Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα ταξίδια και την εργασία – Αυτή είναι η νέα μόδα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ψηφιακοί νομάδες: Έρχονται οι οικογένειες που ζουν ταξιδεύοντας

Για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές και τα ταξίδια συνοδεύονται από… ημερομηνία λήξης. Λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και επιστροφή στην σκληρή καθημερινότητα.

Η ιδέα από την άλλη πως τα ταξίδια προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής είναι ευρέως αποδεκτή. Τα μεγάλα και μακρινά ωστόσο θεωρούνταν πως προορίζονταν για νεότερους ενήλικες, προτού «νοικοκυρευτούν», ή για μεγαλύτερους, των οποίων τα παιδιά είχαν μεγαλώσει.

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν, σύμφωνα με άρθρο του BBC, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να «πάρουν τους δρόμους».

Τι είναι οι εργαζόμενοι νομάδες

Ο Τζόελ Γιανγκ, 38 ετών, σχεδιάζει τον τρόπο ζωής του έτσι ώστε να προσφέρει στα παιδιά του υψηλή πολιτισμική συνείδηση, σε συνδυασμό με μια διαφορετικού είδους μαθησιακή εμπειρία.

psifiakoi_nomades_1.jpg

Ο Γιανγκ, voice actor, που διευθύνει εξ αποστάσεως την εταιρεία παραγωγής του, και η σύζυγός του Τζένα, 39 ετών, ταξιδεύουν με τροχόσπιτο στις ΗΠΑ μέχρι κι έξι μήνες τον χρόνο, μαζί με τους τρεις γιους τους, ηλικίας μεταξύ οκτώ έως δεκατεσσάρων ετών, οι οποίοι κάνουν κατ’ οίκον εκπαίδευση.

«Η Τζένα κι εγώ μεγαλώσαμε σε επαρχία του Οχάιο, σε αγροτικές κοινότητες. Πρώτη φορά ανέβηκα σε αεροπλάνο στα δεκαεπτά μου. Ευχόμαστε να είχαμε δει και να είχαμε βιώσει περισσότερα προτού πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις ζωής», λέει ο Γιανγκ, και προσθέτει: «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν το πλεονέκτημα του να τα δουν όλα. Είναι κάτι που οδηγεί στην καλύτερη λήψη αποφάσεων».

Η συγκεκριμένη οικογένεια αποτελεί μέρος μιας αναπτυσσόμενης δημογραφικής ομάδας γονέων που επιλέγουν να ταξιδεύουν επί μακρά διαστήματα με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μελέτη του Lonely Planet και της πλατφόρμας ελεύθερων επαγγελματιών Fiverr, αργά και σταθερά αναδύεται ένα νέο είδος εργαζόμενου, ο «εργαζόμενος από οπουδήποτε».

Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

Στην 31η θέση της λίστας με τους 75 καλύτερους προορισμούς για την προσέλκυση των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων, τάση που έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατατάσσεται η Αθήνα, η οποία συμπεριλήφθηκε στη λίστα με εκείνες τις πόλεις που συνήθως αποτελούν τους ιδανικότερους προορισμούς για να ζει κανείς.

Ερευνα της Nestpick τοποθετεί την Αθήνα στην 31η θέση, πιο πάνω δηλαδή από το Δουβλίνο (32η), το Παρίσι (36η), τη Ρώμη (62η) και τη Σαγκάη (73η), αποσπώντας ιδιαίτερα υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής (κόστος διαβίωσης, καιρός κ.λπ.).

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της συγκεκριμένης λίστας που δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή βίζας στους ψηφιακούς νομάδες, διευκολύνοντας την παραμονή τους στη χώρα μας. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και άλλα κράτη, όπως η Αυστραλία, το Ντουμπάι, η Εσθονία και η Τσεχία. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών συνέχισε να δουλεύει για την εταιρεία του με το καθεστώς τηλεργασίας, διαμένοντας όμως σε άλλες χώρες.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιτυε
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Παιδεία: Τεχνητή νοημοσύνη, ηχητικά βιβλία και «panic button» στα σχολεία
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
ισρτ
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
Παγκόσμιος Στολίσκος Αλληλεγγύης: Σοκάρουν οι εικόνες με τους δεμένους ακτιβιστές και τους 19 Έλληνες
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ