Αποδοχή κληρονομίας: Πώς να αποφύγετε δυσάρεστες «εκπλήξεις»
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οδηγίες για να μην κληρονομήσετε και χρέη 

«Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια μετά, νεαρός σε ηλικία, καταναλωτής ανακάλυψε χρέη που είχαν μεταβιβαστεί σε αυτόν μετά την απώλεια του γονέα του».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ (ΕΕΚΕ) προσθέτοντας πως «με την υποστήριξη και την καθοδήγησή της αναζητήθηκαν συστηματικά ενδεχόμενα χρέη σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα, με σκοπό τη ρύθμισή τους, και αποκαλύφθηκαν ακόμα τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις από τις οποίες η ΕΕΚΕ κατάφερε τη διαγραφή ποσού ύψους 5.953 ευρώ».

Η ένωση υπενθυμίζει στους καταναλωτές, με αυτή την αφορμή, πως: 

- μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου και εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οπότε μετά επέρχεται η σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς), ο κληρονόμος πρέπει να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση του θανόντος και ιδίως να διαπιστώσει αν υπάρχουν οφειλές σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, πιστωτικά ιδρύματα (δάνεια κλπ.). Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, θα ευθύνεται για τα χρέη του κληρονομούμενου και με την προσωπική του περιουσία.

- Αν παρά ταύτα, δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, είναι σκόπιμο να γίνεται αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής. Αυτή η δήλωση γίνεται στο Ειρηνοδικείο εντός της προθεσμίας αποποίησης και αποτέλεσμα έχει τον περιορισμό της ευθύνης του για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς και όχι και με την προσωπική του περιουσία.

Ακολουθεί (με απόφαση του Ειρηνοδίκη) η απογραφή της κληρονομιάς η οποία ενσωματώνεται σε έκθεση και αποτελεί επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Ο κληρονόμος, λοιπόν, που αποδέχθηκε την κληρονομία με το ευεργέτημα της απογραφής, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη του για τα χρέη της κληρονομιάς, αλλά εξακολουθεί να ευθύνεται για αυτά, έως το ενεργητικό της κληρονομιάς, χωρίς δηλαδή να ευθύνεται και με την ατομική του περιουσία.

Οι πιστωτές δε, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από την απογραφείσα περιουσία.

Τέλος, η ΕΕΚΕ, υπενθυμίζει ότι παρέχει από το 2010 στους καταναλωτές υποστήριξη και συμβουλευτική για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξεις
Έρχονται αλλαγές στις συντάξεις: Ποιοι αναμένεται να δουν μικρότερες κρατήσεις
Στο τραπέζι νέο σύστημα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που θα μειώσει τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους
Έρχονται αλλαγές στις συντάξεις: Ποιοι αναμένεται να δουν μικρότερες κρατήσεις
ναρκω
Ρεκόρ 25ετίας στη χρήση κάνναβης και εκρηκτική αύξηση της κοκαΐνης σε νέους
Οι έφηβοι πειραματίζονται περισσότερο με ουσίες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά και τα επικίνδυνα «κοκτέιλ» χρήσης
Ρεκόρ 25ετίας στη χρήση κάνναβης και εκρηκτική αύξηση της κοκαΐνης σε νέους
μουδρου
Γυμνάσιο Μούδρου: Συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεωλογίας με σημαντικές επιδόσεις
Συμμετοχή του Γυμνασίου Μούδρου στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεωλογίας με σημαντικές επιδόσεις - Μοναδικό σχολείο που συμμετείχε από το Β. Αιγαίο
Γυμνάσιο Μούδρου: Συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεωλογίας με σημαντικές επιδόσεις