Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του κληρονομικού δικαίου, με στόχο να παραδοθεί το νέο νομοσχέδιο εντός Ιουνίου. Οι νέες ρυθμίσεις φιλοδοξούν να ανταποκριθούν στα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα, που έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από την τελευταία μεγάλη αναθεώρηση πριν από περίπου οκτώ δεκαετίες.
Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολου Γεωργιάδη, αποτελείται από ανώτατους δικαστές, πανεπιστημιακούς και συμβολαιογράφους, οι οποίοι μετά από διεξοδικό διάλογο έχουν διαμορφώσει τις βασικές ρυθμίσεις και επεξεργάζονται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση για τις αλλαγές αυτές, πολλοί δικηγόροι και συμβολαιογράφοι δέχονται ερωτήματα σχετικά με τις νέες διαδικασίες, ειδικά αναφορικά με τις διαθήκες και τη διασφάλιση της περιουσίας.
Οι βασικές αλλαγές στο κεφάλαιο των διαθηκών είναι οι εξής:
Διατήρηση των ιδιόγραφων διαθηκών: Οι ιδιόγραφες διαθήκες παραμένουν σε ισχύ, ενώ ο διαθέτης θα πρέπει να τις καταθέτει αυτοπροσώπως σε συμβολαιογράφο, αποκλείοντας την κατάθεση μέσω τρίτου.
Ηλεκτρονική δημοσίευση διαθηκών: Αντί για τα δικαστήρια, η δημοσίευση των διαθηκών θα γίνεται πλέον από τους συμβολαιογράφους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τον φόρτο της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι διαθήκες θα καταχωρούνται και θα φυλάσσονται με απόλυτη ασφάλεια. Μετά τον θάνατο του διαθέτη, θα δίνεται κωδικός για την πρόσβαση και δημοσίευσή τους.
Δικλίδες ασφαλείας: Σε περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι δεν είναι συγγενείς (οι λεγόμενοι «εξωτικοί κληρονόμοι»), θα διενεργείται γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την επαλήθευση της γνησιότητας της διαθήκης.
Εισαγωγή κληρονομικών συμβάσεων: Για πρώτη φορά στο ελληνικό αστικό δίκαιο θα ενσωματωθεί ο θεσμός των κληρονομικών συμβάσεων, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι συμβάσεις επιτρέπουν στον κληρονομούμενο να συμφωνήσει με τους κληρονόμους ή τρίτα πρόσωπα για το πώς θα μοιραστεί η κληρονομιά, ενώ η κατάρτισή τους και η ανάκλησή τους θα απαιτούν συμβολαιογραφικό έγγραφο, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλό επίπεδο προστασίας.
Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Ελένη Κοντογεώργου, υπογραμμίζει ότι οι ρυθμίσεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και αιτιολογημένες, με στόχο να έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει εκσυγχρονισμό σε ένα πεδίο που αφορά ευαίσθητες πτυχές της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια στις διαδικασίες κληρονομιάς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ