Ντοκουμέντα-«φωτιά»: Ρήτρες «ντροπής» για να μην φύγουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τη δουλειά
«Συμβόλαια» δεσμεύουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν ως και 10.000 ευρώ τον ξενοδόχο αν μαρτυρήσουν τον μισθό τους

Ξενοδοχείο ζητάει από εργαζόμενό του να μην αναφέρει σε άλλους εργαζόμενους τι μισθό παίρνει, ειδάλλως θα απολυθεί και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στον εργοδότη το ποσό των 10.000 ευρώ, όπως φαίνεται σε έγγραφα που δημοσίευσε το neakriti.gr.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, φαύλη πρακτική χρησιμοποιούν ξενοδόχοι για να κρατήσουν το ξενοδοχοϋπαλληλικό προσωπικό.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το εργασιακό προσωπικό των ξενοδοχείων είναι σαφέστατα μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, πάρα πολλοί ξενοδόχοι χρησιμοποιούν λανθασμένες πρακτικές για να προσελκύσουν προσωπικό ή τέλος πάντων να αναθεωρήσουν ενδεχόμενες σκέψεις για αποχώρηση.

Μία τέτοια πρακτική ήταν η χρήση ποινικής ρήτρας.

Τι είναι η ποινική ρήτρα;

Ποινική ρήτρα μπορεί να βάλει ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια σε έναν εργολάβο ή τέλος πάντων σ’ έναν υπεύθυνο δημοσίου έργου σε περίπτωση που καθυστερήσει να ολοκληρώσει το έργο. Τότε ο εργολάβος, στη βάση νόμιμων εγγράφων, υποχρεούται να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό ως μια μορφή αποζημίωσης για τον χρόνο αναμονής.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ποινική ρήτρα είναι το “εργαλείο” των ξενοδόχων σε μια προσπάθεια να παραμείνει το προσωπικό. 

Πιο συγκεκριμένα, η ποινική ρήτρα έχει τη μορφή εγγράφου. Δεν είναι νόμιμο έγγραφο, δηλαδή σε περίπτωση παράβασής της δεν τιμωρείται ο ξενοδοχοϋπάλληλος, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Είναι νόμιμο δικαίωμά του να αποχωρήσει όποια στιγμή θέλει.

Το συγκεκριμένο έγγραφο συντάσσεται από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, τον ξενοδόχο και τον λογιστή. Επομένως, τα τρία αυτά μέρη συναινούν στη συγκρότηση ενός άτυπου και μη νόμιμου εγγράφου. Το συγκεκριμένο έγγραφο πρέπει να το υπογράψουν κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους και συγκροτήματα. Και το έγγραφο, εφόσον υπογραφεί από τον εργαζόμενο, αναφέρει πως πρέπει να καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε περίπτωση που αποχωρήσει.

«Είναι ένα φόβητρο. Είναι ένας εκβιασμός. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου, πρέπει να καταβάλλει στον εργοδότη 5.000 ευρώ. Είναι εργοδοτική αυθαιρεσία», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Νεκτάριος Μωυσάκης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου.

Έγγραφο για τουρισμό
Έγγραφο για τουρισμό

 

Έγγραφο για τουρισμό

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο

Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι δυο-τρεις σελίδες, όπου αναφέρεται πως ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη της τουριστικής χρονιάς. Μάλιστα, το εν λόγω έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τη διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα, υπάρχουν ξενοδοχειακοί όμιλοι που στο παρόν έγγραφο θέτουν και όρους, όπως το να μη δηλώσει ο εργαζόμενος τον μισθό του σε άλλο εργαζόμενο-μισθωτό. Απαγορεύει δηλαδή το συγκεκριμένο έγγραφο τη συζήτηση γύρω από μισθολογικές απολαβές.

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr ο κ. Μωυσάκης, υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ δύο ειδικοτήτων.

«Ενδέχεται δύο α’ μάγειρες σ’ ένα ξενοδοχείο να παίρνουν διαφορετικό μισθό. Έχουν την ίδια ειδικότητα, αλλά οι μισθολογικές απολαβές να είναι διαφορετικές», είπε ο κ. Μωυσάκης.

Στο παρόν έγγραφο έπρεπε να βάλει την υπογραφή του ο εργαζόμενος, ενώ το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου εργάζεται ο εν λόγω μισθωτός, είναι ξενοδοχειακός όμιλος.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται: «Κατά η διάρκεια της απασχόλησή σας θα λάβετε γνώση δεδομένων (...), οι μισθολογικές αποδοχές σας (...) δεν πρέπει να γνωστοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός ξενοδοχείου και σε οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ξενοδοχείου, συνάδελφό σας ή μη, και δε χρειάζεται τις περαιτέρω πληροφορίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του. Παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του μισθωτού παρέχει στην εργοδότρια το δικαίωμα άμεσης λύσης της παρούσης συμβάσεως αζημίως και αξίωσης αποζημίωσής της για κάθε τυχόν ζημία που θα υποστεί».

Το ανυπόστατο έγγραφο είναι αποκαλυπτικό, ενώ υποχρεώνει τον μισθωτό να καταβάλει ποσό ύψους 10.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά αναφέρει: «Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή η εργοδότρια έχει το δικαίωμα να απαιτήσει κατάπτωση ποινικής ρήτρας 10.000 ευρώ, το ύψος της οποίας ρητά συνομολογούν και αποδέχονται σήμερα από κοινού οι στο παρόν συμβαλλόμενοι σαν δίκαιο και εύλογο, αφού πρώτα υπολόγισαν, ώστε να μη χρειάζεται η απόδειξη της (...)».

Μεταξύ άλλων, η ανυπόστατη νομικά σύμβαση ορίζει πως «σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο, αυτός οφείλει να προειδοποιήσει την εταιρεία τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την αποχώρησή του, αλλιώς υποχρεούται σε καταβολή ποινικής ρήτρας, η οποία θεωρείται δίκαιη και εύλογη από τα συμβαλλόμενα μέρη, παραιτουμένου του δικαιώματος να αξιώσει μείωση αυτής, στο ισόποσο τριών (3) μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών του».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές