«Πτυχίο» πήραν κρατούμενοι των φυλακών Κέρκυρας - Κίνητρο για επανένταξη στην κοινωνία
Για πρώτη φορά αποφοίτησαν οι κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας από το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας, αποκτώντας τίτλους εργασιακής κατάρτισης.

Μια δεύτερη ευκαιρία κατάφερε να προσφέρει σε κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ακριβώς όπως το ορίζει και το όνομά του, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας. Μάλιστα, έδωσε τίτλους εργασιακής κατάρτισης για πρώτη φορά στους κρατούμενους που αποφοίτησαν από το σχολείο. Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο οι κρατούμενοι πλέον αποκτούν ένα σημαντικό κίνητρο για την επαγγελματική και κοινωνική τους επανένταξη.

sxoleio_deyteris_eykairias_fylakes_21571231029.jpg

Η διάρκεια των μαθημάτων του Θερινού Σχολείου ήταν για ένα μήνα, δηλαδή 60 ώρες κατάρτισης από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Με αυτά τα μαθήματα που παρακολούθησαν, οι κρατούμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν τον αποδεικτικό τίτλο παρακολούθησης στην ειδικότητα «Βοηθός Τεχνικού Θεάματος». Μαζί με τον τίτλο κατάρτισης απέκτησαν ένα εφόδιο για την αναζήτηση εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους.

sxoleio_deyteris_eykairias_fylakes_31571231032.jpg

Ειδικότερα, οι μαθητές εξοικειώθηκαν -με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών στο χώρο εργασίας- στα αντικείμενα:

α) Τεχνικός Ήχου θεάματος  με εκπαιδευτή τον Βαγγέλη Πανδή,

β) Τεχνικός Φωτογραφίας θεάματος με εκπαιδευτή τον Γιώργο Τερζή,

γ) Τεχνικός Βιντεοσκόπησης θεάματος με εκπαιδευτή τον Μιχάλη Καπετανίδη και

δ) Τεχνικός Φωτισμού θεάματος με εκπαιδευτή τον Ανδρέα Τρύφωνα.

Η ενασχόλησή τους δεν ήταν μόνο θεωρητική, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα δημιουργικής αυτενέργειας που οδήγησε στην παραγωγή σύντομων έργων για το κάθε διδακτικό αντικείμενο ξεχωριστά.

Τα έργα τους παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αποφοίτησης αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Το ενδιαφέρον των κρατουμένων ήταν ιδιαίτερα έντονο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, γι'αυτό και οι εκπαιδευτές, αλλά και η διεύθυνση του Σχολείου εξέφρασαν την επιθυμία για επανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Το γεγονός αυτό τονίζει από μόνο του την ανάγκη για εναλλακτικές μορφές σωφρονισμού στην Ελλάδα.

sxoleio_deyteris_eykairias_fylakes1571231053.jpg

Το κοινωνικό αποτύπωμα τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών αποτελεί το μόνο ανάχωμα στην αδιαφορία και την καχυποψία που υιοθετούμε συχνά απέναντι σε ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις».

σχετικά άρθρα

«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Συνθήματα κατά της βίας εναντίον των γυναικών από την Χιλή μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης υψώνονται μαζί με το τραγούδι της φεμινιστικής συλλογικότητας...
«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μεταξύ άλλων τόνισε πως η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί από το επόμενο...
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ