egkimosini
Το στρες στην εγκυμοσύνη λόγω πανδημίας μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

Τα παρατεταμένα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης της εγκύου στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 συνέβαλαν ώστε πιθανώς να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου της, ακόμη κι αν η μητέρα δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές μακροπρόθεσμες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσον αφορά τον εγκέφαλο των αγέννητων μωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κάθριν Λυμπεροπούλου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αναπτυσσομένου Εγκεφάλου του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Communications Medicine", μελέτησαν 202 έγκυες γυναίκες, από τις οποίες 137 προ πανδημίας και 65 στη διάρκεια της.

Μέσω εξελιγμένων μαγνητικών απεικονιστικών μεθόδων και δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων εγκεφάλων των εμβρύων μέσα στη μήτρα, οι επιστήμονες βρήκαν στα μωρά της πανδημίας μια μείωση στον όγκο της λευκής ουσίας τους, του ιπποκάμπου και της παρεγκεφαλίδας τους, σε σύγκριση με τα μωρά που είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία. Επίσης στα έμβρυα της πανδημίας η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού και οι πτυχώσεις της ήσαν μειωμένες σε όλους τους λοβούς.

Η διαφορά αποδίδεται από τους ερευνητές σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο στρες των εγκύων εν μέσω της πανδημίας. Η μελέτη βρήκε ότι σχεδόν διπλάσιες γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες στη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μεγάλο στρες και κατάθλιψη (52%), από ό,τι προ πανδημίας (28%).

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε ανακαλύψει ότι το άγχος των εγκύων επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των μωρών. Επίσης είχε συμπεράνει ότι η γενικότερη ψυχική υγεία της μητέρας, ακόμη και αν αυτή είναι εύπορη, επιδρά και μεταβάλλει τη δομή και τη βιοχημεία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου, κάτι που δείχνει τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας για μια έγκυο - πράγμα πιο δύσκολο λόγω πανδημίας.

"Μπορέσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα και συμβαίνει προγεννητικά. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο επόμενος στόχος είναι η έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε το στρες των μητέρων και έτσι να υποστηρίξουμε τα αγέννητα μωρά", δήλωσε η Λυμπεροπούλου. Πρόσθεσε πάντως ότι πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού, πέρα από το μητρικό στρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων