Thumbnail
O τρόπος και η συχνότητα εναλλαγής μεταξύ φαινότυπων ύπνου σε ένα άτομο μπορεί να προσφέρει από δύο έως δέκα φορές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με καταστάσεις υγεία

Ο τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους, μπορεί να δώσει πληροφορίες για χρόνια και οξεία προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «npj Digital Medicine».

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για 33.000 άτομα και πέντε εκατομμύρια νύχτες ύπνου τους. Με βάση τις αναλύσεις, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε κύριους τύπους ύπνου (φαινότυπους).

Ο πρώτος φαινότυπος είναι ο φυσιολογικός ύπνος, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται περίπου οκτώ ώρες συνεχώς για τουλάχιστον έξι συνεχόμενες ημέρες.

Ο δεύτερος φαινότυπος είναι ο ύπνος, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται συνεχώς περίπου τις μισές νύχτες, αλλά κοιμούνται μόνο για μικρά χρονικά τις υπόλοιπες μισές.

Στον τρίτο φαινότυπο οι άνθρωποι κοιμούνται ως επί το πλείστον συνεχώς, αλλά παρουσιάζουν διακοπτόμενο ύπνο περίπου μία νύχτα κάθε εβδομάδα.

Στον τέταρτο φαινότυπο οι άνθρωποι κοιμούνται ως επί το πλείστον συνεχώς, αλλά βιώνουν σπάνιες νύχτες κατά τις οποίες μεγάλες περίοδοι ύπνου χωρίζονται από μία αφύπνιση στη μέση του ύπνου.

Τέλος, στον πέμπτο φαινότυπο που αντιπροσωπεύει εξαιρετικά διαταραγμένο ύπνο, οι άνθρωποι κοιμούνται μόνο για πολύ σύντομες περιόδους κάθε βράδυ.

Όπως διαπιστώθηκε, ο τρόπος και η συχνότητα εναλλαγής μεταξύ φαινότυπων ύπνου σε ένα άτομο μπορεί να προσφέρει από δύο έως δέκα φορές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με καταστάσεις υγείας, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η υπνική άπνοια και ο Covid-19, σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον μέσο φαινότυπο ύπνου ενός ατόμου.

Αυτό που βοήθησε τους ερευνητές να διακρίνουν τις χρόνιες παθήσεις δεν ήταν ο μέσος φαινότυπος που οι συμμετέχοντες υιοθετούσαν, αλλά το πόσο συχνά άλλαζαν αυτά τα μοτίβα ύπνου. Ακόμη και αν κάποιος άλλαζε φαινότυπο σπάνια, αυτό μπορούσε να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η παρακολούθηση των αλλαγών στον ύπνο μακροπρόθεσμα σε πληθυσμιακή κλίμακα μπορεί να δώσει νέες γνώσεις σχετικές με τη δημόσια υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proaulio_sxoleio
Τα δυσπρόσιτα σχολεία και η μοριοδότησή τους: Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
Ο νέος χάρτης μοριοδότησης και οι επιπτώσεις στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Τα δυσπρόσιτα σχολεία και η μοριοδότησή τους: Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
Απεικονίσεις - ακτινογραφίες
Χάρτης του ανθρώπινου σώματος: Το μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα αποκαλύπτει τα μυστικά της γήρανσης
Παγκόσμιο επιστημονικό άλμα: 100.000 πλήρεις σωματικές απεικονίσεις ανοίγουν νέους δρόμους στη μελέτη της γήρανσης και των ασθενειών
Χάρτης του ανθρώπινου σώματος: Το μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα αποκαλύπτει τα μυστικά της γήρανσης
texniti_noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι 5 δεξιότητες που ενισχύουν την επαγγελματική ανθεκτικότητα
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αγορά εργασίας, η καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για επαγγελματική...
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι 5 δεξιότητες που ενισχύουν την επαγγελματική ανθεκτικότητα
Οδηγώντας στη βροχή
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Leasing με επιδότηση έως 18.000 ευρώ
Έρχεται κοινωνικό πρόγραμμα επιδότησης leasing ηλεκτρικών οχημάτων με δόσεις κάτω από 150€/μήνα- Ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς λειτουργεί, τι καλύπτει
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Leasing με επιδότηση έως 18.000 ευρώ