Η ξαφνική επιθυμία για σοκολάτα είναι ένα φαινόμενο που οι περισσότεροι έχουμε βιώσει. Άλλοτε ως παρηγοριά σε μια στρεσογόνα μέρα, άλλοτε σαν γλυκό σνακ μετά το φαγητό, και συχνά χωρίς καν εμφανή λόγο. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τη λεγόμενη «λιγούρα» για σοκολάτα; Και –το σημαντικότερο– πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε;
Όταν ο εγκέφαλος ζητά... κακάο
Η επιθυμία για σοκολάτα δεν είναι πάντα ένδειξη πείνας. Όπως εξηγούν διατροφολόγοι, μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους – φυσικούς, συναισθηματικούς ή περιβαλλοντικούς. Αφυδάτωση, άγχος, κούραση, ακόμα και το πέρασμα από μια βιτρίνα ζαχαροπλαστείου αρκεί για να «ξυπνήσει» την ανάγκη για μια μπουκιά σοκολάτας.
Η σοκολάτα, ιδίως η γάλακτος, περιέχει ζάχαρη και λιπαρά – ένα συνδυασμό που ενεργοποιεί τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε προσωρινά καλύτερα. Η σύνδεση αυτή γίνεται τόσο ισχυρή, που δεν αργεί να μετατραπεί σε... συνήθεια.
Αφυδάτωση και γλυκιά επιθυμία
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά η επιθυμία για γλυκό μπορεί να είναι απλώς σημάδι ότι... δεν πίνετε αρκετό νερό. Όταν το σώμα αφυδατώνεται, δυσκολεύεται να αξιοποιήσει τα αποθέματα γλυκόζης, με αποτέλεσμα να «ζητά» επιπλέον σάκχαρα για ενέργεια. Η σοκολάτα, με τα πρόσθετα σάκχαρά της, προσφέρει μια άμεση λύση – αλλά όχι απαραίτητα την πιο υγιεινή.
Το άγχος και η "πρόσκληση" της σοκολάτας
Η σχέση μεταξύ άγχους και σοκολάτας είναι σχεδόν κλασική. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτήν για παρηγοριά ή απόλαυση, καθώς ο εγκέφαλος την έχει συνδέσει με θετικά συναισθήματα. Δεν είναι τυχαίο που μια μπουκιά σοκολάτας μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά μέσα σε λίγα λεπτά.
Επηρεασμένοι από εικόνες και μυρωδιές
Δεν είναι σπάνιο να νιώσουμε λαχτάρα για σοκολάτα χωρίς να πεινάμε. Η εικόνα ενός γλυκού σε διαφήμιση ή η μυρωδιά από τον φούρνο της γειτονιάς μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία, ενεργοποιώντας περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γευστική μνήμη και την ευχαρίστηση.
Η ζάχαρη είναι (ίσως) ο πραγματικός "ένοχος"
Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη είναι εθιστική με τον τρόπο που είναι οι ουσίες, είναι σαφές ότι διεγείρει τους ίδιους μηχανισμούς ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Έτσι, η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα επιθυμία για τη γλυκύτητα που προσφέρει η ζάχαρη – και όχι για το κακάο το ίδιο.
Όταν η κόπωση γίνεται... σοκολατομανία
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης και θεοβρωμίνης – δύο ουσίες που μπορούν να δώσουν μια μικρή ενεργειακή ώθηση. Έτσι, όταν είμαστε εξαντλημένοι, μπορεί ασυνείδητα να αναζητούμε σοκολάτα ως μέσο «ανάνηψης». Η μαύρη σοκολάτα, ωστόσο, έχει ισχυρότερη διεγερτική δράση από τις πιο γλυκές παραλλαγές της.
Μήπως φταίνε τα στερεότυπα;
Η επιθυμία για σοκολάτα κατά την περίοδο έχει καταγραφεί κυρίως σε δυτικές χώρες – όχι όμως σε όλους τους πολιτισμούς. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολιτισμικής αντίληψης και όχι βιολογικής ανάγκης. Οι παλαιότερες θεωρίες περί ορμονών και ελλείψεων σε μαγνήσιο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Πώς να βάλετε φρένο στις λιγούρες
Αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση σοκολάτας, ακολουθήστε μερικές πρακτικές συμβουλές:
Πιείτε νερό. Πολλές φορές η «πείνα» είναι απλώς δίψα.
Περιορίστε τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο καταναλώνετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να την αποχωριστείτε.
Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα. Έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Ακούστε το σώμα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πεινάω ή απλώς βαριέμαι;»
Αλλάξτε δραστηριότητα. Μια βόλτα ή λίγα λεπτά μουσικής μπορεί να "ξεγελάσουν" τον εγκέφαλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ