536 μ.Χ
Ηφαιστειακή έκρηξη, κύμα ψύχους, λιμός, πανώλη: Το 536 μ.Χ ήταν μια μάλλον χειρότερη χρονιά

Η επιδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες, φέρνοντας σε οριακό σημείο τις κοινωνίες σε όλες, σχεδόν, τις χώρες του κόσμου. Το πολύμηνο lockdown σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαδεχθεί μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ενώ μια νέα έξαρση της επιδημίας, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, αναμφίβολα, την μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και στους ανθρώπους της εποχής μας, ιδίως στους νεώτερους που ενηλικιώθηκαν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής επισφάλειας, δημιουργείται η αίσθηση πως το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας∙πόσο ακριβής και κοντά στην ιστορική αλήθεια είναι όμως αυτή άποψη;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λειτουργεί ο υποκειμενικός παράγοντας, ήτοι για τους σημερινούς ανθρώπους η χρονιά που διανύουμε είναι πράγματι η χειρότερη «της ιστορίας μας». Αντιθέτως, ιστορικοί επιχείρησαν να απαντήσουν στην ερώτηση «ποια είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας» με αντικειμενικά κριτήρια, (συγ)κρίνοντας ιστορικά γεγονότα και πηγές από διαφορετικές περιόδους. 

Η διαπίστωση έγινε από τον καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας Michael McCormick. Στο πλαίσιο μελέτης για τις αλλαγές στις ισοτιμίες τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ, οι McCormick και οι συνεργάτες του απέδωσαν τον τίτλο της «χειρότερης χρονιάς στην Ιστορία της ανθρωπότητας», στο έτος 536 μ.Χ.

Στην αρχή του έτους, μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη (πιθανότατα στην Ισλανδία) κάλυψε με στάχτη την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην ακραία αλλαγή του κλίματος για τα επόμενα χρόνια. Οι στάχτες εμπόδιζαν τις ακτίνες του ήλιου, όπως περιγράφουν βυζαντινοί λόγιοι της περιόδου, δημιουργώντας έλλειψη φωτός και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ως αποτέλεσμα, οι σοδειές και η αγροτική παραγωγή έφθινε και ο πληθυσμός δεν μπορούσε να τραφεί για τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές. Ταυτόχρονα, μια επιδημία πανώλης «χτύπησε» τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τις σορούς στην Κωνσταντινούπολη να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης και η μυρωδιά να γίνεται αισθητή από τα περίχωρα. Υπολογίζεται ότι 50 εκ. άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία της πανώλης, που έλαβε το όνομα του αυτοκράτωρα Ιουστινιανού.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στην Κίνα καταγράφονται «βροχές από στάχτη», σύμφωνα με τις πηγές της εποχής, ενώ οι σοδειές του καλοκαιριού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το κανάλι Weird History σε ένα σύντομο βίντεο παρουσιάζει τα ιστορικά δεδομένα για την χρονιά 536 μ.Χ και τις επιπτώσεις στις δεκαετίες που ακολούθησαν:
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θεοφάνεια ή Θεοφάνια; Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης

«Άρουρα»: Tι σημαίνει η αρχαία λέξη και τι περιγράφει;

Σαρώνει ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ το Γενάρη του 2026 η πιο εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών για το ΑΣΕΠ

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aytoktonia_4.jpg
Θρίλερ με το θάνατο 15χρονου μαθητή που βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας
Η τραγωδία αυτή αφήνει πίσω της αναπάντητα “γιατί” και βυθίζει στο πένθος μια ολόκληρη κοινωνία, επαναφέροντας με οδυνηρό τρόπο τη συζήτηση για την...
Θρίλερ με το θάνατο 15χρονου μαθητή που βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας
ζαχαρακη παπαδομαρκάκης
Ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας με Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης - Τα θέματα
η Ημερίδα έχει προγραμματιστεί για τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου στις 11 πμ
Ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας με Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης - Τα θέματα
Δεν θα το πιστέψετε
Δεν θα το πιστέψετε: Η λέξη που «σιχαίνονται» οι Αγγλόφωνοι έρχεται από τα ελληνικά
Γλώσσα, σώμα και ταμπού: γιατί μια ελληνική λέξη θεωρείται η πιο «σιχαμερή» στα αγγλικά - Η ελληνική ρίζα της πιο… αντιδημοφιλούς λέξης
Δεν θα το πιστέψετε: Η λέξη που «σιχαίνονται» οι Αγγλόφωνοι έρχεται από τα ελληνικά
Αυτοκινητόδρομος Ε65
Ο δρόμος που αλλάζει τον χάρτη της Κεντρικής Ελλάδας: Αθήνα–Γρεβενά σε μόλις 4 ώρες (vid)
Στην τελική ευθεία ο βόρειος κλάδος του Ε65 – «Πτήση» για τους οδηγούς από την Αθήνα στη Δυτική Μακεδονία
Ο δρόμος που αλλάζει τον χάρτη της Κεντρικής Ελλάδας: Αθήνα–Γρεβενά σε μόλις 4 ώρες (vid)