Πόσο καθαρή είναι πραγματικά η κουζίνα σας; 7 κρίσιμα βήματα για να μαγειρεύετε με ασφάλεια
Ένα κοινό και επικίνδυνο λάθος που κάνουμε στην κουζίνα!

Η καθαριότητα στον χώρο της κουζίνας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Από τις επιφάνειες και τα εργαλεία μέχρι τα ίδια τα τρόφιμα, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την προστασία από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις.

Οι «αόρατοι εχθροί» της κουζίνας

Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιφάνειες των τροφίμων –ακόμη και αυτών που φαίνονται καθαρά– ενδέχεται να φιλοξενούν παθογόνους μικροοργανισμούς. «Πρέπει πάντα να υποθέτουμε ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι επιμολυσμένο», επισημαίνει ο Darin Detweiller, καθηγητής στο Northeastern University, μιλώντας στη HuffPost. Γι’ αυτό, ο σωστός καθαρισμός πριν και κατά τη διάρκεια της μαγειρικής διαδικασίας είναι απολύτως απαραίτητος.

Τα βασικά βήματα για ασφαλές μαγείρεμα

1. Πλύσιμο χεριών – Η πρώτη γραμμή άμυνας

Η πανδημία μάς θύμισε τη σημασία του σχολαστικού πλυσίματος χεριών. Ξεκινήστε με καθαρό, τρεχούμενο νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι. Φροντίστε να καθαρίσετε καλά τα δάχτυλα, τα νύχια και τις παλάμες. Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».

2. Προσεκτικό πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων

Ακόμη και αν πρόκειται να αφαιρέσετε τη φλούδα, φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν το καθάρισμα. Η επιφανειακή βρωμιά και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να περάσουν στο εσωτερικό. Τρίψτε τα προϊόντα κάτω από ήπια τρεχούμενο νερό, χωρίς σαπούνι, χρησιμοποιώντας τα χέρια ή ειδικό βουρτσάκι.

3. Επιλογή σωστής επιφάνειας κοπής

Παρά την κοινή πεποίθηση, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής θεωρούνται πιο ασφαλείς σε σύγκριση με τις πλαστικές. «Το ξύλο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι φιλικό προς τις λεπίδες», αναφέρει ο Julian Bond, σεφ και αντιπρόεδρος του Pacific Institute of Culinary Arts. Προτείνει πλύσιμο με σαπούνι, φυσικό στέγνωμα και αποφυγή πλυντηρίου πιάτων για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και υγιεινή.

Για επιπλέον φροντίδα, οι επαγγελματίες μάγειρες συνιστούν να περνάτε το ξύλο με ειδικό λάδι ή κερί, ενώ ο τακτικός καθαρισμός και γυάλισμα βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειάς του.

Συμπερασματικά, η καθαριότητα στην κουζίνα δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας – είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα κάθε γεύματος. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι την επιλογή της σωστής επιφάνειας κοπής, κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Έκτακτη επιχορήγηση +65.620 ευρώ σε σχολεία του εξωτερικού
Έκτακτη επιχορήγηση 65.620,80 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη δύο ελληνικών σχολείων της Γερμανίας
Υπουργείο Παιδείας: Έκτακτη επιχορήγηση +65.620 ευρώ σε σχολεία του εξωτερικού
πολυτεχνείο κρήτης
20 χρόνια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης: Παρουσίαση συλλογικού Τόμου
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου “ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ - 20 χρόνια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης (2004-2024)”
20 χρόνια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης: Παρουσίαση συλλογικού Τόμου
Νίκος Πλακιάς
Αιχμηρή ανάρτηση Πλακιά για Καρυστιανού: «Έρχεται το ΟΞΥΓΟΝΟ» και φουντώνει η πολιτική συζήτηση
Με ειρωνική αναφορά στο σύνθημα των Τεμπών, ο Νίκος Πλακιάς σχολιάζει τις δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού για πιθανή πολιτική δραστηριοποίηση,...
Αιχμηρή ανάρτηση Πλακιά για Καρυστιανού: «Έρχεται το ΟΞΥΓΟΝΟ» και φουντώνει η πολιτική συζήτηση
ερασμους
Συνεργασία του 2ου ΓΕΛ Χολαργού με το Liceo Scientifico «Benedetto Croce» του Παλέρμο
Η συνεργασία συνεχίστηκε με τη μετακίνηση τεσσάρων μαθητών/τριών και δύο εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Παλέρμο, από τις 26 Οκτωβρίου έως την 1η...
Συνεργασία του 2ου ΓΕΛ Χολαργού με το Liceo Scientifico «Benedetto Croce» του Παλέρμο