φάλαινες
Χιλιάδες ζώα ξεβράζονται νεκρά στις ακτές του κόσμου

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ψάρια και πλάσματα του γλυκού νερού και της θάλασσας πεθαίνουν μαζικά, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες για τα αίτια.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγεί σε άνθηση των φυκιών, που «αφαιρούν» το οξυγόνο από τα ψάρια.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών και τα θαλάσσια κύματα καύσωνα απομακρύνουν τα θαλάσσια πλάσματα από τους συνηθισμένους βιοτόπους τους. Παράλληλα, ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ακτοπλοΐα είναι ύποπτες για μία σειρά πρόσφατων θανάτων θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Οι κόκκινες παλίρροιες  

κόκκινη παλίρροια

Οι κόκκινες παλίρροιες έχουν οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες ψάρια στις ακτές της νοτιοανατολικής Φλόριντα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κόκκινες παλίρροιες είναι όταν μεγάλος αριθμός φυκιών βάφουν το νερό κόκκινο. Αυτές οι τοξικές εξάρσεις δημιουργούνται όταν οι άνεμοι που πνέουν στην επιφάνεια του ωκεανού στην ουσία «ωθούν» το νερό μακριά και φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσουν τα φύκια.

Τα φύκια απ' την πλευρά τους παράγουν τοξίνες που μπορούν να σκοτώσουν τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια που τα καταναλώνουν. Επίσης, είναι και επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Παράλληλα, εμποδίζουν το φως του ήλιου να φτάσει στα υποβρύχια φυτά, στερώντας από τα ψάρια το οξυγόνο.

Τα θερμότερα νερά που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν άλλους τύπους επιβλαβών φυκιών, λέει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τα τοξικά γαλαζοπράσινα φύκια προτιμούν θερμότερα νερά. Οι καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία οι  επιστήμονες προβλέπουν ότι θα επιδεινωθούν στο μέλλον, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άνθηση των φυκιών προκαλώντας τη διαρροή θρεπτικών συστατικών από τη στεριά στο νερό.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι μια ενδεχόμενη άνθιση φυκιών ευθύνεται για τα νεκρά ψάρια και τα θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων αχινών, αστεριών και καραβίδων, που ξεβράστηκαν στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα θυελλώδους καλοκαιριού στην περιοχή.

Οι επιστήμονες επιμένουν ωστόσο ότι δεν είναι μόνο τα παράκτια περιβάλλοντα που κινδυνεύουν από τις επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών. Οι ξηρασίες, που μπορεί να γίνουν πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να προκαλέσουν εισβολή θαλάσσιων φυκιών σε γλυκά νερά, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές σε λίμνες στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η άνθιση των φυκιών ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από τον άνθρωπο. Ένα σπάνιο φύκι που πιστεύεται ότι οδήγησε σε μαζικό θάνατο ψαριών στον ποταμό Όντερ, μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας πέρυσι, εικάζεται ότι μπορεί να προκλήθηκε από βιομηχανικά απόβλητα που έπεσαν στον ποταμό, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές.

Οι πιγκουίνοι στη Νέα Ζηλανδία

πιγκουίνοι

Όταν χιλιάδες μικροί πιγκουίνοι ξεβράστηκαν νεκροί στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούνιο, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν οδήγησε τους πιγκουίνους σε βαθύτερα και πιο κρύα νερά.

Αυτό έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία να δημιουργήσουν ασφαλή περιβάλλοντα διαβίωσης, να αναπαραχθούν και να βρουν τροφή. Παράλληλα, έμεινα εκτεθειμένοι σε αρπακτικά των βαθέων ωκεανών.

Στην Τασμανία, ορισμένα πλάσματα της θάλασσας δεν έχουν πού να πάνε για να ξεφύγουν από την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή δεν μπορούν να μεταναστεύσουν νοτιότερα στα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός των κοινών θαλάσσιων δράκων (Phyllopteryx taeniolatus) είχε μειωθεί κατά 57% την τελευταία δεκαετία στις περιοχές που παρακολουθούσαν, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο στο Conversation ο Graham Edgar, θαλάσσιος οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Οι αστερίες της θάλασσας και οι αχινοί έχουν επίσης βιώσει «απότομη μείωση πληθυσμού» κατά την ίδια περίοδο, είπε.

Σύμφωνα με μια μελέτη πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί τα επόμενα 300 χρόνια καθώς οι ωκεανοί απορροφούν την υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από τον άνθρωπο και «καίει» ουσιαστικά τους δικούς τους βιότοπους.

Ήδη από το 2021, οι ωκεανοί περιείχαν περισσότερη θερμική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων πριν από έξι δεκαετίες.

Φάλαινες και δελφίνια

καμπουροφάλαινα

Στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αυτόν τον χειμώνα, έχει παρατηρηθεί έξαρση στους θανάτους φαλαινών και δελφινιών. Περισσότερες από 12 καμπουροφάλαινες και υπό εξαφάνιση απειλούμενες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού αποκλείστηκαν σε ή κοντά σε παραλίες από τη Βόρεια Καρολίνα στη Νέα Υόρκη μεταξύ Δεκεμβρίου και αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Οκτώ δελφίνια ξεβράστηκαν επίσης πρόσφατα στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι αρμόδιοι στο Νιού Τζέρσεϊ είπαν ότι οι αλλαγές στην χημική σύνθεση της θερμοκρασίας και του νερού, όπου και αποδίδεται η κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να είναι η αιτία που έλκει τα ψάρια με τα οποία τρέφονται οι φάλαινες στα ανοιχτά των ακτών.

Τότε οι φάλαινες, προκειμένου να τραφούν, ρισκάρουν να συγκρουστούν με διερχόμενα πλοία. Έρευνες που έγιναν υποδεικνύουν ότι οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι από τις βασικές αιτίες θανάτων των φαλαινών.

Ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες για τους θανάτους αυτούς σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αν και κυβερνητικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση που να συνδέει τις ανεμογεννήτριες με τους θανάτους των φαλαινών.

Ωστόσο, αρκετές ανεμογεννήτριες έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή όπου έχει ξεβραστεί τεράστιος αριθμός νεκρών καμπουροφαλαινών από το 2016.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πάντα γιατί οι φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά ξεβράζονται στις ακτές. Εκατοντάδες φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν στις απομακρυσμένες ακτές της Νέας Ζηλανδίας, στα νησιά Chatham, σε δύο ανεξάρτητα περιστατικά με μαζικούς θανάτους πέρυσι, με διαφορά μόλις λίγων ημερών. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, περίπου 200 φάλαινες είχαν πεθάνει στην Ταζμανία.

Νεκρά ψάρια σε ποταμό

νεκρά ψάρια

Η έλλειψη οξυγόνου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των πρόσφατων πλημμυρών, ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η  αιτία για τους θανάτους εκατομμυρίων ψαριών τον περασμένο μήνα στην νοτιοανατολική Αυστραλία.

Η Joy Becker, ειδική για τα υδρόβια πλάσματα στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, περιέγραψε το περιστατικό ως ένα «συμβάν του μαύρου νερού».

Σε αυτή την περίσταση, οι πλημμύρες προκάλεσαν την είσοδο πολλών οργανικών υλικών στο σύστημα του ποταμού. Ακολούθησε μια περίοδος με υψηλές θερμοκρασίες του αέρα που οδήγησαν με τη σειρά τους «μείωση του οξυγόνου στον ποταμό» όπως είπε.

Τα ψάρια χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να επιβιώσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Γιατί έχουμε τόσες πλημμύρες και γιατί έχουμε τόσο ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος;» διερωτήθηκε. «Αυτό που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά