Δόντια
«Καθώς το πεδίο αυτό εξελίσσεται, οι δυνατότητες που προσφέρει για μια νέα εποχή στην οδοντιατρική είναι τεράστιες»

Μια ιατρική καινοτομία με τη δυναμική να αλλάξει ριζικά την οδοντιατρική φροντίδα παρουσίασαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιστήμονες από το King’s College London, σε συνεργασία με το Imperial College London, κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστηριακές συνθήκες, μετά από περισσότερο από μία δεκαετία ερευνών.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα βιολογικό υλικό που μιμείται το φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης των δοντιών, επιτρέποντας στα κύτταρα να επικοινωνούν και να ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού οδοντικού ιστού. Το επίτευγμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για την καλλιέργεια εξατομικευμένων δοντιών από τα ίδια τα κύτταρα των ασθενών, προσφέροντας μια φυσική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη εναλλακτική λύση στα σφραγίσματα και τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Η Δρ. Άνα Ανγκέλοβα-Βολπόνι, επικεφαλής του τομέα αναγεννητικής οδοντιατρικής στο King’s College London, έκανε λόγο για ένα βήμα που «θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική φροντίδα», επισημαίνοντας τη σημασία της φυσικής αναγέννησης των δοντιών.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε βιολογικά πρότυπα από τη φύση. Όπως σημειώνεται, ορισμένα ζώα, μεταξύ των οποίων οι καρχαρίες και οι ελέφαντες, έχουν την ικανότητα να παράγουν νέα δόντια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους — δυνατότητα που στους ανθρώπους περιορίζεται σε μια μόνο ανανέωση. Η δυνατότητα αναγέννησης φυσικών δοντιών στους ανθρώπους θεωρείται μια σημαντική εξέλιξη με ευρείες εφαρμογές.

Ο ερευνητής Σουετσέν Ζανγκ από τη Σχολή Οδοντιατρικής, Στοματικών και Κρανιοπροσωπικών Επιστημών υπογράμμισε τα μειονεκτήματα των σημερινών θεραπειών: «Τα σφραγίσματα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να αποδυναμώσουν τη δομή του δοντιού, ενώ τα εμφυτεύματα απαιτούν επεμβατική χειρουργική και δεν αποκαθιστούν τη φυσική λειτουργία του στόματος».

Αντίθετα, τα εργαστηριακά καλλιεργημένα δόντια, όντας βιολογικά ενεργά, θα ενσωματώνονται φυσικά στη γνάθο του ασθενούς, χωρίς κίνδυνο απόρριψης. Η μακροχρόνια ανθεκτικότητά τους και η δυνατότητα «αυτοεπισκευής» τα καθιστούν μια βιολογικά συμβατή και εξελιγμένη λύση.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει δύο σενάρια εφαρμογής: την πλήρη καλλιέργεια ενός δοντιού στο εργαστήριο πριν την εμφύτευση ή την άμεση τοποθέτηση πρώιμων κυττάρων στη γνάθο του ασθενούς, όπου και θα συνεχίζουν φυσιολογικά την ανάπτυξή τους.

«Καθώς το πεδίο αυτό εξελίσσεται, οι δυνατότητες που προσφέρει για μια νέα εποχή στην οδοντιατρική είναι τεράστιες» ανέφερε η Δρ. Ανγκέλοβα-Βολπόνι, εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον της αναγεννητικής οδοντιατρικής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωταθλητής στα πτυχία και τα μεταπτυχιακά — ουραγός στους μισθούς
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
PANELLINIES
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων
Η σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διαχείριση του άγχους στη διάρκεια των εξετάσεων
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων