Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Efood και Wolt προχωρούν σε διήμερες στάσεις εργασίας, σήμερα και αύριο Σάββατο, από τις 18:00 έως τις 23:00, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται πέρα από την Αθήνα και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Γιάννενα και Βόλο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα σε ολόκληρο τον κλάδο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, οι δύο εταιρείες ακολουθούν ίδιες τακτικές και μοτίβα εκμετάλλευσης, με στόχο την αύξηση των κερδών τους εις βάρος των εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων στην Efood Περιφέρειας Αττικής υπογραμμίζει ότι η εταιρεία αρνείται να διαπραγματευτεί για μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενώ απέκρουσε την πρόταση του μεσολαβητή στον ΟΜΕΔ, παρά την αποδοχή της από τους εργαζόμενους.
Οι freelancers της πλατφόρμας αντιμετωπίζουν ένα αδιαφανές σύστημα πληρωμής ανά παραγγελία, όπου ο αλγόριθμος μειώνει τις αμοιβές. Από το καλοκαίρι έως σήμερα, η μέση αμοιβή ανά παραγγελία έχει μειωθεί κατά 25–30%, επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζομένους. Όπως καταγγέλλουν, πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν 12 ώρες για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, χωρίς δικαιώματα, ενώ σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος παραμένουν απροστάτευτοι, καθώς οι εταιρείες τους θεωρούν "συνεργάτες".
Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» έχει προγραμματίσει κινητοποίηση την Παρασκευή 28 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από το κατάστημα «Jackaroo» (Αγίας Σοφίας με Μητροπόλεως). Τις δράσεις στηρίζει το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΕΠΕ, αναδεικνύοντας τη συνεκτικότητα των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Βασίλης Γκουζέλος