Η εποχή των κάστανων έχει φτάσει, με αυτόν τον μικρό, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καρπό να κυριαρχεί στις φθινοπωρινές αγορές της Ελλάδας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Η συγκομιδή ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προσφέροντας γλυκιά γεύση και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία: πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, φυτικές ίνες, βιταμίνες B και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.
Ψητά κάστανα στον φούρνο: τα μυστικά για να μείνουν ζουμερά
Το κλειδί για τέλεια ψημένα κάστανα είναι η σωστή προετοιμασία και η υγρασία κατά το ψήσιμο. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C με αέρα.
Χαράξτε τα κάστανα σχηματίζοντας έναν σταυρό στο κέλυφος με κοφτερό μαχαίρι. Αυτό τα βοηθά να ψηθούν πιο γρήγορα και να μην σκάσουν.
Τοποθετήστε τα σε ταψί και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό, για να παραμείνουν ζουμερά.
Ψήστε για 25–30 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και η σάρκα να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
Εναλλακτικοί τρόποι ψησίματος και παραδοσιακές μέθοδοι
Τα κάστανα μπορούν να απολαύσουν σε διάφορες εκδοχές:
Τζάκι: Χαράξτε τα και τοποθετήστε τα σε σχάρα πάνω από τη θράκα, μακριά από τη φλόγα. Γυρίζετε τακτικά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Γκριλ: Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας συχνά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και ζουμερή υφή.
Βραστά: Βάλτε τα σε νερό για λίγα λεπτά, διατηρώντας την απαλή, γλυκιά τους γεύση — ιδανική επιλογή για πιο ήπιο αποτέλεσμα.
Έτσι, είτε προτιμάτε τον παραδοσιακό τρόπο είτε τον φούρνο, τα κάστανα παραμένουν ένας θρεπτικός και απολαυστικός καρπός που συνοδεύει το φθινόπωρο με μοναδικό τρόπο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση