέλειες και ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως η αξιολόγηση των σταθμαρχών θα ξεκινούσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και θα περιελάμβανε τη συμπλήρωση εποπτικού πίνακα, την τήρηση ημερολογίου σταθμού, τη γνώση πινάκων και διευθετήσεων αλλαγών τοπικού χειρισμού ή τηλεδιοίκησης, τη σηματοδότηση αμαξοστοιχιών κατά την υποδοχή και την αναχώρηση στους σταθμούς κ.ά.

Έτσι, με χθεσινή απόφασή της η ΡΑΣ επιβάλλει στον ΟΣΕ πρόστιμο 40.000 ευρώ για παραβάσεις της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής νομοθεσίας και πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για 10 παραβάσεις προηγούμενης απόφασης δεδομένου ότι (από τις 22 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου) χρησιμοποίησε σταθμάρχες που συμμετείχαν σε προγράμματα βασικής εκπαίδευσης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία