Όταν πρόκειται για τη θεραπεία του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους, μπορεί να μην πιστεύετε ότι αυτό που τρώτε έχει σχέση.
Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι το «κλειδί» για καλύτερη ψυχική υγεία θα μπορούσε να βρίσκεται στο έντερο σας και το αγαπημένο σας πρωινό.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι ο γαλακτοβάκιλλος, ένα βακτήριο που βρίσκεται στο γιαούρτι, καθώς και στις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί το στρες και στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.
Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον ερευνητή της UVA Alban Gaultier, ανέφερε ότι τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, έγινε σε ποντίκια. Το σώμα μας κατοικείται από χιλιάδες μικροοργανισμούς, που συλλογικά αναφέρονται ως μικροβίωμα, που είναι κρίσιμοι για την υγεία και την ευημερία μας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το έντερο μας.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια τόνισε ότι οι «διαταραχές» στη μικροχλωρίδα, είτε προκαλείται από ασθένειες, κακή διατροφή ή άλλες αιτίες, συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες πλέον εξετάζουν πώς το έντερο μπορεί να γίνει «εργαλείο» για την καταπολέμηση ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας.
Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για το πώς οι μικροοργανισμοί στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία. Ο Alban Gaultier και η ομάδα του προσπάθησαν να διαχωρίσουν τον γαλακτοβάκιλλο από άλλους μικροοργανισμούς στο έντερο για να προσδιορίσουν τον ρόλο του. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου.
Νέα έρευνα προσπαθεί τώρα να κατανοήσει πώς συμβαίνει αυτό. «Γνωρίζαμε από την προηγούμενη έρευνά μας ότι ο γαλακτοβάκιλλος ήταν ευεργετικός στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες. Αλλά οι βαθύτεροι λόγοι παρέμειναν ασαφείς, κυρίως λόγω των τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μελέτη του μικροβιώματος», ανέφερε ο Alban Gaultier.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια συλλογή βακτηρίων, γνωστή ως η Αλλοιωμένη Χλωρίδα Schaedler, μια κοινότητα οκτώ βακτηριακών ειδών, που περιλαμβάνει δύο στελέχη γαλακτοβάκιλλων και έξι άλλα βακτηριακά στελέχη.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια που είτε είχαν είτε δεν είχαν γαλακτοβάκιλλο στο έντερό τους. Διεξήγαγαν τεστ συμπεριφοράς και εκθέτοντάς τα ποντίκια σε μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες, όπως υγρό κρεβάτι ή ένα κεκλιμένο κλουβί. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν τα βακτήρια εμφάνιζαν περισσότερα σημάδια άγχους και κατάθλιψης.
Παρατήρησαν ότι η μεταφορά της μικροχλωρίδας από ποντίκια που είχαν στρες σε ποντίκια χωρίς μικρόβια ήταν αρκετή για να προκαλέσει καταθλιπτικές και αγχώδεις συμπεριφορές.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή, που ονομάζεται ιντερφερόνη γάμμα, που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.
Ο Alban Gaultier εξήγησε: «Η ανακάλυψή μας φωτίζει πώς ο γαλακτοβάκιλλος που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη των απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη».
Η ερευνήτρια Andrea R. Merchak τόνισε ότι «με αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια μας, έχουμε νέα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης προβιοτικών, τα οποία θα πρέπει να επιταχύνουν τις ανακαλύψεις για νέες θεραπείες».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε τώρα να διερευνήσουμε πώς θα μπορούσε να διατηρηθεί ένα υγιές επίπεδο γαλακτοβάκολλου και/ή ιντερφερόνης γάμμα για την πρόληψη και τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης», σημείωσε η ερευνήτρια.
Τα ευρήματα της μελέτης δεν δείχνουν απαραίτητα ότι η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος ή να ξεπεράσουν την κατάθλιψη. Ωστόσο φαίνεται ότι τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό το βασικό συστατικό του πρωινού μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας στο μέλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη