ergasia εργασία, εργαζόμενοι, τραπέζι
Μεγάλο είναι το ποσοστό των νέων που αργεί να μπει στην (νόμιμη) αγορά εργασίας.

Λιγότερο από 33 χρόνια θα εργασθεί ένας σημερινός 15άρης, καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τον μικρότερο χρόνο που αναμένεται να εργαστεί ένας σημερινός έφηβος όταν μπει στην αγορά εργασίας.

Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί από την έξοδο από την αγορά εργασίας, με τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στην είσοδο. Να σημειωθεί ότι πλέον τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί στα 67 ή στα 62 και 40 έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει βελτιώσει αισθητά τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο (στα 60,9 για τους άνδρες και 58,1 για τις γυναίκες), με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους νέους που αργούν να ενταχθούν κανονικά στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για έναν περίπλοκο και επώδυνο γρίφο της ελληνικής αγοράς εργασίας με διαχρονικά δομικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η πανδημία και οι συνέπειές της φαίνεται πως έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους νέους, καθώς σύμφωνα με την επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκε χθες, ήταν από τις ομάδες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την απώλεια θέσεων εργασίας. Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι και η ανάκαμψη ήταν πιο αργή για αυτούς απ’ ό,τι για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, κυρίως λόγω της συχνής εμπλοκής τους σε προσωρινές, επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, το 2021 η αναμενόμενη μέση διάρκεια εργασιακής ζωής για τους 15χρονους στην Ε.Ε. ήταν 36 έτη. Στην Ελλάδα, η αναμενόμενη διάρκεια απασχόλησης ενός σημερινού εφήβου είναι μόλις 32,9 έτη, με μόνες τη Ρουμανία με 31,3 έτη και την Ιταλία με 31,6 έτη να βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Από το 2001 η αναμενόμενη μέση διάρκεια του επαγγελματικού βίου αυξήθηκε σταθερά στην Ε.Ε. Μειώθηκε όμως για πρώτη φορά το 2020, λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Ε.Ε., από 32 έτη το 2001 αυξήθηκε σε 35,9 έτη το 2019, στη συνέχεια μειώθηκε σε 35,6 έτη το 2020 για να επανέλθει το 2021 στο προπανδημικό επίπεδο.

Η μείωση της ανεργίας των νέων 15-29 ετών από 28,4% (2021) σε 22% το 2025 και 18% το 2030, καθώς και η ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ), που δόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα ολιστικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και υλοποίηση στην Ελλάδα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης κατά την περίοδο 2022-2030, σε συνδυασμό με παθητικές πολιτικές αγοράς εργασίας. Επιδιώκει να συμβάλει, μέσα από τις επιμέρους πολιτικές και δράσεις, στην επίτευξη των τριών πρωταρχικών στόχων για το 2030 που έχουν τεθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων – και ειδικότερα:

  • Τουλάχιστον το 71,1% του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών να εργάζεται το 2030 (σε σχέση με 61,1% το 2020).
  • Τουλάχιστον το 35% όλων των ενηλίκων να συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μάθησης κάθε χρόνο το 2030 (σε σχέση με 16% το 2016).
  • Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού να μειωθεί έως το 2030 κατά τουλάχιστον 7,3% (από 29% το 2019 σε 21,7% το 2030).
  • Η ανεργία των νέων 15-24 ετών να μειωθεί στο 5% το 2030 (από 11% το 2021) και η ανεργία των νέων 25-29 ετών να περιοριστεί στο 16%, από 28,7% το 2021.

Συνολικά, οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής είναι η αύξηση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ενίσχυση των προσόντων, των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς και η ενίσχυση της ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας και του εργατικού δυναμικού.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

750 ευρώ έκτακτο επίδομα σε 170.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και άνεργους - ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΕΔΩ

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 Διορισμοί στο Υπ.Πολιτισμού ΧΩΡΙΣ πτυχίο - Αιτήσεις εδώ

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enoikio.jpg
Επιδότηση ενοικίου: «Καμπάνα» της ΑΑΔΕ για ψευδείς δηλώσεις – Οι δύο κυρώσεις, τα πρόστιμα και ποιοι δικαιούνται τα ποσά
Αυστηροί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, διασταυρώσεις στοιχείων και ποινές έως 8,76% ετησίως για ανακριβή εισοδηματικά ή μισθωτικά δεδομένα – Ποιες παροχές...
Επιδότηση ενοικίου: «Καμπάνα» της ΑΑΔΕ για ψευδείς δηλώσεις – Οι δύο κυρώσεις, τα πρόστιμα και ποιοι δικαιούνται τα ποσά
dimitris melissanidis
Εξαγοράζεται η Εφημερίδα των Συντακτών από τον Δημήτρη Μελισσανίδη
Μεγάλο Μπάσιμο και ενίσχυση του Δημήτρη Μελισσανίδη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με εξαγορά της Εφημερίδας των Συντακτών
Εξαγοράζεται η Εφημερίδα των Συντακτών από τον Δημήτρη Μελισσανίδη
Erasmus
Erasmus+: Επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας
Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ομάδες, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια δημιουργίας e - portfolio, blog, padlet, quiz, ταινία...
Erasmus+: Επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας
παιδιά
Η σημασία των ορίων στην εφηβεία και ο ρόλος των γονέων
«Ο ρόλος του γονέα δεν εξαντλείται στη φροντίδα και την προστασία, αλλά περιλαμβάνει και τη σαφή οριοθέτηση, η οποία συμβάλλει στην καλλιέργεια της...
Η σημασία των ορίων στην εφηβεία και ο ρόλος των γονέων