Σε μια εποχή όπου οι γαστρονομικές τάσεις αλλάζουν με την ταχύτητα των social media, υπάρχει μια σταθερά που ποτέ δεν πέφτει από τη μόδα: τα μελομακάρονα. Aρωματικά, ζουμερά και με εκείνο το χαρακτηριστικό «κρατσανιστό» από το καρύδι, αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της ελληνικής κουζίνας.
Και κάθε Δεκέμβριο, χιλιάδες αναγνώστες αναζητούν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο μέλι, το λάδι και τα μπαχαρικά. Η παρακάτω συνταγή θεωρείται από πολλούς η… πιο πετυχημένη του ελληνικού διαδικτύου. Όχι άδικα: δεν τρίβεται, δεν σφουγγαριάζει, δεν λασπώνει – και πάντα πετυχαίνει.
Η Συνταγή
Υλικά για τη ζύμη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
¼ φλιτζανιού κονιάκ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2½ φλιτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
Καρύδια ψιλοκομμένα
Λίγη κανέλα
Η διαδικασία, βήμα-βήμα
1. Ξεκινάμε με το σιρόπι
Το μυστικό στην επιτυχία βρίσκεται εδώ. Το σιρόπι πρέπει να γίνει πρώτο και να κρυώσει.
Βράζετε νερό, ζάχαρη, μέλι, πορτοκάλι και κανέλα για 3–4 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
2. Αναμειγνύουμε τα υγρά
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ζάχαρη, κονιάκ, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να «λιώσει» η ζάχαρη.
3. Προσθέτουμε τα στερεά
Σε άλλο μπολ ενώνουμε αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα και γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών.
Ζυμώνουμε ελαφρά – όχι υπερβολικά. Μόλις δέσει, σταματάμε.
4. Πλάσιμο
Δίνουμε στα μελομακάρονα το κλασικό οβάλ σχήμα και τα «πατάμε» ελαφρά με ένα τρίφτη ή πιρούνι για να κρατήσει το σιρόπι.
5. Ψήσιμο
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
6. Το «ιερό» βήμα: το μέλωμα
Ζεστά μελομακάρονα – κρύο σιρόπι.
Τα βουτάμε για 10–15 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο σιροπιαστά τα θέλουμε.
7. Το τελικό άγγιγμα
Πασπαλίζουμε με μπόλικα καρύδια και λίγη κανέλα.
Το αποτέλεσμα
Αυτή η συνταγή έχει κερδίσει φανατικό κοινό γιατί προσφέρει το τέλειο τρίπτυχο:
Τραγανό εξωτερικό
Ζουμερό εσωτερικό
Αρώματα που γεμίζουν όλο το σπίτι
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση