texniti noimosini

Αναμφίβολα, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινότητα όλων μας, αποτελώντας αναπόσπαστο εργαλείο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία καλπάζει, είναι εύλογο να προβληματιζόμαστε για το μέλλον μας: Πώς θα μοιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε δέκα χρόνια; Μήπως οι μηχανές προορίζονται να γίνουν οι νέοι μας δάσκαλοι;

Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας προσωπικός «ψηφιακός βοηθός» για πολλούς μαθητές. Τη χρησιμοποιούμε για την επίλυση αποριών, την εξάσκηση σε ασκήσεις, αλλά και ως πηγή άντλησης ιδεών και πληροφοριών. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, ο ρόλος της εξαντλείται εκεί και δεν προβλέπεται να αλλάξει δραστικά στο μέλλον. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία αδυνατεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο-παιδαγωγό.

Ο ρόλος του δασκάλου δεν περιορίζεται στη στείρα μετάδοση γνώσεων. Περιλαμβάνει την ψυχολογική στήριξη, την κατανόηση της προσωπικότητας και των συναισθημάτων κάθε παιδιού, καθώς και την ουσιαστική αλληλεπίδραση μαζί του. Αυτά είναι τα συστατικά που εγγυώνται την επιτυχία της μάθησης. Ένα ρομπότ, όσο προηγμένο κι αν είναι, στερείται συναισθήματος και ενσυναίσθησης. Δεν μπορεί να συνδεθεί με τους μαθητές, ούτε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Συνεπώς, ένα μάθημα βασισμένο αποκλειστικά σε μηχανές θα ήταν ψυχρό, μονότονο και θα στερούνταν τη ζωντάνια και τη χαρά που μόνο η ανθρώπινη παρουσία μπορεί να προσφέρει.

Συμπερασματικά, η θέση της διδασκαλίας δεν ανήκει στις μηχανές. Όσο κι αν εξελιχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν θα μπορέσει ποτέ να κατακτήσει την ουσία της παιδαγωγικής. Ο δάσκαλος δεν είναι απλώς ένα μέσο πληροφόρησης, αλλά ο προσωπικός καθοδηγητής και εμπνευστής κάθε μαθητή στον δρόμο της γνώσης.

Υπεύθυνος καθηγητής Αναπλιώτης Γιάννης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

τεχνητη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λιμενικός νεκρός στο Άστρος Κυνουρίας
Άστρος Κυνουρίας: Το κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Σπαρακτικές μαρτυρίες (Video)
Τραγωδία στο Άστρος Κυνουρίας: Η στιγμή που το τεράστιο κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Συγκλονίζει φίλος του
Άστρος Κυνουρίας: Το κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Σπαρακτικές μαρτυρίες (Video)
Βλαντίμιρ Πούτιν
Πούτιν: Στηρίζει τους Παλαιστίνιους με 1 δισ. δολάρια από τα παγωμένα ρωσικά assets στις ΗΠΑ
Ο Πούτιν στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό με 1 δισ. δολάρια από τα παγωμένα ρωσικά assets στις ΗΠΑ
Πούτιν: Στηρίζει τους Παλαιστίνιους με 1 δισ. δολάρια από τα παγωμένα ρωσικά assets στις ΗΠΑ
Νικήτας Κακλαμάνης
Κακλαμάνης για Βαλτογιάννη: «Απαράδεκτο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να αναπολεί τα έργα και τις ημέρες της δικτατορίας»
«Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε αναφορά από βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, να αναπολεί...
Κακλαμάνης για Βαλτογιάννη: «Απαράδεκτο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να αναπολεί τα έργα και τις ημέρες της δικτατορίας»