Thumbnail
Δήλος

Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο αρχαίο θέατρο της Δήλου θα ακουστεί θεατρικός λόγος δύο χιλιάδες εκατό χρόνια μετά!

Ύστερα από δύο χιλιετίες και κάτι σπάει η σιωπή καθώς το νησί θα φιλοξενήσει θεατρική παράσταση.

 Το προσφυγικό δράμα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που το αρχαίο θέατρο της Δήλου ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Σε αυτόν τον χώρο ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτιστικών ιδιωμάτων, θα παρουσιαστεί, την Παρασκευή και το Σάββατο στις 18:00, η παράσταση Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραγέωργο και με πρωταγωνίστρια την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

«Ήταν πολύ τιμητικό να αποδεχτεί την πρότασή μου η Δέσποινα Μπεμπεδέλη να τη σκηνοθετήσω στην έβδομη Εκάβη της καριέρας της! Αλλά και πολύ ασφαλές» παραδέχεται στο ελculture ο σκηνοθέτης της παράστασης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, την ώρα που το καραβάκι θα προσέγγιζε το ακατοίκητο σήμερα νησί της Δήλου.

«Το επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Το δέος μου είναι μεγάλο, αλλά δεν νιώθω άγχος, κυρίως επειδή ετοίμασα την παράσταση χωρίς να γνωρίζω πως θα παιχτεί εδώ», συμπληρώνει.

Η παράσταση ζήτησε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) για να παιχτεί στο Αρχαίο θέατρο της Στράτου στο Αγρίνιο, όπου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώνοντας 3 χιλιάδες θεατές.

Οι άνθρωποι του Κ.Α.Σ. έκριναν πως η συγκεκριμένη παράσταση με θέμα το προσφυγικό θα ήταν η πιο κατάλληλη για να σπάσει αιώνες σιωπής, για έναν τόσο ιδιαίτερα φορτισμένο συμβολικά τόπο. «Η παράσταση είναι μια ελάχιστη συνεισφορά μας στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου», υπογραμμίζουν από την πλευρά τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Μυκόνου.

Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, το οποίο οικοδομήθηκε από τους κατοίκους του νησιού τον 3ο αι. π.Χ., εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπως μας πληροφορεί ο Ευριπίδης και μας υπενθυμίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη.

Οι θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μόνο 150. Το ενδιαφέρον όμως είναι ήδη πολύ ζωηρό για την τόσο ιδιαίτερη παράσταση που δίνεται με ελεύθερη είσοδο και στο φως της ημέρας, χωρίς τις συνήθεις ανέσεις (φωτισμός κτλ).

Πληροφορίες για κρατήσεις στο τηλέφωνο: +30 210 3250148

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ