Πόσο καθαρή είναι πραγματικά η κουζίνα σας; 7 κρίσιμα βήματα για να μαγειρεύετε με ασφάλεια
Ένα κοινό και επικίνδυνο λάθος που κάνουμε στην κουζίνα!

Η καθαριότητα στον χώρο της κουζίνας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Από τις επιφάνειες και τα εργαλεία μέχρι τα ίδια τα τρόφιμα, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την προστασία από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις.

Οι «αόρατοι εχθροί» της κουζίνας

Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιφάνειες των τροφίμων –ακόμη και αυτών που φαίνονται καθαρά– ενδέχεται να φιλοξενούν παθογόνους μικροοργανισμούς. «Πρέπει πάντα να υποθέτουμε ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι επιμολυσμένο», επισημαίνει ο Darin Detweiller, καθηγητής στο Northeastern University, μιλώντας στη HuffPost. Γι’ αυτό, ο σωστός καθαρισμός πριν και κατά τη διάρκεια της μαγειρικής διαδικασίας είναι απολύτως απαραίτητος.

Τα βασικά βήματα για ασφαλές μαγείρεμα

1. Πλύσιμο χεριών – Η πρώτη γραμμή άμυνας

Η πανδημία μάς θύμισε τη σημασία του σχολαστικού πλυσίματος χεριών. Ξεκινήστε με καθαρό, τρεχούμενο νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι. Φροντίστε να καθαρίσετε καλά τα δάχτυλα, τα νύχια και τις παλάμες. Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».

2. Προσεκτικό πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων

Ακόμη και αν πρόκειται να αφαιρέσετε τη φλούδα, φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν το καθάρισμα. Η επιφανειακή βρωμιά και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να περάσουν στο εσωτερικό. Τρίψτε τα προϊόντα κάτω από ήπια τρεχούμενο νερό, χωρίς σαπούνι, χρησιμοποιώντας τα χέρια ή ειδικό βουρτσάκι.

3. Επιλογή σωστής επιφάνειας κοπής

Παρά την κοινή πεποίθηση, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής θεωρούνται πιο ασφαλείς σε σύγκριση με τις πλαστικές. «Το ξύλο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι φιλικό προς τις λεπίδες», αναφέρει ο Julian Bond, σεφ και αντιπρόεδρος του Pacific Institute of Culinary Arts. Προτείνει πλύσιμο με σαπούνι, φυσικό στέγνωμα και αποφυγή πλυντηρίου πιάτων για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και υγιεινή.

Για επιπλέον φροντίδα, οι επαγγελματίες μάγειρες συνιστούν να περνάτε το ξύλο με ειδικό λάδι ή κερί, ενώ ο τακτικός καθαρισμός και γυάλισμα βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειάς του.

Συμπερασματικά, η καθαριότητα στην κουζίνα δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας – είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα κάθε γεύματος. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι την επιλογή της σωστής επιφάνειας κοπής, κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: Νομοθετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ θα μετασχηματιστεί σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανικών και θα υπαχθεί στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ. Το νέο Τμήμα θα περιλαμβάνει...
Σοφία Ζαχαράκη: Νομοθετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ
οπεκεπε
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφοι με καμμένα βοσκοτόπια στη Χίο δεν παίρνουν αποζημίωση γιατί είναι δηλωμένα… αλλού
Οι εκτάσεις τους φαίνονται δηλωμένες από άτομα που μένουν στην Κρήτη και Λήμνο
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφοι με καμμένα βοσκοτόπια στη Χίο δεν παίρνουν αποζημίωση γιατί είναι δηλωμένα… αλλού
Κυριάκος Αναστασιάδης
Πρύτανης ΑΠΘ: Ανάγκη για γενναία αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό
Οι προτάσεις που κατέθεσε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων
Πρύτανης ΑΠΘ: Ανάγκη για γενναία αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό