Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπογραμμίζει πως οι δύο αυτοί δείκτες, οι οποίοι μπορούν να εντοπιστούν με μια απλή αιματολογική εξέταση, παρέχουν ακριβέστερα στοιχεία για το αν ένα άτομο κινδυνεύει να παρουσιάσει καρδιοπάθεια. Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων και δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση λιπιδίων, και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για διάστημα έως 15 ετών.
Η χοληστερόλη, παρότι παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν συσσωρεύεται στα αγγεία, δημιουργώντας πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται από τη χοληστερόλη καθαυτή, αλλά από τις λιποπρωτεΐνες που τη μεταφέρουν. Ιδιαίτερα οι λιποπρωτεΐνες που φέρουν την apoB, όταν υπάρχουν σε αυξημένο αριθμό, μπορούν να προωθήσουν την αθηροσκλήρωση. Αντίθετα, άλλες λιποπρωτεΐνες συμβάλλουν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης, δρώντας προστατευτικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των σωματιδίων που περιέχουν apoB είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης για καρδιαγγειακή νόσο από τα παραδοσιακά επίπεδα LDL-χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση στα επίπεδα apoB συσχετίστηκε με 33% υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή του τύπου των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων.
Ένας δεύτερος δείκτης που φάνηκε να παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η λιποπρωτεΐνη(a), η οποία δρα ανεξάρτητα από την apoB και, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, συνδέεται με σημαντικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρόλο που η παρουσία της στο αίμα είναι συνήθως περιορισμένη, σε ορισμένα άτομα η συγκέντρωσή της είναι υψηλή και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμη κι αν άλλοι δείκτες είναι φυσιολογικοί.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση του κινδύνου μόνο με βάση τη χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις: σε 1 στους 12 ανθρώπους, ενδέχεται να υποεκτιμάται η πραγματική απειλή. Αντιθέτως, ο συνδυασμός apoB και λιποπρωτεΐνης(a) παρέχει ένα πιο πλήρες και αξιόπιστο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το μήνυμα των επιστημόνων είναι σαφές: ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις διαγνωστικές πρακτικές και να στραφούμε σε δείκτες που αντανακλούν πιο πιστά τον μηχανισμό μέσω του οποίου αναπτύσσονται τα καρδιολογικά νοσήματα. Αν οι νέες αυτές εξετάσεις ενταχθούν ευρέως στην κλινική πράξη, μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων και στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ