mousakas
Ο μουσακάς, όπως τον έφτιαχναν οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές πριν γίνει γνωστή η μπεσαμέλ, διατηρεί τη γοητεία της αυθεντικότητας και της απλότητας.

Υλικά:
2½ κιλά μελιτζάνες φλάσκες

3 κουταλιές αλάτι (για το ξεπίκρισμα)

½ κιλό μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς (ή μισό-μισό)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες (προαιρετικά)

1½ ποτήρι ντομάτες πολτοποιημένες ή ντοματάκια κονσέρβας

1 ξύλο κανέλας

Τριμμένο μοσχοκάρυδο (όσο θέλουμε)

Αλάτι και πιπέρι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή μισό-μισό με βούτυρο) + 2 κουτ. σούπας για το ράντισμα

2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά

10–12 φέτες καλό ελληνικό κασέρι (π.χ. από Σοχό ή Βόλο)

3 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τις άκρες και τις τεμαχίζουμε σε φέτες ή ροδέλες πάχους περίπου 1–1½ εκ. Τις μουλιάζουμε για 45 λεπτά σε λεκάνη με νερό και 3 κουταλιές αλάτι. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Μπορούμε να κάνουμε το τηγάνισμα και από την προηγούμενη μέρα.

Σε τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι (ή μείγμα με βούτυρο) και ρίχνουμε τον κιμά. Τον πιέζουμε με πιρούνι ώστε να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός. Όταν αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τις πολτοποιημένες ντομάτες και λίγο αλάτι. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Μόλις δέσει η σάλτσα (σε 15–20 λεπτά), προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με φρυγανιά. Απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες στη βάση. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Τοποθετούμε τις φέτες κασεριού πάνω από τις μελιτζάνες και τέλος, τις φέτες ντομάτας. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές λάδι.

Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει το κασέρι και να ροδίσουν οι ντομάτες.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για μισή ώρα πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Αυτός ο μουσακάς, χωρίς βαριές κρέμες, αναδεικνύει τα αρώματα της μελιτζάνας, της ντομάτας και του κιμά, με την προσθήκη του κασεριού να δίνει μια ήπια πικάντικη νότα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kataigides-2.jpg
Καιρός Χριστούγεννα: Που θα πρέπει να έχουμε ομπρέλα σήμερα – Πού θα έχουμε καταιγίδες
Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν… λευκές γιορτές, αλλά υγρές και άστατες, με την ομπρέλα...
Καιρός Χριστούγεννα: Που θα πρέπει να έχουμε ομπρέλα σήμερα – Πού θα έχουμε καταιγίδες
ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Το χριστουγεννιάτικο λάθος με τον φούρνο που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος
Τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Μερικές απλές αλλαγές στη συμπεριφορά μας στην κουζίνα –και κυρίως...
Το χριστουγεννιάτικο λάθος με τον φούρνο που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος
Μωμόγεροι
Οι Μωμόγεροι: Το πιο αλλόκοτο και εντυπωσιακό ποντιακό έθιμο των Χριστουγέννων
Ένα αρχέγονο δρώμενο με μεταμφιέσεις, μουσική και σάτιρα που αναβιώνει κάθε γιορτινή περίοδο, διατηρώντας ζωντανή την ποντιακή παράδοση.
Οι Μωμόγεροι: Το πιο αλλόκοτο και εντυπωσιακό ποντιακό έθιμο των Χριστουγέννων