Ψηφιακοί νομάδες: Έρχονται οι οικογένειες που ζουν ταξιδεύοντας

Για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές και τα ταξίδια συνοδεύονται από… ημερομηνία λήξης. Λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και επιστροφή στην σκληρή καθημερινότητα.

Η ιδέα από την άλλη πως τα ταξίδια προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής είναι ευρέως αποδεκτή. Τα μεγάλα και μακρινά ωστόσο θεωρούνταν πως προορίζονταν για νεότερους ενήλικες, προτού «νοικοκυρευτούν», ή για μεγαλύτερους, των οποίων τα παιδιά είχαν μεγαλώσει.

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν, σύμφωνα με άρθρο του BBC, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να «πάρουν τους δρόμους».

Τι είναι οι εργαζόμενοι νομάδες

Ο Τζόελ Γιανγκ, 38 ετών, σχεδιάζει τον τρόπο ζωής του έτσι ώστε να προσφέρει στα παιδιά του υψηλή πολιτισμική συνείδηση, σε συνδυασμό με μια διαφορετικού είδους μαθησιακή εμπειρία.

psifiakoi_nomades_1.jpg

Ο Γιανγκ, voice actor, που διευθύνει εξ αποστάσεως την εταιρεία παραγωγής του, και η σύζυγός του Τζένα, 39 ετών, ταξιδεύουν με τροχόσπιτο στις ΗΠΑ μέχρι κι έξι μήνες τον χρόνο, μαζί με τους τρεις γιους τους, ηλικίας μεταξύ οκτώ έως δεκατεσσάρων ετών, οι οποίοι κάνουν κατ’ οίκον εκπαίδευση.

«Η Τζένα κι εγώ μεγαλώσαμε σε επαρχία του Οχάιο, σε αγροτικές κοινότητες. Πρώτη φορά ανέβηκα σε αεροπλάνο στα δεκαεπτά μου. Ευχόμαστε να είχαμε δει και να είχαμε βιώσει περισσότερα προτού πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις ζωής», λέει ο Γιανγκ, και προσθέτει: «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν το πλεονέκτημα του να τα δουν όλα. Είναι κάτι που οδηγεί στην καλύτερη λήψη αποφάσεων».

Η συγκεκριμένη οικογένεια αποτελεί μέρος μιας αναπτυσσόμενης δημογραφικής ομάδας γονέων που επιλέγουν να ταξιδεύουν επί μακρά διαστήματα με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μελέτη του Lonely Planet και της πλατφόρμας ελεύθερων επαγγελματιών Fiverr, αργά και σταθερά αναδύεται ένα νέο είδος εργαζόμενου, ο «εργαζόμενος από οπουδήποτε».

Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

Στην 31η θέση της λίστας με τους 75 καλύτερους προορισμούς για την προσέλκυση των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων, τάση που έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατατάσσεται η Αθήνα, η οποία συμπεριλήφθηκε στη λίστα με εκείνες τις πόλεις που συνήθως αποτελούν τους ιδανικότερους προορισμούς για να ζει κανείς.

Ερευνα της Nestpick τοποθετεί την Αθήνα στην 31η θέση, πιο πάνω δηλαδή από το Δουβλίνο (32η), το Παρίσι (36η), τη Ρώμη (62η) και τη Σαγκάη (73η), αποσπώντας ιδιαίτερα υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής (κόστος διαβίωσης, καιρός κ.λπ.).

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της συγκεκριμένης λίστας που δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή βίζας στους ψηφιακούς νομάδες, διευκολύνοντας την παραμονή τους στη χώρα μας. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και άλλα κράτη, όπως η Αυστραλία, το Ντουμπάι, η Εσθονία και η Τσεχία. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών συνέχισε να δουλεύει για την εταιρεία του με το καθεστώς τηλεργασίας, διαμένοντας όμως σε άλλες χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
Η διδασκαλία της νεαρής τότε ιστορικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε τη βασική αιτία της έκρηξης μιας ακόμη μεσοπολεμικής εκπαιδευτικής...
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
emmanuela
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια
Πήραν τη μεγάλη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, γιατί, όπως εξήγησε, ήταν κάτι το οποίο σε ανύποπτη χρονική στιγμή είχε ζητήσει και η ίδια. 
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια