Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να μειώσει άμεσα τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutritional Science και προσθέτουν νέα στοιχεία στη διαρκώς αυξανόμενη βιβλιογραφία για τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη των φρούτων.
Για να αξιολογήσουν την άμεση επίδραση της φράουλας, οι ερευνητές μελέτησαν 23 υγιείς νέες γυναίκες. Χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: στη μία δόθηκε πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων, ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ποτό. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τις μεταβολές στο αίμα τους ανά μισή ώρα, για συνολικά τέσσερις ώρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόλις μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας, τα επίπεδα LDL χοληστερόλης άρχισαν να μειώνονται σημαντικά και η επίδραση αυτή διατηρήθηκε έως και τέσσερις ώρες αργότερα.
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ενώσεις, που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των αγγείων, μειώνοντας την οξείδωση της χοληστερόλης και αποτρέποντας τη φραγή των αρτηριών.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα: «Τα φρούτα, και ειδικά οι φράουλες, είναι πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, και η τακτική τους κατανάλωση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ