Ένα κοινό και επικίνδυνο λάθος που κάνουμε στην κουζίνα!
Μερικά πράγματα που κάνουμε στην κουζίνα είναι άκρως επικίνδυνα

Η καθαριότητα στην κουζίνα αποτελεί το Α και το Ω όταν μαγειρεύουμε και βασικές παραλείψεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στις επιφάνειες των τροφίμων.

Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερές καταστάσεις υγείας, όπως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και θανατηφόρες λοιμώξεις. «Να υποθέτετε πάντα ότι τα προϊόντα μπορεί να είναι καλυμμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς», δήλωσε πρόσφατα στη HuffPost ο Darin Detweiller, αναπληρωτής καθηγητής διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στο μενού, ο καθαρισμός των επιφανειών, των εργαλείων και των προϊόντων είναι όλα σημαντικά βήματα για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς κατά την προετοιμασία ενός γεύματος. Σύμφωνα με το nypost.com, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες για υγιεινό μαγείρεμα.

Πλύνετε τα χέρια σας

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά να μια υπενθύμιση:

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και εφαρμόστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
  • Αφαιρέστε με το σαπούνι το πίσω μέρος των χεριών σας, τα δάχτυλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο διαρκεί το να σιγοτραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα στον αέρα.

Πλύνετε τα προϊόντα

Αφού βγάλετε όλα τα υλικά σας, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πλύνετε σωστά όλα τα προϊόντα ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Για τα προϊόντα με φλούδα που προορίζονται για απόρριψη, πλύνετε τα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτό εμποδίζει τη βρωμιά και τα μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στο εσωτερικό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα κρατάτε κάτω από ελαφρώς τρεχούμενο νερό, καθώς δουλεύετε την επιφάνεια με τα χέρια σας ή με ένα καθορισμένο τρίψιμο μόνο για προϊόντα, χωρίς να αφήνετε ούτε ένα ίχνος βρωμιάς. Και μην παραλείπετε ούτε τα πεπόνια με χοντρή φλούδα, τα εσπεριδοειδή ή τα κεφάλια μαρουλιού και λάχανου. Όλα χρειάζονται ένα ξέβγαλμα πριν αφαιρέσετε τα εξωτερικά τους στρώματα.

Χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής είναι η πιο υγιεινή επιλογή, όταν τεμαχίζετε τα προϊόντα μετά τη βόλτα σας στη λαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον Julian Bond, σεφ και αντιπρόεδρο του Pacific Institute of Culinary Arts. «Τα ξύλα κοπής έχουν φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τα προϊόντα σας πιο ασφαλή. Επιπλέον, είναι απαλές για τις λεπίδες των μαχαιριών σας, διατηρώντας τα κοφτερά», δήλωσε ο Bond.

Αφού ολοκληρώσετε την προετοιμασία, πλύνετε τη σανίδα με σαπούνι και αφήστε την σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει πριν την επαναχρησιμοποίηση. Ποτέ μην τη βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η θερμότητα μπορεί να βλάψει την σανίδα και να αφήσει περισσότερα μικρόβια να εισέλθουν σε αυτή, σύμφωνα με το Bon Appétit.

Οι μάγειρες για να εξασφαλίσουν το μακροζωία των ξύλων κοπής τους, συνιστούν ένα πέρασμα με λάδι, την εφαρμογή μιας επίστρωσης κεριού και το γυάλισμα και στίλβωμα σε τακτική βάση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επισκεψη
Συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διάλογος και συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...
Συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΥΠΑΙΘΑ
Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ 2025: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα
Ανακοίνωση βαθμολογίας των υποψηφίων των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2025 και προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου ...
Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ 2025: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα
μπακογιαννη τσιπρας
Φωτογραφία Ντόρας Μπακογιάννη με Αλέξη Τσίπρα: «Μας χαρακτήρισαν ως μία από τις καλύτερες ομάδες»
Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Φωτογραφία Ντόρας Μπακογιάννη με Αλέξη Τσίπρα: «Μας χαρακτήρισαν ως μία από τις καλύτερες ομάδες»
ντουντουκα
Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και τις διώξεις εκπαιδευτικών
Υπό διωγμό εκπαιδευτικοί και δημόσια παιδεία – Καταγγελίες της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και τις διώξεις εκπαιδευτικών