Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση σχεδιασμού των επόμενων πολιτικών του βημάτων, με τις λεγόμενες «κλειστές» μετρήσεις να δίνουν αρκετή τροφή για σκέψη.
Το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Αθηναίων φαίνεται να αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι δημοσκοπικές ενδείξεις δείχνουν ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και οτι η μάχη απέναντι στον Χάρη Δούκα και σε άλλους υποψήφιους θα είναι ιδιαιτέρως απαιτητική.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας στις εθνικές εκλογές –που μέχρι πρόσφατα έδειχνε να κερδίζει έδαφος– φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη ανάγνωση. Η γενικότερη ρευστότητα στο πολιτικό περιβάλλον και οι αστάθμητοι παράγοντες στην Α’ Αθήνας καθιστούν μια τέτοια επιλογή λιγότερο προβλέψιμη.
Με βάση τα διαθέσιμα πολιτικά δεδομένα και τις περιορισμένες επιλογές σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, το συμπέρασμα στο οποίο αναπόφευκτα οδηγείται κανείς είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πλέον το πιθανότερο πεδίο για τα επόμενα βήματα του κ. Μπακογιάννη.
Η διαδρομή του στη Στερεά Ελλάδα και η εμπειρία του στη διοίκηση περιφερειακού θεσμού ενισχύουν αυτή τη λογική συνέχεια, χωρίς να προδικάζουν καμία απόφαση.
Μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά, προϋποθέτει θεσμικές συνεννοήσεις. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μπακογιάννης διατηρεί μακρά σχέση συνεργασίας με τον νυν περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, από την περίοδο που εκείνος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στη Στερεά Ελλάδα.
Κύκλοι με γνώση των σκέψεων του κ. Μπακογιάννη δεν αποκλείουν αυτή την προοπτική, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά.
Νίκος Μακρής