Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύει σήμερα το Russia Today, εξομοιώνοντας τη δομή με φυλακή!
Ξεκινώντας με τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ένα κορίτσι που, όπως σημειώνεται, επέζησε από τον πόλεμο, τους λαθρεμπόρους και το Αιγαίο, για να χάσει τη ζωή του σε μια υγρή βρώμικη σκηνή ενός καταυλισμού, παρουσιάζονται οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη δομή, όπου οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ζουν κυριολεκτικά κάτω στο χώμα.
Το άψυχο σώμα της μικρής βρέθηκε την περασμένη Κυριακή από τον πατέρα της και την έγκυο μητέρα της, μέσα στη σκηνή τους. Μόλις λίγες ώρες πριν τους είχαν αρνηθεί επιπλέον κουβέρτες για να κρατήσουν την κόρη τους ζεστή. Στο κορίτσι χορηγήθηκε μόνο παρακεταμόλη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
"Μπήκα μέσα και οι κουβέρτες ήταν στο πάτωμα υγρές, ήταν τόσο κρύα, βρώμικα και βρεγμένα", δήλωσε στο RT UK ο Daliah, εθελοντής και πρώην υπεύθυνος προστασίας που επισκέφθηκε την οικογένεια.
"Η κόρη τους είχε μόλις πεθάνει και έμειναν εκεί. Δεν είχαν τίποτα. Καμία επίσκεψη από ψυχίατρο. Η μητέρα ήταν σιωπηλή. Ήταν σε κατάσταση σοκ και τα παιδιά έλεγαν "η αδελφή μου πέθανε - πέθανε εδώ".
"Υπήρχε ένας εθελοντής εκεί με δάκρυα. Μου είπε ότι την έβγαλαν σαν σκυλί και την πήγαν μακριά. Δεν υπήρχε αξιοπρέπεια."
Μετά τον "ανεξήγητο" θάνατό της, το μικροσκοπικό σώμα της μικρής θάφτηκε χωρίς ισλαμική κηδεία και χωρίς τη μητέρα της να είναι παρούσα.
"Δεν έγινε τίποτε άλλο παρά ένας αριθμός - δεν έλαβε καν τον τελευταίο σεβασμό της", είπε ο Daliah.
Το παιδί, του οποίου οι γονείς δεν θέλησαν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους, είναι ένα ακόμη θύμα της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι τους έχουν ξυλοκοπήσει, μένουν εκεί παραμελημένοι και αντιμετωπίσουν τόσο άσχημες συνθήκες διαβίωσης που ζητούν να επιστρέψουν στις ζώνες πολέμου!
"Σε ένα μήνα τελειώνω. Θα βάλω τέλος στη ζωή μου. Δεν μπορώ να το αντέξω αυτό", δηλώνει σε κατάσταση απελπισίας ο Σύριος Χαλίντ Μοχαμέντ στο RT UK.
Οι βραχίονες του 20χρονου φέρουν βαθειές χαρακιές από τις επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ τα πόδια του φέρουν τραύματα από τον πόλεμο στη Raqqa.
Ο Χαλίντ παραμένει στη Λέσβο για πάνω από έναν χρόνο, ενώ περιμένει να επανασυνδεθεί στην οικογένειά του. "Υπάρχει νερό, αλλά πρέπει να είσαι στη γραμμή από τις 8πμ για να το πάρεις. Αν δεν βρίσκεσαι στη γραμμή δεν το καταφέρνεις", αναφέρει και συμπληρώνει: "Το φαγητό είναι πολύ κακό, δεν υπάρχει σαπούνι και κανένα σαμπουάν".
Οι οικογένειες στη Λέσβο περνούν τις μέρες τους έξω από το στρατόπεδο για να αποφύγουν τη φρίκη μέσα, αναφέρεται ακόμη στο ρεπορτάζ.
Τα συρματοπλέγματα εμποδίζουν το κοινό να βρεθεί και να δει που σπαταλούν τεράστια ποσά τονίζει ακόμη το δημοσίευμα του Russia Today. Η βρώμικη πόλη από σκηνές που χτίστηκε για να χωρέσει 3.000 ανθρώπους στεγάζει σήμερα πάνω από 4.000.
Τα παιδιά κοιμούνται κοντά σε άντρες με μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD) που φωνάζουν και κραυγάζουν, υποφέροντας από νυχτερινή τρομοκρατία. Οι ψυχικές ασθένειες "περνούν"... χωρίς θεραπεία, όπως και οι σωματικές, καθώς οι εθελοντές γιατροί ξεπερνούν τα όριά τους για να βοηθήσουν.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει και με άλλες παρόμοιες ιστορίες προσφύγων, ενώ καταληκτικά γίνεται αναφορά και στις χρηματοδοτήσεις που παρέχονται στη χώρα μας.
Για τη στήριξη της Ελλάδας, μέχρι το 2020, έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) της ΕΕ και το Διεθνές Ταμείο Ασφαλείας (ISF) περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν διατεθεί επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω του μηχανισμού στήριξης για έκτακτες ανάγκες.
Από την πλευρά της, η Βρετανία συνεισέφερε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε 13 δισ. Λίρες, ήτοι 250 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα, το 2015 και το 2016. Το RT UK ήρθε σε επαφή και με το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας (DfID), το οποίο δεν φαινόταν να γνωρίζει πόσα από αυτά τα χρήματα φτάνουν πραγματικά στον καταυλισμό της Μόρια.
Ο Παναγιώτιος Κασταντώνης, κοινωνικός λειτουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στο RT UK ότι πολλοί περιμένουν μέχρι και έξι μήνες για να επισκεφτούν έναν γιατρό. Το ιατρικό προσωπικό του νησιού έχει βιώσειτη φρίκη, αναφέρει. Από έναν άνδρα με σφαίρα στο πρόσωπο του που δεν μπορούσε να χειρουργηθεί, μέχρι και γυναίκες που βιάστηκαν, χωρίςόμως να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη!
"Αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους", δήλωσε η Λίζα Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των ΓΧΣ. "Θύματα βασανιστηρίων και βίας, σοβαρές μη μεταδοτικές ασθένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι. Υπάρχει ένας ψυχίατρος στο νοσοκομείο του νησιού, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Βασικά είναι ένα πλήρες χάος", τονίζει η ίδια.
Η κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων στο νησί, καθώς και αυτών στο εσωτερικό της Μόρια, ενώ νέες αφίξεις σημειώνονται κάθε εβδομάδα.
Το τμήμα παροχής βοήθειας της ΕΕ, Echo, έχει δώσει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο για να προετοιμάσει τους καταυλισμούς για το χειμώνα.
Το 5χρονο κορίτσι από τη Συρία δεν θα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πεθάνει στη Μόρια πριν από την άνοιξη, καταλήγει το ρεπορτάζ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη