θρακη
Στη γη της Θράκης, ανάμεσα στους χωματόδρομους της Ξάνθης και τα χωριά που μοιάζουν να έχουν μείνει έξω από τον χρόνο, ζει μια ιδιαίτερη κοινότητα.

Έλληνες με αφρικανικές ρίζες
Δεν πρόκειται για πρόσφατους μετανάστες ή φιγούρες που ήρθαν από άλλες ηπείρους. Οι Αφροέλληνες είναι Έλληνες πολίτες, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη χώρα, με θρησκεία μουσουλμανική, αλλά εθνική συνείδηση ακέραια ελληνική. Μιλούν ελληνικά με θρακιώτικη προφορά και ζουν κυρίως στο Άβατο, το Παλαιό Κατράμιο, το Εύλαλο και άλλα γειτονικά χωριά.

Μια ιστορία με βαθιές ρίζες
Η ιστορία της παρουσίας τους χάνεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Ιστορικές αναφορές, όπως εκείνες του καθηγητή Νίκου Ξηροτύρη, κάνουν λόγο για μεταφορά εργατών από το Σουδάν από Αιγύπτιους σουλτάνους, όπως ο Μοχάμετ Άλι, με σκοπό την καλλιέργεια της γης στη Θράκη. Πιθανόν, κάποιοι από αυτούς δεν ήταν απλώς εργάτες, αλλά δούλοι. Από τότε, οι απόγονοί τους παρέμειναν στα θρακικά χωριά, ριζώνοντας στην τοπική κοινωνία.

Άλλες λιγότερο αποδεκτές θεωρίες αναφέρουν ότι έφτασαν μέσω εμπορίου ή πολεμικών μετακινήσεων. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα είναι μία: δεν έφυγαν ποτέ. Παρέμειναν στην Ελλάδα, ακόμα και όταν, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί υποχρεώθηκαν να φύγουν. Οι Αφροέλληνες δεν πήγαν στην Τουρκία ή στο Σουδάν γιατί δεν το ένιωθαν πατρίδα.

Καθημερινή ζωή, χωρίς φωνές
Οι Αφροέλληνες ζουν μια απλή ζωή, κυρίως ως αγρότες και τεχνίτες. Συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία, υπηρετούν στον ελληνικό στρατό και νιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή και την πατρίδα τους. Οι πρώτοι μικτοί γάμοι με Βουλγάρες καταγράφηκαν από τη δεκαετία του ’40, και τα έθιμά τους διατηρούνται ζωντανά ως πολιτιστική παρακαταθήκη, όχι ως περιχαράκωση.

Εκπαιδευτική αδικία
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική μειονότητα, πολλά παιδιά της κοινότητας φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία όπου διδάσκονται και τουρκικά. Αυτή η πολιτική επιλογή, προϊόν γραφειοκρατικής ευκολίας ή παλαιότερων συμβιβασμών, παραβλέπει την αληθινή καταγωγή και ταυτότητα των Αφροελλήνων.

Μια φωνή που πρέπει να ακουστεί
Η ιστορία αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν παράξενο γεγονός ή σπάνιο φαινόμενο. Αντίθετα, είναι κομμάτι της πολυπολιτισμικής και πολυσύνθετης ελληνικής ταυτότητας. Δείχνει ότι η έννοια του «Έλληνα» δεν χωράει σε καλούπια φυλής ή χρώματος. Έλληνας είναι όποιος νιώθει αυτή τη γη πατρίδα του, τη ζει, τη σέβεται και τη στηρίζει. Και οι Αφροέλληνες της Θράκης το αποδεικνύουν κάθε μέρα, αθόρυβα, με αξιοπρέπεια και βαθιά ριζωμένη υπερηφάνεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

1ο Διεθνές Συνέδριο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις”
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 1ο Διεθνές Συνέδριο AI Education
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Λιμός στη Γάζα
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Οι πρόσφατοι απολογισμοί είναι συγκλονιστικοί: από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.667 Παλαιστίνιοι, ενώ 171.151 έχουν...
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά
Έκπτωση 10% για αποφοίτους του ΕΑΠ που συνεχίζουν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά