Thumbnail
Με σεβασμό, ωστόσο, στο αυθεντικό κείμενο

Βασισμένο σε ένα από τα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, αναγνωρισμένο ως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Αναγέννησης και συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, το μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Σε μουσική διεύθυνση και λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, το έργο, το οποίο αποτελεί την πρώτη παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στον χώρο του μιούζικαλ, παρουσιάζεται για δέκα μόνο παραστάσεις, στις 5, 6, 7, 12, 13, 14, 18, 19, 20 και 21 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Υπερβαίνοντας τα στερεότυπα του είδους

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ αντιλαμβάνεται το μουσικό θέατρο χωρίς αισθητικές προκαταλήψεις και προσεγγίζει την έννοια της σύγχρονης δημιουργίας χωρίς στεγανά. Έτσι, τα είδη του ελαφρού μουσικού θεάτρου, το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στον ελληνικό χώρο, έχουν ισότιμη παρουσία στον προγραμματισμό της.

Υπερβαίνοντας τα στερεότυπα του είδους, ο «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, γνωστού συνθέτη του έντεχνου κυρίως τραγουδιού, φέρνει το λεξιλόγιο του μιούζικαλ, με τις αναφορές του συνθέτη στην τζαζ και τα μπλουζ, κοντά στην κρητική μουσική παράδοση, από την οποία αντλεί μεγάλο μέρος του υλικού του. Το μιούζικαλ κρατάει την πρωτότυπη διάλεκτο και τη δομή του αναγεννησιακού έργου.

Ωστόσο, παρόλη τη χρήση του ιδιαίτερου δεκαπεντασύλλαβου του Κορνάρου, που παραπέμπει στο πρωτότυπο ιστορικό πλαίσιο, ο «Ερωτόκριτος» του Μαραμή δεν τοποθετείται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο και εστιάζει, κυρίως, στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων, μέχρι να φτάσουν στο αίσιο τέλος του γάμου τους.

Χωρίς να προδοθεί ούτε μία συλλαβή

Ο Δημήτρης Μαραμής σημειώνει: «Το πρώτο ερώτημα, που έθεσα στον εαυτό μου, ήταν το πώς θα προσέγγιζα μουσικά αυτό το κλασικό αριστούργημα των δέκα χιλιάδων στίχων γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, μέρη του οποίου σιγοτραγουδιούνται από όλους τους Έλληνες στην παραδοσιακή τους μελοποίηση. Θεώρησα ότι θα πρέπει να μελοποιηθεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει έως τώρα, χωρίς, όμως, να προδοθεί ούτε μία συλλαβή από τον λόγο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 12 (φοιτητικό - παιδικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 - 21.00), ταμεία θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59, τηλ.: 210 3662100 (Τρίτη - Κυριακή: 09.00 - 21.00 και Δευτέρα 09.00 - 16.00), ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki
Ζαχαράκη: «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 10.000 νέοι διορισμοί με ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με δίκαιη κατανομή»
Aύριο στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Μανωλάδας,  παρουσία της Υπουργού Παιδείας...
Ζαχαράκη: «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 10.000 νέοι διορισμοί με ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με δίκαιη κατανομή»
panepistimio-patron
Πανεπιστήμιο Πατρών: Ίδρυση του πρώτου Σινο-Ελληνικού Ινστιτούτου Διδασκαλίας, σε συνεργασία με το Fujian University of Technology, Fuzhou
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησαν ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Στρατηγικής Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας κ. Διονύσιος...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Ίδρυση του πρώτου Σινο-Ελληνικού Ινστιτούτου Διδασκαλίας, σε συνεργασία με το Fujian University of Technology, Fuzhou