fagito
Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώγονται ωμά, καθώς μπορούν να προκαλέσουν από απλές στομαχικές διαταραχές μέχρι και σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το μαγείρεμα;
Το μαγείρεμα δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, είναι βασικό μέτρο υγιεινής. Η θερμότητα εξουδετερώνει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli. Αν παραλείψουμε τη σωστή θερμική επεξεργασία, ενδέχεται να εμφανιστούν:

Πυρετός

Εμετοί και ναυτία

Διάρροια και αφυδάτωση

Πονοκέφαλοι και κοιλιακό άλγος

8 Τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρεύονται

Κουκιά
Ωμά μπορούν να προκαλέσουν αιμόλυση σε άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD. Είναι σημαντικό να μαγειρεύονται καλά.

Κόκκινα φασόλια
Περιέχουν φυτοτοξίνες που προκαλούν έντονη δυσφορία στο στομάχι. Ακόμα και λίγα ωμά φασόλια μπορεί να φέρουν συμπτώματα όπως εμετούς και κράμπες.

Ωμά ψάρια και θαλασσινά
Σούσι ή καρπάτσιο ψαριών μπορεί να περιέχουν λιστέρια, παράσιτα ή ιούς όπως ηπατίτιδα Α, αν δεν έχουν καταψυχθεί σωστά.

Κρέας (ειδικά χοιρινό και κοτόπουλο)
Τρόφιμα όπως το ταρτάρ μπορεί να φαίνονται γευστικά, αλλά η κατανάλωσή τους ωμά εγκυμονεί κινδύνους όπως σαλμονέλα και E. coli.

Αυγά
Ειδικά τα μελάτα ή όσα χρησιμοποιούνται ωμά σε γλυκά και σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα), αποτελούν πηγή σαλμονέλας.

Πατάτες
Περιέχουν σολανίνη, μια φυσική τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει από στομαχικές ενοχλήσεις μέχρι νευρολογικά συμπτώματα.

Μανιτάρια
Ορισμένα είδη είναι ασφαλή μόνο όταν μαγειρεύονται. Τα ωμά μπορεί να περιέχουν φυσικές τοξίνες.

Φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανός, βασιλικός)
Αν δεν πλυθούν σωστά, μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια ή ακόμα και ιούς, ιδιαίτερα αν είναι εισαγόμενα ή έχουν καλλιεργηθεί σε αμφιβόλου ποιότητας έδαφος.

Επιπλέον τρόφιμα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή
Αγγούρια και κολοκυθάκια: Αν και καταναλώνονται ωμά, πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά για να αφαιρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Φρούτα με ευαίσθητο φλοιό (π.χ. φράουλες, σταφύλια): Καλό είναι να πλένονται πολύ καλά ή να μουλιάζονται σε νερό με λίγο ξύδι για να απομακρυνθούν πιθανές μολύνσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε

Πλύσιμο: Καθαρίζουμε επιμελώς όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα.

Μαγείρεμα: Αποφεύγουμε ωμά κρέατα, αυγά και θαλασσινά σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας.

Κατάψυξη: Όταν πρόκειται να φάμε ωμά θαλασσινά, τα καταψύχουμε για τουλάχιστον 24 ώρες.

Υγιεινή κουζίνας: Πλένουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε καθαρά εργαλεία και διατηρούμε την επιφάνεια παρασκευής καθαρή.

Αποθήκευση: Δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτός ψυγείου για πολύ ώρα, ειδικά όταν έχει ζέστη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φέτα: Η έξυπνη τεχνική που τη διατηρεί φρέσκια και νόστιμη για έναν μήνα

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidikoi-stathmoi
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για τα voucher 2025-2026
Παιδικοί Σταθμοί ΕΕΤΑΑ: Αιτήσεις από 30 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου – Δείτε τα βήματα και τα κριτήρια συμμετοχής - Η μεγάλη αλλαγή στα voucher και τους...
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για τα voucher 2025-2026
syntaxiouxoi trapeza
Εθνική Τράπεζα: Σφοδρές αντιδράσεις για αυτόματη μετατροπή λογαριασμών – «Κρυφή» μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ σε πελάτες
Μαζικές καταγγελίες στην ΕΚΠΟΙΖΩ – Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να χρεωθούν από την τράπεζα - Η Ένωση Καταναλωτών κάνει λόγο για παραπλανητική...
Εθνική Τράπεζα: Σφοδρές αντιδράσεις για αυτόματη μετατροπή λογαριασμών – «Κρυφή» μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ σε πελάτες