Workers of the Public Power
Menelaos Myrillas / SOOC
Συνταξιούχοι σε απόγνωση: Χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα για μικρές ή ανύπαρκτες ρευματοκλοπές – Τι λέει το Νέο ΙΝΚΑ

Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) καταγράφει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών σχετικά με υπέρογκα πρόστιμα στο ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ για φερόμενες ρευματοκλοπές ή για πρόστιμα που επιβάλλονται χωρίς να τηρούνται πλήρως διαφανείς διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Νέου ΙΝΚΑ και δικηγόρος, Παναγιώτης Γεωργιάδης, δήλωσε στο ethnos, ότι τα ποσά των προστίμων είναι εξαιρετικά υψηλά, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000 ευρώ, ενώ δεν είναι ποτέ χαμηλότερα των 1.000 ευρώ, δημιουργώντας μεγάλο οικονομικό βάρος στους καταναλωτές.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για τον τρόπο που διεξάγονται οι έλεγχοι μετρητών από τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανίχνευση περιπτώσεων ρευματοκλοπής.

«Μία μικρή μερίδα από όσους εντοπίζονται και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, είναι όντως υπαίτιοι ρευματοκλοπής. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο που ίσχυε η ρήτρα προσαρμογής, οι υπέρογκοι λογαριασμοί επηρέαζαν κυρίως επιχειρήσεις και κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν ρεύμα.

Είχε μάλιστα εντοπιστεί και κύκλωμα ηλεκτρολόγων που προέβαινε σε παρανομίες. Ωστόσο, η πλειονότητα των καταναλωτών δεν είχε καμία σχέση με ρευματοκλοπή. Βλέπεις συνταξιούχους που χρεώνονται υπέρογκα πρόστιμα για ρευματοκλοπή και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας αδικία σε ηλικιωμένους.

Μικρές αφορμές, μεγάλα πρόστιμα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Νέου ΙΝΚΑ, υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταναλωτές κατηγορούνται για ρευματοκλοπή χωρίς να έχει προκύψει καμία δόλια επέμβαση στον μετρητή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μπορεί ένας ηλεκτρολόγος να κάνει μία μικρή αμέλεια με ένα κατσαβίδι και να προκληθεί κάποια ζημιά στον μετρητή, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να θεωρηθεί υπαίτιος», γεγονός που δείχνει έλλειψη διαφάνειας στους ελέγχους.

«Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για ρευματοκλοπή μπορεί να βγαίνουν μετά από μήνες. Η πλατφόρμα για την υποβολή παραπόνων και καταγγελιών από τους καταναλωτές δεν λειτουργεί επαρκώς και οι απαντήσεις καθυστερούν πολύ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πότε ακριβώς έγινε η υποτιθέμενη ρευματοκλοπή. Συχνά, τα πρόστιμα υπολογίζονται κατά προσέγγιση και είναι υπερβολικά, ακόμα κι αν ο καταναλωτής απουσίαζε ή κατανάλωνε ελάχιστο ρεύμα», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης, αναδεικνύοντας κακοδιαχείριση διαδικασιών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι καταναλωτές που άλλαξαν το ρεύμα του σπιτιού τους από απλό σε τριφασικό και, από αμέλεια, δεν το δήλωσαν. Το γεγονός θεωρήθηκε ρευματοκλοπή και τους επιβλήθηκαν υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα.

«Αν κάποιος έκλεψε ρεύμα, αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και χρέος»

Τα πρόστιμα για ρευματοκλοπή κυμαίνονται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από 1.500 έως 5.000 ευρώ, με κατώτατο όριο 1.000 ευρώ. «Σε αυτά προστίθενται περίπου 250-300 ευρώ για τη διαδικασία ελέγχου. Αν κριθεί ότι κάποιος έκλεψε ρεύμα, αντιμετωπίζει και ποινικές ευθύνες πέρα από το χρέος», σημειώνει, υπογραμμίζοντας το βαρύ οικονομικό κόστος για τους καταναλωτές.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης περιπτώσεις όπου καταναλωτές, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα πρόστιμα, προχώρησαν σε διακανονισμό. Παρότι κατέβαλαν τις δόσεις κανονικά, μετά από λίγους μήνες εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων τους κάλεσε να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό άμεσα, απειλώντας με νομικές ενέργειες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θέατρο
«Οι εκπαιδευτικοί πάμε θέατρο στις 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη»
Η παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ στην είσοδο του θεάτρου από τις 5.30μμ έως τις 5.55μμ την ημέρα της παράστασης
«Οι εκπαιδευτικοί πάμε θέατρο στις 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη»
drasi_via
Βία στα σχολεία: 2.000 τραυματισμένοι ανήλικοι τον χρόνο στα νοσοκομεία - Στοιχεία που σοκάρουν
Ανησυχητική αύξηση της βίας μεταξύ μαθητών και εφήβων - Εκπαιδευτικοί: «Κάνουμε την προσευχή μας για να μην έχουμε θύμα»
Βία στα σχολεία: 2.000 τραυματισμένοι ανήλικοι τον χρόνο στα νοσοκομεία - Στοιχεία που σοκάρουν
εκαβ
Τραγωδία στη Λάρισα: Θάνατος 49χρονης ιδιοκτήτριας φούρνου εν ώρα εργασίας - Μπλέχτηκαν τα μαλλιά της στο ζυμωτήριο
Η άτυχη γυναίκα εκτελούσε τις συνηθισμένες εργασίες της στον φούρνο, όταν — κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες — τα μαλλιά της μπλέχτηκαν...
Τραγωδία στη Λάρισα: Θάνατος 49χρονης ιδιοκτήτριας φούρνου εν ώρα εργασίας - Μπλέχτηκαν τα μαλλιά της στο ζυμωτήριο