Τα παιδιά μολύνονται από κορονοϊό το ίδιο συχνά με τους ενήλικες, είναι το συμπέρασμα έρευνας που διενεργήθηκε με μαζικά τεστ σε σχολεία της Αυστρίας και προδημοσιεύεται από το περιοδικό «Der Spiegel».
«Τα σχολεία δεν αποτελούν νησί των ευλογημένων. Αν δεν τα κλείσουμε, τότε διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο περιοδικό ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης Μίχαελ Βάγκνερ και τονίζει ότι θα πρέπει κατόπιν να γίνει ειλικρινής ενημέρωση σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο των σχολείων στη μετάδοση του ιού. Επιπλέον, επισημαίνει ο κ. Βάγκνερ, αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνον εφόσον και ο γενικός πληθυσμός εγκαταλείψει πολλές από τις καθημερινές του συνήθειες, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».
Τα παιδιά, εξηγεί ο Αυστριακός μικροβιολόγος, αντανακλούν την επιδημιολογική κατάσταση του περιβάλλοντός τους. «Επειδή ωστόσο είναι συνήθως ασυμπτωματικά, ελέγχονται και λιγότερο με τεστ», τονίζει, υπάρχουν πιθανότατα πάρα πολλές περιπτώσεις άγνωστων και μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Προκειμένου να ρίξει φως σε αυτή ακριβώς την παράμετρο, ο κ. Βάγκνερ διεξήγαγε μαζικά τεστ σε σχολεία, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Γκρατς, του Λιντς και του Ίνσμπρουκ και μέχρι τώρα, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι «τα παιδιά κάτω των 14 ετών μολύνονται με την ίδια συχνότητα όπως και οι δάσκαλοί τους, όπως δηλαδή οι ενήλικες».
Ανάλογες έρευνες - με παρόμοια συμπεράσματα - έχουν ως τώρα διενεργηθεί τόσο στην Βαυαρία όσο και στο Βερολίνο.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, η επιτροπή των ειδικών εμμένει στη θέση της ότι η μετάδοση του κορονοϊού εισάγεται στο σχολείο, χωρίς να πραγματοποιείται εξάπλωση εντός.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 7/12 για τον κορονοϊό εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε δύο παράγοντες, με βάσει τους οποίους η Επιτροπή των Ειδικών και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση.
1. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία «δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα«. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε κινητικότητα μέσα και έξω από τα σχολεία θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.
2. Επιπλέον, απομένουν επτά μόνο ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων θα προκαλούσε αναστάτωση στα παιδιά.
Επιπλέον, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε από την άλλη ότι σταθερή θέση της Επιτροπής αποτελεί ότι τα σχολεία, σε περίπτωση lockdown, πρέπει να κλείνουν τελευταία και να ανοίγουν πρώτα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η καθολική τηλεκπαίδευση λειτουργεί αρκετά καλά, όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία.
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, προσανατολίζεται σε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.
Την πεποίθηση ότι τα σχολεία είναι απολύτως ασφαλή εξέφρασαν επίσης επανειλημμένως τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη