covid κορονοϊός, γυναίκα, μάσκα
Περίπου ένα στα πέντε κρούσματα κοινού κρυολογήματος εκτιμάται ότι οφείλεται σε κορονοϊούς

Η φυσική λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 προσφέρει σημαντική προστασία από κάποιες μορφές του κοινού κρυολογήματος, διαπιστώνει νέα μελέτη, μια σπάνια καλή είδηση για τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που αρρώστησαν στην πανδημία.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο Science Translational Medicine δείχνει ότι η προηγούμενη λοίμωξη από Covid-19 –όχι όμως και ο εμβολιασμός- μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο κρυολογήματος που προκαλείται από άλλους, πιο ήπιους κορονοϊούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό εμβολίων που καλύπτουν περισσότερους, αν όχι όλους, τους κορονοϊούς.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια μελλοντική επιδημία [διαφορετικού] κορονοϊού» δήλωσε στο Associated Press ο Μάνις Σάγκαρ του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τα εμβόλια θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιωθούν αν καταφέρουμε να αναπαράγουμε κάποιες από τις ανοσιακές αποκρίσεις που προσφέρει η φυσική λοίμωξη.

Διασταυρούμενη ανοσία

Ο Σάγκαρ και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 4.900 άτομα που υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο για Covid-19 από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Αφότου στάθμισαν τα δεδομένα για παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι είχαν προηγουμένως νοσήσει με Covid-19 είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα από κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί για Covid-19 και δεν είχαν νοσήσει.

Περίπου ένα στα πέντε κρούσματα κοινού κρυολογήματος εκτιμάται ότι οφείλεται σε κορονοϊούς, ενώ τα υπόλοιπα προκαλούνται από ιούς άλλων οικογενειών.

Η μελέτη έδειξε ότι η φυσική λοίμωξη Covid-19 προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία σε δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν τόσο στον SARS-CoV-2 όσο και σε άλλους κορονοϊούς.

Οι πρωτεΐνες αυτές δεν χρησιμοποιούνται σήμερα στον σχεδιασμό εμβολίων Covid-19, τα οποία στοχεύουν τη διαφορετική πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο νέες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά εμβόλια.

Όπως σχολίασε ο Σάγκαρ, «οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι ίσως πρόκειται για νέες στρατηγικές που οδηγούν σε καλύτερα εμβόλια, τα οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τους σημερινούς κορονοϊούς αλλά και όσους εμφανιστούν στο μέλλον».

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekav-asthenoforo.jpg
Ανείπωτη τραγωδία στον Μυλοπόταμο: Τον βρήκε νεκρό η σύζυγος του μέσα στο σπίτι τους
Ανείπωτη τραγωδία τη Μεγάλη Παρασκευή στον Μυλοπόταμο – Νεκρός 51χρονος μέσα στο σπίτι του
Ανείπωτη τραγωδία στον Μυλοπόταμο: Τον βρήκε νεκρό η σύζυγος του μέσα στο σπίτι τους
megaro_maximou.jpg
Ποιους κοροϊδεύετε βρε λωποδύτες;
Ώστε έτσι κύριε Στουρνάρα! Δεν συμφωνείς να αρχίσουν να δίνονται πάλι τα δώρα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημοσίου!
Ποιους κοροϊδεύετε βρε λωποδύτες;
Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: «Το Πάσχα νιώθω μεγαλύτερη μοναξιά» - Άστεγοι αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό
Μέσα στη σιωπή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό
Θεσσαλονίκη: «Το Πάσχα νιώθω μεγαλύτερη μοναξιά» - Άστεγοι αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό