Τουρκία: Κραυγή αγωνίας για την Αγιά Σοφιά- Κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω μεγάλης φθοράς
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τούρκος ιστορικός προειδοποιεί: «Η Αγια-Σοφιά κινδυνεύει να καταρρεύσει -Πρέπει να κλείσει»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία Σοφία, αναφέροντας πως το ιστορικό μνημείο πρέπει να κλείσει, καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας του υπερβολικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις φθορές που έχει.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν το 2020 να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, δοκιμάζει όπως φαίνεται περισσότερο από ποτέ τα όρια αντοχής της Αγίας Σοφίας.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί.

Χωρίς περιστροφές ο Τούρκος ιστορικός μιλάει στη Hurriyet για αδιαφορία και τραγικά λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά.

«Δεν μπορούν να εγκατασταθούν τουαλέτες και κρήνες που άπτονται των καθημερινών αναγκών ενός τεμένους, στην Αγιά Σοφιά. Η Αγία Σοφία υφίσταται εδώ και 1.500 χρόνια. Δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες της Αγίας Σοφίας για αφόδευση. Εάν κάθε επισκέπτης χρησιμοποιεί τα σιντριβάνια και τις τουαλέτες, πώς θα αντέξει το αποχετευτικό σύστημα κάτω από αυτό το κτίριο;».

Πίσω από τις προσευχές και τις λήψεις μουσουλμάνων με κινητά τηλέφωνα στα χέρια, πίσω από τα σόου που στήνει κάθε Άνοιξη ο Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης, οι συνέπειες που προσπαθούν να αναλύσουν επιστήμονες.

«Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα, και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως», τόνισε ο ιστορικός.

«Από το 2020 που έγινε τζαμί η Αγιά Σοφιά έχουν συμβεί τα εξής: Την έχουν επισκεφτεί 21 εκατ. άνθρωποι, όχι μόνο ως μουσείο, αλλά και για να τελέσουν θρησκευτικά καθήκοντα, άρα κάθονται πολλές ώρες. Είναι ένα επιβαρυμένο μνημείο και τα θεμέλιά του έχουν στοές», είπε ο τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού προαναγγέλλει έργα ενίσχυσης της στατικότητας του μνημείου και ευχή όλων είναι αυτά να γίνουν πριν είναι πολύ αργά.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πολυκατοικία
«Ανακαινίζω - αναβαθμίζω»: Πώς θα κερδίσετε έως 36.000 ευρώ για επισκευές και μηδενικό φόρο στα ενοίκια
Ο πλήρης οδηγός για τα νέα «Ανακαινίζω», «Εξοικονομώ» και τις τριετείς φοροαπαλλαγές
«Ανακαινίζω - αναβαθμίζω»: Πώς θα κερδίσετε έως 36.000 ευρώ για επισκευές και μηδενικό φόρο στα ενοίκια
χατζι
Κωστής Χατζηδάκης: «Αρχηγός ο Μητσοτάκης, με αυτόν θα πάμε και θα κερδίσουμε τις εκλογές»
Μήνυμα Χατζηδάκη για εσωκομματικά και ακρίβεια: Η αυτοκριτική για Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ και το «μπλόκο» στον τοξικό εμφύλιο
Κωστής Χατζηδάκης: «Αρχηγός ο Μητσοτάκης, με αυτόν θα πάμε και θα κερδίσουμε τις εκλογές»