Thumbnail
Ανθρωπιστική κρίση στη χώρα

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον της πρωτεύουσας Σανάα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι, 48 ώρες αφού εκείνοι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

«Αρχίσαμε να εξαπολύουμε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούτι και στη Σανάα», δήλωσε επίσημη πηγή του συνασπισμού.

Τα πτώματα έξι ανθρώπων έφτασαν στο νοσοκομείο της Σανάα, καθώς και δέκα τραυματίες, δήλωσε ο γιατρός Μόχταρ Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα προέρχονται από την ίδια συνοικία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Masirah, που ελέγχεται από τους Χούτι, απέδωσε τα πλήγματα στη Σαουδική Αραβία. Έκανε μάλιστα λόγο για θύματα σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανήρτησε και μήνυμα στο Twitter στο οποίο έκανε λόγο για 19 πλήγματα στην επαρχία Σανάα, εκ των οποίων 11 στην ίδια την πρωτεύουσα.

Ρεπόρτερ του AFP κατέγραψε εικόνες που δείχνουν καπνό να βγαίνει από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ενώ σε άλλα πλάνα φαίνονται άνδρες εν μέσω ερειπίων να μεταφέρουν ένα πτώμα καλυμμένο με κουβέρτα και να φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την ώρα που πολλοί κάτοικοι κοιμόντουσαν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya μετέδωσε ανακοίνωση του αραβικού συνασπισμού εξαπέλυσε επιχείρηση με στόχο «να εξουδετερώσει την ικανότητα των ανταρτών Χούτι να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες».

Κάλεσε μάλιστα τους αμάχους να αποφεύγουν τις περιοχές που γίνονται στόχος των επιδρομών και προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

«Όργανα του Ιράν»

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι drones έπληξαν δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου κοντά στο Ριάντ, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η παραγωγή πετρελαίου. Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με το al Arabiya, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του αραβικού συνασπισμού, η επίθεση αυτή αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας Χάλιντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco αποδεικνύει ότι οι Χούτι είναι «όργανο του Ιράν».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τεχεράνη ήταν αυτή που έδωσε εντολή για τις «τρομοκρατικές» ενέργειες των Χούτι, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις πολιτικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στην Υεμένη.

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Άνουαρ Γκάργας, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι ο αραβικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν, θα «ανταποδώσει με σκληρό τρόπο» σε οποιαδήποτε επίθεση των Χούτι εναντίον στόχων του συνασπισμού.

Ένταση στον Κόλπο

Τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα περιλαμβάνονται σε ένα πλαίσιο αύξησης της έντασης στον Κόλπο, όπου εκτός από τους σταθμούς άντλησης πετρελαίου τέσσερα τάνκερ –δύο σαουδαραβικά, ένα νορβηγικό και ένα των Εμιράτων—έγιναν στόχος μυστηριώδους «ενέργειας σαμποτάζ» την Κυριακή στο λιμάνι της Φουζέιρα.

Ο Γκάργας απέφυγε να αναφερθεί στους υπεύθυνους, συνιστώντας «σύνεση» και «αποκλιμάκωση». Ωστόσο έκανε λόγο για μια «δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της ιρανικής συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική του προκαλεί έντονη ανησυχία».

Παράλληλα η κλιμακούμενη βία στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, κατά παράβαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περιπλέκει τις ειρηνευτικές προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους άμαχοι, ενώ έχει ωθήσει τη χώρα στο χείλος του λιμού.

«Ανησυχητικές ενδείξεις»

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια μεταξύ των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων, που στηρίζονται στρατιωτικά από τον αραβικό συνασπισμό, και τους αντάρτες Χούτι που ελέγχουν μεγάλο μέρος στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Από τη σύγκρουση έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι και 24,1 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Χθες Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε ότι, παρά την αποχώρηση των ανταρτών από τρία λιμάνια της Υεμένης, ανάμεσά τους και αυτό της Χοντέιντα, η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι Χούτι θα πρέπει να συνεχίσουν την απόσυρση των δυνάμεων τους στα δυτικά και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να καταλήξουν σε μια ευρύτερη συμφωνία, τόνισε.

«Υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις», αλλά και «ανησυχητικές ενδείξεις» πολέμου, σημείωσε ο Γκρίφιθς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα