fournos_mikrokimaton
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν ζεσταίνουμε το φαγητό με μικροκύματα και πόσο ασφαλής είναι αυτή η διαδικασία για την υγεία μας;

Πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων

Στην καρδιά της συσκευής βρίσκεται το μαγνητρόνιο, ένας μηχανισμός που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μικροκύματα. Αυτά τα κύματα κάνουν τα μόρια του φαγητού (κυρίως του νερού) να πάλλονται, παράγοντας θερμότητα. Έτσι, το φαγητό ζεσταίνεται ή μαγειρεύεται από έξω προς τα μέσα μέσω αγωγιμότητας.

Τι αλλάζει στη δομή και την υφή του φαγητού

Η διαδικασία θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει την υφή των τροφών. Το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα μετατρέπεται σε ατμό, κάνοντάς τα πιο μαλακά, για παράδειγμα τα λαχανικά. Αν όμως παραμείνουν για πολλή ώρα, κάποιες τροφές μπορεί να στεγνώσουν υπερβολικά.

Επηρεάζεται η διατροφική αξία;

Παρά τους μύθους, οι φούρνοι μικροκυμάτων όχι μόνο δεν καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα διατηρούν καλύτερα σε σχέση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Διατήρηση βιταμινών: Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν χαμηλότερη θερμοκρασία και μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της βιταμίνης C και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αύξηση ευεργετικών στοιχείων: Ορισμένες τροφές, όπως τα λαχανικά, εμφανίζουν αυξημένα αντιοξειδωτικά και ανθεκτικό άμυλο μετά το μαγείρεμα.

Απώλειες από υπερθέρμανση: Αν το φαγητό μείνει για πολλή ώρα, μπορεί να μειωθούν ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά λόγω θερμότητας.

Είναι ασφαλής η χρήση των μικροκυμάτων;

Ναι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι απολύτως ασφαλείς. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που δεν αλλοιώνει το DNA και δεν κάνει το φαγητό ραδιενεργό. Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να τηρούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας ώστε να αποτρέπεται η διαρροή ακτινοβολίας.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών σκευών που δεν είναι κατάλληλα για μικροκύματα, καθώς μπορεί να απελευθερώσουν μικροπλαστικά ή βλαβερές ουσίες όταν θερμανθούν.

Χρήσιμες οδηγίες για ασφαλές μαγείρεμα

Ανακατεύετε το φαγητό ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα.

Αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά μετά τη θέρμανση· η θερμότητα συνεχίζει να διαχέεται και μετά τη διακοπή λειτουργίας του φούρνου.

Μη χρησιμοποιείτε μέταλλα ή ακατάλληλα σκεύη, γιατί μπορεί να προκληθούν σπινθήρες.

Προσοχή στο νερό: μπορεί να υπερθερμανθεί χωρίς να φαίνεται και να προκαλέσει εγκαύματα κατά το ανακάτεμα ή το χύσιμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον ρόλο του σχολείου σήμερα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
εκπαίδευση
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα
SUB.8-Δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικών: Ορίστηκαν οι Σύμβουλοι του ΙΕΠ για την υποστήριξη της Επιμόρφωσης
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα
taxi
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Ο κλάδος της Β’ Ξένης Γλώσσας σε κατάσταση εξαφάνισης
Εκπαιδευτικοί μιλούν για «σιωπηλή υποβάθμιση» καθώς μαθητές μένουν χωρίς το μάθημα επιλογής τους
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Ο κλάδος της Β’ Ξένης Γλώσσας σε κατάσταση εξαφάνισης