ΠΟΥ: Η Παλαιστίνη σηκώνει ψηλά τη σημαία της – Συμβολική νίκη και διεθνές μήνυμα
Ιστορική στιγμή στη Γενεύη: Η σημαία της Παλαιστίνης κυματίζει για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σε μια κίνηση με έντονο πολιτικό και ανθρωπιστικό συμβολισμό, η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην ετήσια συνέλευση στη Γενεύη.

Η απόφαση αυτή, με 95 ψήφους υπέρ, 4 κατά (Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία και Γερμανία) και 27 αποχές, αποτελεί αναγνώριση της παλαιστινιακής παρουσίας και δικαιωμάτων στο πεδίο της διεθνούς υγείας, αλλά και ένα ακόμη βήμα προς την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Υποστήριξη από χώρες της Ασίας και του Αραβικού κόσμου

Την πρόταση κατέθεσαν και στήριξαν χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας την ανάγκη να εκπροσωπείται επάξια ο παλαιστινιακός λαός στα παγκόσμια φόρα, ειδικά σε θέματα υγείας, εν μέσω μιας βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης.

«Μια μικρή αχτίδα ελπίδας»

Σε δήλωσή της, η αντιπρόσωπος του Λιβάνου, Ράνα Ελ Χούρι, χαρακτήρισε την απόφαση «μια μικρή αχτίδα ελπίδας για τον γενναίο παλαιστινιακό λαό, τα δεινά του οποίου έχουν φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα», παραπέμποντας εμμέσως στις συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά την καταλυτική στήριξη, αρκετές μεγάλες δυτικές δυνάμεις –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και αρχικά η Γαλλία– εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν επίσημα παλαιστινιακό κράτος.

Ωστόσο, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπερψήφισαν την πρόταση στον ΠΟΥ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε την αποχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, καθώς εξετάζουν την αποχώρησή τους από τον Οργανισμό.

«Είμαστε μέρος της διεθνούς κοινότητας»

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ιμπραήμ Χραϊσί, δήλωσε στο Reuters: «Είναι μια συμβολική και μεμονωμένη ενέργεια, αλλά και μια ένδειξη ότι είμαστε τμήμα της διεθνούς κοινότητας, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Ελπίζω σύντομα να αποκτήσουμε καθεστώς πλήρους μέλους στον ΠΟΥ και σε όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών».

Διπλωματικός σταθμός εν μέσω πολέμου

Η εξέλιξη έρχεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονική στιγμή, με τον πόλεμο στη Γάζα να έχει προκαλέσει πάνω από 61.000 νεκρούς και 119.000 τραυματίες, κυρίως άμαχο πληθυσμό.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό και κατάρρευση των υγειονομικών δομών, κάνοντας λόγο για χιλιάδες βρέφη που κινδυνεύουν με θάνατο λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων.

Η διπλωματική σκακιέρα

Η συμβολική αυτή κίνηση στον ΠΟΥ έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια της Παλαιστίνης, μετά και την αίτηση για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι περίπου 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, οι περισσότερες ισχυρές δυτικές χώρες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε αντίστοιχη αναγνώριση.

Ωστόσο, η δυναμική φαίνεται να αλλάζει, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με τη Γαλλία να βρίσκεται –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– πιο κοντά από ποτέ σε μια τέτοια κίνηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proaulio_sxoleio
Τα δυσπρόσιτα σχολεία και η μοριοδότησή τους: Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
Ο νέος χάρτης μοριοδότησης και οι επιπτώσεις στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Τα δυσπρόσιτα σχολεία και η μοριοδότησή τους: Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
Απεικονίσεις - ακτινογραφίες
Χάρτης του ανθρώπινου σώματος: Το μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα αποκαλύπτει τα μυστικά της γήρανσης
Παγκόσμιο επιστημονικό άλμα: 100.000 πλήρεις σωματικές απεικονίσεις ανοίγουν νέους δρόμους στη μελέτη της γήρανσης και των ασθενειών
Χάρτης του ανθρώπινου σώματος: Το μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα αποκαλύπτει τα μυστικά της γήρανσης
texniti_noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι 5 δεξιότητες που ενισχύουν την επαγγελματική ανθεκτικότητα
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αγορά εργασίας, η καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για επαγγελματική...
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι 5 δεξιότητες που ενισχύουν την επαγγελματική ανθεκτικότητα
Οδηγώντας στη βροχή
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Leasing με επιδότηση έως 18.000 ευρώ
Έρχεται κοινωνικό πρόγραμμα επιδότησης leasing ηλεκτρικών οχημάτων με δόσεις κάτω από 150€/μήνα- Ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς λειτουργεί, τι καλύπτει
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Leasing με επιδότηση έως 18.000 ευρώ