536 μ.Χ
Ηφαιστειακή έκρηξη, κύμα ψύχους, λιμός, πανώλη: Το 536 μ.Χ ήταν μια μάλλον χειρότερη χρονιά

Η επιδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες, φέρνοντας σε οριακό σημείο τις κοινωνίες σε όλες, σχεδόν, τις χώρες του κόσμου. Το πολύμηνο lockdown σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαδεχθεί μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ενώ μια νέα έξαρση της επιδημίας, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, αναμφίβολα, την μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και στους ανθρώπους της εποχής μας, ιδίως στους νεώτερους που ενηλικιώθηκαν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής επισφάλειας, δημιουργείται η αίσθηση πως το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας∙πόσο ακριβής και κοντά στην ιστορική αλήθεια είναι όμως αυτή άποψη;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λειτουργεί ο υποκειμενικός παράγοντας, ήτοι για τους σημερινούς ανθρώπους η χρονιά που διανύουμε είναι πράγματι η χειρότερη «της ιστορίας μας». Αντιθέτως, ιστορικοί επιχείρησαν να απαντήσουν στην ερώτηση «ποια είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας» με αντικειμενικά κριτήρια, (συγ)κρίνοντας ιστορικά γεγονότα και πηγές από διαφορετικές περιόδους. 

Η διαπίστωση έγινε από τον καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας Michael McCormick. Στο πλαίσιο μελέτης για τις αλλαγές στις ισοτιμίες τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ, οι McCormick και οι συνεργάτες του απέδωσαν τον τίτλο της «χειρότερης χρονιάς στην Ιστορία της ανθρωπότητας», στο έτος 536 μ.Χ.

Στην αρχή του έτους, μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη (πιθανότατα στην Ισλανδία) κάλυψε με στάχτη την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην ακραία αλλαγή του κλίματος για τα επόμενα χρόνια. Οι στάχτες εμπόδιζαν τις ακτίνες του ήλιου, όπως περιγράφουν βυζαντινοί λόγιοι της περιόδου, δημιουργώντας έλλειψη φωτός και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ως αποτέλεσμα, οι σοδειές και η αγροτική παραγωγή έφθινε και ο πληθυσμός δεν μπορούσε να τραφεί για τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές. Ταυτόχρονα, μια επιδημία πανώλης «χτύπησε» τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τις σορούς στην Κωνσταντινούπολη να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης και η μυρωδιά να γίνεται αισθητή από τα περίχωρα. Υπολογίζεται ότι 50 εκ. άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία της πανώλης, που έλαβε το όνομα του αυτοκράτωρα Ιουστινιανού.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στην Κίνα καταγράφονται «βροχές από στάχτη», σύμφωνα με τις πηγές της εποχής, ενώ οι σοδειές του καλοκαιριού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το κανάλι Weird History σε ένα σύντομο βίντεο παρουσιάζει τα ιστορικά δεδομένα για την χρονιά 536 μ.Χ και τις επιπτώσεις στις δεκαετίες που ακολούθησαν:
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki.jpg
Ζαχαράκη: Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών
«Η Ελλάδα δεν θα πάει σε ένα μοντέλο ολικής απαγόρευσης αλλά θα εστιάσει στο μοντέλο του αυστηρού γονεϊκού ελέγχου»
Ζαχαράκη: Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών
πιερρακακης στον αντεννα
Πιερρακάκης: Ερχεται μάθημα στο σχολείο για το πως να διαχειρίζονται τα παιδιά τον εαυτό τους στο διαδίκτυο
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών, είπε ότι το θέμα της σχέσης των παιδιών με το...
Πιερρακάκης: Ερχεται μάθημα στο σχολείο για το πως να διαχειρίζονται τα παιδιά τον εαυτό τους στο διαδίκτυο