tourismos
Η Αθήνα μεταξύ τουρισμού και κατοικίας - Όταν η πόλη δεν χωράει πια τους μόνιμους κατοίκους

Η φράση «Νιώθω ότι δεν υπάρχει χώρος για εμένα σε αυτή την πόλη» εκφράζει το κυρίαρχο συναίσθημα πολλών μόνιμων κατοίκων της Αθήνας σήμερα. Και όχι άδικα, αφού κάθε χρόνο αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι επισκέπτες που καταφθάνουν στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, οι επισκέπτες στην Αθήνα έφτασαν τα 7 εκατομμύρια το 2023, τα 8 εκατομμύρια το 2024, ενώ οι προβλέψεις για φέτος υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια.

Σε μια πόλη που, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, συγχρονίζεται πλήρως με τον ρυθμό των τουριστών από όλο τον κόσμο και όπου η ζωή περιστρέφεται γύρω από την τουριστική φρενίτιδα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Όσοι μένουν, νιώθουν σαν να ζουν σε μια αρχαιοελληνική εκδοχή της Disneyland.

Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι για ακόμη ένα καλοκαίρι ξεχύνονται στους δρόμους με νεροπίστολα, σέρνοντας βαλίτσες και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τον υπερτουρισμό. Πόσο κοντά είμαστε άραγε σε τέτοια εικόνα; Η Αθήνα είναι σίγουρα ένα «καζάνι που βράζει» όταν μιλάμε για τουρίστες και καλοκαίρι.

«Γίνεσαι εχθρικός χωρίς να το θέλεις»

«Δεν υπάρχει χώρος για το σώμα σου στην πόλη. Κάτι που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ένιωθα», λέει η 61χρονη Μαρία, μόνιμη κάτοικος και εργαζόμενη στο κέντρο της Αθήνας.

«Σε πολλούς δρόμους δεν μπορείς να περπατήσεις εξαιτίας του πλήθους των τουριστών. Με ενοχλεί πολύ η αίσθηση ότι ενώ εσύ τρέχεις με το άγχος της δουλειάς, οι άλλοι είναι χαλαροί και αδιάφοροι, καθυστερώντας την κίνησή σου», εξηγεί.

Ακόμα και καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να βγάλει τον σκύλο της βόλτα στην Αρεοπαγίτου, μετατρέπονται σε πρόκληση, αφού πρέπει να βρει την ώρα που δεν επικρατεί το απόλυτο συνωστισμό. «Ακόμα και στις 8 το πρωί είναι αργά, γιατί ήδη σχηματίζονται ουρές τουριστών για την Ακρόπολη».

Η Πλάκα, η γειτονιά όπου ζει, χάνει τον οικιστικό της χαρακτήρα. Για να βρει απλά πράγματα όπως ένα γυμναστήριο ή καθαριστήριο, αναγκάζεται να μετακινείται σε άλλες περιοχές.

Η μελέτη φέρουσας ικανότητας που έγινε για λογαριασμό του Δήμου επιβεβαιώνει αυτή την τάση: η Αθήνα οδηγείται σταδιακά σε τουριστική μονοκαλλιέργεια, με μείωση των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων της πόλης.

«Όταν βλέπω ομάδες τουριστών να ουρλιάζουν, επειδή κανείς δεν τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας, εύχομαι να υπήρχε ένα κουμπί να τους εξαφανίσω», παραδέχεται η Μαρία με πικρία. «Γίνεσαι εχθρικός χωρίς να το θέλεις, και εκπλήσσεσαι από το πόσο μπορεί να αλλάξει ο ίδιος σου ο εαυτός.»

«Αποθαρρύνομαι να πάω στο κέντρο, στην περιοχή μου, στη γειτονιά μου»

Ο 34χρονος Ηλίας, που μεγάλωσε στην Πλάκα, έχει αναπτύξει δική του στρατηγική για να αντιμετωπίσει τον τουρισμό: αποφεύγει τις κεντρικές διαδρομές και προτιμά να περνάει από στενά δρομάκια για να μην συναντά τουρίστες και segways.

«Καταλαβαίνω ότι οι τουρίστες έχουν διαφορετικούς ρυθμούς και σκοπούς, αλλά η πόλη δεν αντέχει τέτοια μεγέθη. Δεν λέω να μην έρχονται, αλλά πρέπει να γίνει καλύτερος έλεγχος στα AirBnB, γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα», εξηγεί.

Οι αλλαγές τον έχουν κάνει να αποστρέφεται το κέντρο. «Είμαι περήφανος που είμαι Πλακιώτης, αλλά προτιμώ να βγω σε άλλες περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, γιατί οι τιμές στην Πλάκα έχουν ανέβει και η ποιότητα έχει πέσει».

Το Cine Paris, ένα αγαπημένο θερινό σινεμά της γειτονιάς, έχει χάσει τον αυθορμητισμό του λόγω του τουρισμού, με ανάγκη για κράτηση εισιτηρίων εβδομάδες πριν. Την προηγούμενη σεζόν προτίμησε άλλα θερινά σινεμά, αποθαρρυμένος να βγει στο κέντρο και στη γειτονιά του.

«Δεν υπάρχει η αίσθηση της γειτονιάς»

Η 28χρονη Ελίνα που μετακόμισε πριν 2,5 χρόνια στα Εξάρχεια, βλέπει την περιοχή να αλλάζει ριζικά. Η αναμονή στην ουρά για έναν καφέ μπορεί να φτάσει και τα 25 λεπτά, ενώ το βράδυ είναι δύσκολο να βρει τραπέζι στα αγαπημένα της μαγαζιά.

«Στα στενά πεζοδρόμια των Εξαρχείων, ειδικά στην πλατεία, η κατάσταση με τους τουρίστες και τις βαλίτσες τους είναι χαώδης. Δεν μπορείς να κινηθείς», περιγράφει.

«Εγώ τα Εξάρχεια τα ήξερα πριν και υπήρχε αίσθηση γειτονιάς. Τώρα δεν υπάρχει. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να μένουμε ούτε εδώ», καταλήγει.

«Νιώθω ανασφάλεια λόγω των τουριστών του AirBnB»

Η Μαρία, 44 ετών από την Κυψέλη, ανησυχεί συχνά για την ασφάλεια, επειδή δίπλα της λειτουργεί διαμέρισμα AirBnB. «Φοβάμαι μήπως οι τουρίστες αφήσουν αναμμένο το γκάζι ή τα κεράκια», λέει.

Εκνευρίζεται επίσης από τον συνεχή θόρυβο από τις βαλίτσες τους που κυλάνε στους διαδρόμους και τις σκάλες.

Η Τζοάνα, 37 ετών, που έχει ζήσει σε διάφορες περιοχές του κέντρου, θυμάται τα βράδια στο Κουκάκι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τον θόρυβο των βαλιτσών. Τώρα μένει στα Πετράλωνα και αποφεύγει το κέντρο από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο. «Εύχομαι να μην έχω δουλειά στο Μοναστηράκι γιατί είναι αδύνατο να εξυπηρετηθείς», λέει.

Υποδομές που δεν αντέχουν την πίεση

Οι γειτονιές του κέντρου και οι δημόσιοι χώροι έχουν σχεδιαστεί για πολύ λιγότερο κόσμο από αυτόν που υποδέχεται σήμερα η πόλη.

Ο Δημήτρης, 65 ετών από το Κουκάκι, παρατηρεί ότι οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν όλο το καλοκαίρι, παρά τις προσπάθειες του Δήμου να τους αδειάζει συχνά.

«Ο δημόσιος χώρος και οι υποδομές είναι υπερφορτωμένες, καθώς είναι φτιαγμένες για πολύ μικρότερη κλίμακα χρήσης», σημειώνει.

Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του Δήμου επιβεβαιώνει πως οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι ο τουρισμός προκαλεί αύξηση αποβλήτων και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τουρίστες, αλλά και η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορικών ραφιών που γεμίζουν τα πεζοδρόμια, καθιστώντας την κίνηση δύσκολη.

Το μεγάλο στοίχημα: Πόσοι τουρίστες μπορεί να αντέξει η Αθήνα;

Κανείς δεν προτείνει να διωχθούν οι τουρίστες – άλλωστε κι εμείς ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες – αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσους τουρίστες μπορεί να αντέξει πραγματικά η πόλη χωρίς να απομακρύνει τους μόνιμους κατοίκους.

Η Αθήνα χρειάζεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη του τουρισμού και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kafsonas
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»
Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία, ποια είναι η διάρκεια του καύσωνα και πώς επηρεάζονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Αναλυτικές προβλέψεις και...
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»