Thumbnail
EE

Η νέα Προεδρία Τραμπ, και οι γνωστές δηλώσεις του ενάντια στην ΕΕ και ιδίως τη Γερμανία, έχει ήδη δρομολογήσει μία νέα πολιτική που εστιάζει στη διάλυση του ευρωπαϊκού μορφώματος, μέσω της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, οι ηγέτες των οποίων κινούνται φιλικά στη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ (Μ. Λεπέν στη Γαλλία, «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Γκερτ Γκίλντερ στην Ολλανδία, Β. Όρμπαν στην Ουγγαρία, Μπ. Γκρίλλο στην Ιταλία, κ.α.).

Σε αρκετές από τις χώρες αυτές θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2017 και υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρών αναταράξεων στην ΕΕ. Το γεγονός της χρόνιας απαίτησης της εξόδου από τη γερμανόπνευστη «δημοσιονομική πειθαρχία», αλλά και της ραγδαίας ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων που υποστηρίζονται από μεγάλα κομμάτια των αντίστοιχων μεγαλοαστικών τάξεων, που πιέζονται ασφυκτικά από τη γερμανική κυριαρχία στις αγορές, επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο.

Η εκλογή Τραμπ οδηγεί την εκδηλωμένη εδώ και χρόνια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας σε νέα όξυνση.
Το περσινό δημοψήφισμα Κάμερον, οδήγησε πρώτη τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοσχέδιο της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Σύμφωνα με το BBC, μέσα σε κλίμα έντασης, οι Βρετανοί νομοθέτες άναψαν το «πράσινο φως» με 494 ψήφους υπέρ και 122 κατά, για να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν, τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα «μπλοκάρει» το Brexit. Η πρωθυπουργός Τ. Μέι ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξουν απόπειρες να παραμείνουμε εντός της ΕΕ ή να ενταχθούμε ξανά σε αυτήν από την πίσω πόρτα». Αμέσως μετά, δημοσιοποιήθηκε το Ν/σχ των 12 σημείων, που επιδιώκει να εκφράσει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων όλων των συνιστώμενων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία), με τίτλο «Έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η νέα συνεργασία μαζί της», στόχος του οποίου είναι  «…να επιτευχθούν κατά το δυνατόν καλύτερες εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις, ώστε να ανακτήσει πλήρως το Ηνωμένο Βασίλειο τις νομοθετικές και δικαστικές εξουσίες, με την υπόσχεση πως θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, πρόθυμος σύμμαχος και στενός φίλος των 27 χωρών της ΕΕ…». Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου αναφέρεται και στο Μεταναστευτικό, με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των προσφυγικών ροών στο έδαφος του Η.Β. Φυσικά δεν λείπουν και τα περί «ευημερίας που θα μοιραστεί σε όλους» (sic)!

---

Η επιλογή του Ντ. Τραμπ να είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η πρώτη συνάντησή του με ξένο ηγέτη δεν ήταν τυχαία. Υπάρχει κοινή βάση σε ό,τι αφορά την αποδοχή του προστατευτισμού από τα ξένα μονοπώλια, της αποχώρησης από δεσμευτικές εμπορικές συμφωνίες (ΕΕ, ΤΡΡ, ΤΙΡΡ, κ.ά.), ενώ παράλληλα προωθούν  τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους σε διάφορα επίπεδα. Όλες οι αναφορές τους γίνονται με βάση τη δήθεν προστασία των συμφερόντων των λαών τους, όπως δηλώνει με περισσή υποκρισία η Τ. Μέι: «Έχουμε κοινά σημεία σε διάφορα θέματα. Οι θέσεις μας υπέρ των εργαζομένων ανθρώπων είναι ένα από τα κοινά σημεία στις θέσεις μεταξύ μας....». Ήδη υπάρχει στο τραπέζι η διαπραγμάτευση μίας διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας και η ταυτότητα απόψεων για το συριακό πρόβλημα, για το ISIS, για το ΝΑΤΟ, για τη Ρωσία και την Κίνα.
Πριν δύο εβδομάδες, η Μέι επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου ανακοίνωσε τη σύναψη   συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και της τουρκικής Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Στις συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό της, Γ. Γιλντιρίμ, αλλά και με τον Ρ.Τ. Ερντογάν συζητήθηκαν ακόμα το Συριακό, το Κυπριακό, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κλπ.

Στην τελευταία άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσήλθε με στόχο να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και μετά από το Brexit και ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, σε μια ένδειξη της βούλησής της για μία ισχυρή νέα σχέση με την ΕΕ. Παράλληλα υποστήριξε μία «συνολική» προσέγγιση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού με συνεργασίες για υποστήριξη προσφύγων όσο πιο κοντά στις εστίες τους γίνεται, με αποτροπή της μετακίνησης οικονομικών μεταναστών, με ανηλεή δίωξη των διακινητών και με επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών. Με δύο λόγια, τη θέση του Ούγγρου Όρμπαν... του να μην πλησιάσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες την Ευρώπη!

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα