Τουρκία: Κραυγή αγωνίας για την Αγιά Σοφιά- Κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω μεγάλης φθοράς
Τούρκος ιστορικός προειδοποιεί: «Η Αγια-Σοφιά κινδυνεύει να καταρρεύσει -Πρέπει να κλείσει»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία Σοφία, αναφέροντας πως το ιστορικό μνημείο πρέπει να κλείσει, καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας του υπερβολικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις φθορές που έχει.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν το 2020 να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, δοκιμάζει όπως φαίνεται περισσότερο από ποτέ τα όρια αντοχής της Αγίας Σοφίας.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί.

Χωρίς περιστροφές ο Τούρκος ιστορικός μιλάει στη Hurriyet για αδιαφορία και τραγικά λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά.

«Δεν μπορούν να εγκατασταθούν τουαλέτες και κρήνες που άπτονται των καθημερινών αναγκών ενός τεμένους, στην Αγιά Σοφιά. Η Αγία Σοφία υφίσταται εδώ και 1.500 χρόνια. Δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες της Αγίας Σοφίας για αφόδευση. Εάν κάθε επισκέπτης χρησιμοποιεί τα σιντριβάνια και τις τουαλέτες, πώς θα αντέξει το αποχετευτικό σύστημα κάτω από αυτό το κτίριο;».

Πίσω από τις προσευχές και τις λήψεις μουσουλμάνων με κινητά τηλέφωνα στα χέρια, πίσω από τα σόου που στήνει κάθε Άνοιξη ο Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης, οι συνέπειες που προσπαθούν να αναλύσουν επιστήμονες.

«Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα, και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως», τόνισε ο ιστορικός.

«Από το 2020 που έγινε τζαμί η Αγιά Σοφιά έχουν συμβεί τα εξής: Την έχουν επισκεφτεί 21 εκατ. άνθρωποι, όχι μόνο ως μουσείο, αλλά και για να τελέσουν θρησκευτικά καθήκοντα, άρα κάθονται πολλές ώρες. Είναι ένα επιβαρυμένο μνημείο και τα θεμέλιά του έχουν στοές», είπε ο τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού προαναγγέλλει έργα ενίσχυσης της στατικότητας του μνημείου και ευχή όλων είναι αυτά να γίνουν πριν είναι πολύ αργά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

τάξη
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας PISA...
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
agios-nikolaos
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης...
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
pisa
Η PISA και η επιτυχία στην εκπαίδευση: Ένα αφήγημα από την πλευρά της «ουραγού Ελλάδας»
Αντί να ασχολούμαστε με τα «επινίκια» των πρώτων και το «θαύμα της Σιγκαπούρης» ή τον πανικό της «τελευταίας θέσης», επιλέγουμε να προβάλλουμε κάποια...
Η PISA και η επιτυχία στην εκπαίδευση: Ένα αφήγημα από την πλευρά της «ουραγού Ελλάδας»