Ένα κοινό και επικίνδυνο λάθος που κάνουμε στην κουζίνα!
Μερικά πράγματα που κάνουμε στην κουζίνα είναι άκρως επικίνδυνα

Η καθαριότητα στην κουζίνα αποτελεί το Α και το Ω όταν μαγειρεύουμε και βασικές παραλείψεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στις επιφάνειες των τροφίμων.

Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερές καταστάσεις υγείας, όπως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και θανατηφόρες λοιμώξεις. «Να υποθέτετε πάντα ότι τα προϊόντα μπορεί να είναι καλυμμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς», δήλωσε πρόσφατα στη HuffPost ο Darin Detweiller, αναπληρωτής καθηγητής διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στο μενού, ο καθαρισμός των επιφανειών, των εργαλείων και των προϊόντων είναι όλα σημαντικά βήματα για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς κατά την προετοιμασία ενός γεύματος. Σύμφωνα με το nypost.com, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες για υγιεινό μαγείρεμα.

Πλύνετε τα χέρια σας

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά να μια υπενθύμιση:

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και εφαρμόστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
  • Αφαιρέστε με το σαπούνι το πίσω μέρος των χεριών σας, τα δάχτυλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο διαρκεί το να σιγοτραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα στον αέρα.

Πλύνετε τα προϊόντα

Αφού βγάλετε όλα τα υλικά σας, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πλύνετε σωστά όλα τα προϊόντα ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Για τα προϊόντα με φλούδα που προορίζονται για απόρριψη, πλύνετε τα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτό εμποδίζει τη βρωμιά και τα μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στο εσωτερικό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα κρατάτε κάτω από ελαφρώς τρεχούμενο νερό, καθώς δουλεύετε την επιφάνεια με τα χέρια σας ή με ένα καθορισμένο τρίψιμο μόνο για προϊόντα, χωρίς να αφήνετε ούτε ένα ίχνος βρωμιάς. Και μην παραλείπετε ούτε τα πεπόνια με χοντρή φλούδα, τα εσπεριδοειδή ή τα κεφάλια μαρουλιού και λάχανου. Όλα χρειάζονται ένα ξέβγαλμα πριν αφαιρέσετε τα εξωτερικά τους στρώματα.

Χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής είναι η πιο υγιεινή επιλογή, όταν τεμαχίζετε τα προϊόντα μετά τη βόλτα σας στη λαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον Julian Bond, σεφ και αντιπρόεδρο του Pacific Institute of Culinary Arts. «Τα ξύλα κοπής έχουν φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τα προϊόντα σας πιο ασφαλή. Επιπλέον, είναι απαλές για τις λεπίδες των μαχαιριών σας, διατηρώντας τα κοφτερά», δήλωσε ο Bond.

Αφού ολοκληρώσετε την προετοιμασία, πλύνετε τη σανίδα με σαπούνι και αφήστε την σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει πριν την επαναχρησιμοποίηση. Ποτέ μην τη βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η θερμότητα μπορεί να βλάψει την σανίδα και να αφήσει περισσότερα μικρόβια να εισέλθουν σε αυτή, σύμφωνα με το Bon Appétit.

Οι μάγειρες για να εξασφαλίσουν το μακροζωία των ξύλων κοπής τους, συνιστούν ένα πέρασμα με λάδι, την εφαρμογή μιας επίστρωσης κεριού και το γυάλισμα και στίλβωμα σε τακτική βάση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακησ
Ψηφιακό Φροντιστήριο: Ο Πιερρακάκης ζητά αποσπάσεις 88 εκπαιδευτικών για να παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα
Οι αποσπάσεις θα γίνουν στο Τμήμα Δ΄ Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για...
Ψηφιακό Φροντιστήριο: Ο Πιερρακάκης ζητά αποσπάσεις 88 εκπαιδευτικών για να παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα
Ρατσιστική επίθεση από δήμαρχο Περάματος
Απαράδεκτο: Ρατσιστικό επεισόδιο από Δήμαρχο που βρίζει και καταβρέχει μικρά παιδιά (Video)
«Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του Δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων δεν μπορεί να...
Απαράδεκτο: Ρατσιστικό επεισόδιο από Δήμαρχο που βρίζει και καταβρέχει μικρά παιδιά (Video)
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Ιατρικές Σχολές
Φοιτητές: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από τη... ΔΑΠ Ιατρικής! Ζητά απόσυρση Υ.Α. για έναρξη Ειδικότητας από τους νέους Ιατρούς
ΔΑΠ Ιατρικής Παν.Πατρών: Ο Βαθμός Πτυχίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας.
Φοιτητές: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από τη... ΔΑΠ Ιατρικής! Ζητά απόσυρση Υ.Α. για έναρξη Ειδικότητας από τους νέους Ιατρούς