Thumbnail
Ο Δήμος Αριστοτέλη επιβεβαιώνει τους θανάτους ζώων, το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα στο ρέμα!

Tην υπόθεση του θανάτου των 40 ζώων κτηνοτρόφου του Δήμου Αριστοτέλη που ήπιαν νερό από ρέμα της περιοχής αποκάλυψε με άρθρο της η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού. Ο Δήμος Αριστοτέλη με δελτίο τύπου επιβεβαίωσε το περιστατικό, όπως και την ύπαρξη αναλύσεων που δείχνουν υψηλές περιεκτικότητες σε αρσενικό και βαρέα μέταλλα στο νερό του ρέματος (κατά το άρθρο της Νέλλης Ψαρρού 580 μg/l αρσενικού, με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l!). Οι αναλύσεις δεν δόθηκαν ούτε στη δημοσιότητα ούτε στους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας που τις ζήτησαν, με την αιτιολογία ότι το θέμα το έχει αναλάβει εισαγγελέας. Σχετικά με αυτά έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Από antigoldgr.org

1. Το δικαίωμα της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία είναι κατοχυρωμένο με τη «Συνθήκη του Aarhus» που έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή με το Ν. 3422/2005

Ο ορισμός τις “περιβαλλοντικής πληροφορίας” στην συνθήκη του Aarhus, είναι ευρύτατος και περιλαμβάνει πληροφορίες για κάθε συστατικό στοιχείο του περιβάλλοντος (όπως αέρας, νερά, χώμα, τροφή), καθώς και πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που επιδρούν επί αυτών. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να συλλέγουν, να αρχειοθετούν και να επίκαιροποιούν όλες τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τον ρόλο τους και να τις έχουν οργανωμένες και ανακτήσιμες, ώστε να είναι δυνατόν να παρουσιάζονται  στο κοινό όταν ζητούνται. Όλα αυτά βέβαια ακούγονται μάλλον αστεία σε μια χώρα όπου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης βασιλεύουν η κρυψίνοια, η αδιαφάνεια και η εχθρική στάση προς τον πολίτη που ζητά πληροφόρηση. Και όπου, ακόμα χειρότερα, αυτό γίνεται μοιρολατρικά αποδεκτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας ως μια «Ελληνική ιδιαιτερότητα» που όσο και αν προσπαθήσουμε δεν πρόκειται να αλλάξει.

2. Η δικαστική έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Kατά τη Συνθήκη Aarhus, oι αρχές μπορούν να αρνηθούν την παροχή πληροφοριών που πιθανώς να θέτουν σε κίνδυνο την απονομή τις δικαιοσύνης. Ο Δήμος Αριστοτέλη λέει ότι έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ καλά έκανε γιατί η υπόθεση του θανάτου των ζώων παρουσιάζει πολλά κενά: πότε και πώς έγινε, πώς και από ποιους συγκαλύφθηκε. Λέει επίσης ότι «θα ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό όταν η έρευνα των αρμοδίων αρχών ολοκληρωθεί και υπάρχει τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων». Τελειώνει εκεί ο ρόλος της δημοτικής αρχής που έχει την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στα όρια του Δήμου; ΟΤΑΝ ολοκληρωθεί η έρευνα ΘΑ ενημερώσει; Οι μετρήσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ έγιναν το Δεκέμβριο. Έχουν περάσει ήδη πάνω από τρεις μήνες και η ολοκλήρωση της έρευνας μπορεί να πάρει πολλούς μήνες ακόμα. Μέχρι τότε, τι μέτρα έχει πάρει ο Δήμος για την αποφυγή επανάληψης του περιστατικού;

3. Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η πληροφόρηση

Ανεξάρτητα από τα αίτια που είναι υπό διερεύνηση, έχουμε ένα σοβαρότατο περιστατικό μαζικού θανάτου ζώων και ένα ρέμα που, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή Αριστοτέλη, ξερνάει αρσενικό και βαρέα μέταλλα. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε η ίδια, μόλις έλαβε την καταγγελία του κτηνοτρόφου, να δημοσιοποιήσει με τη δέουσα προσοχή το περιστατικό και τις δικές της ενέργειες για τη διαλεύκανσή του και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι πολίτες γενικότερα για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ρέματος – ακόμα και αν αγνοούνται ακόμα τα αίτια της ρύπανσης – με δεδομένο μάλιστα ότι, κατά το δελτίο τύπου του Δήμου, «βρίσκεται πλησίον σε καλλιέργειες, βοσκοτόπους, και το περιβάλλον κατοικίας εν γένει».

Εαν είχαν γίνει αυτά, δεν θα βρισκόταν σήμερα η δημοτική αρχή στην «άβολη» θέση να καταγγέλλει ως «συκοφαντικό» ένα δημοσίευμα που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποτυπώσει τη δυσφορία και τα ερωτηματικά που προκάλεσε η ακατανόητη σιωπή της – γιατί το γεγονός έτσι κι αλλιώς είχε ακουστεί στις μικρή κοινωνία του Δήμου και η φημολογία είχε οργιάσει. Ενα τόσο σοβαρό θέμα είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται γνωστό από δημοσιογραφικά ιστολόγια και από το «ράδιο-αρβύλα» των χωριών. Δεν το καταλαβαίνει η δημοτική αρχή;

Η διαφάνεια λειτουργεί υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού, ενώ η μυστικοπάθεια υπέρ του ρυπαντή και  μόνο.

4. Και το κοινό μυστικό: ο βασικός ύποπτος  της ρύπανσης του ρέματος είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα

Σύμφωνα με το άρθρο της Νέλλης Ψαρρού, «τα πρόβατα ήπιαν νερό από ένα μικρό ρέμα, στην περιοχή Χιλαντάρι, ανάμεσα σε Στρατώνι και Ιερισσό – εκεί όπου ενώνεται ο Κοκκινόλακας (που κατεβαίνει από την προϋπάρχουσα μεταλλευτική ζώνη του Μαντέμ Λάκου) και ο Ασπρόλακας (που κατεβαίνει από την καινούρια μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών), και μετά χύνεται στον κόλπο της Ιερισσού».

Καμία έκπληξη. Ο Κοκκινόλακκας διέρχεται από την περιοχή των μεταλλείων Μαντέμ Λάκκου – Μαύρων Πετρών και ρυπαίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες από τα όξινα και φορτωμένα με αρσενικό και βαρέα μέταλλα νερά του μεταλλείου. Η Ελληνικός Χρυσός επιδεινώνει το πρόβλημα γεμίζοντας τις εξοφλημένες στοές του μεταλλείου με επικίνδυνα θειούχα απόβλητα εμπλουτισμού, με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Όλα τα νερά της λεκάνης του Κοκκινόλακκα είναι ακατάλληλα για κάθε χρήση  και αν από κάπου εκεί ήπιαν νερό τα ζώα, ήταν μάλλον αναμενόμενη η κατάληξη. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της έρευνας, κρατώντας μικρό καλάθι…

Τέλος, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μέτοχος του ΚΕΠΑΜΑΧ που κάνει τις αναλύσεις των νερών είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – δηλαδή ο μεγαλύτερος ρυπαντής της περιοχής.

Και για να έχουμε και μια εικόνα, οι φωτογραφίες του Κοκκινόλακκα που ακολουθούν είναι από τον Απρίλιο του 2015, Μεγάλη Παρασκευή. Δείτε: Koκκινόλακκας, σήμερα: το Πασχαλινό δώρο της Ελληνικός Χρυσός.

http://i1.wp.com/antigoldgr.org/wp-content/uploads/2015/04/11159534_1579360635651469_3350398094510310223_n.jpg

http://i1.wp.com/antigoldgr.org/wp-content/uploads/2015/04/11133774_1578332892420910_5271678531231285866_n.jpg

http://i1.wp.com/antigoldgr.org/wp-content/uploads/2015/04/11156349_1579359835651549_4518065889233235781_n.jpg

To δελτίο τύπου του Δήμου Αριστοτέλη:

Σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα

Με αφορμή δημοσίευμα της κας Νέλλης Ψαρρού, το οποίο αναπαρήχθηκε από πολλά ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας  ποικίλες αντιδράσεις και με μοναδικό στόχο την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, ο Δήμος Αριστοτέλη ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα παρακάτω:

Πράγματι, ο Δήμος έγινε δέκτης καταγγελίας από κτηνοτρόφο της περιοχής για την απώλεια ζώων του, ο  ίδιος  δε υποψιαζόταν ότι η αιτία του θανάτου τους βρισκόταν στο νερό που είχαν καταναλώσει από συγκεκριμένο σημείο. Η αναφορά έγινε μήνες μετά το συμβάν, οπότε και δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, ούτε και να διενεργηθεί άμεση αυτοψία, καθώς η ροή ήταν περιστασιακή.

Ο Δήμος, όταν διαπιστώθηκε  ροή επιφανειακού ύδατος  στην περιοχή που συνέβη το γεγονός, παρουσία υπαλλήλων του και με τη συνεργασία του ΚΕΠΑΜΑΧ, προέβη σε λήψη δειγμάτων νερού από το σημείο που υποδείχθηκε, τα οποία στάλθηκαν για αναλύσεις.

Όταν τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη και διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων, ο Δήμος Αριστοτέλη, ως όφειλε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε  να διερευνηθεί και να καταδειχθεί επισήμως το όποιο πρόβλημα καθώς και οι αιτίες που το προκαλούν.

Η Δημοτική Αρχή,  υλοποιώντας τη δέσμευσή της για προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, από την αρχή της θητείας της, θεσμοθέτησε δράσεις  για διπλές μετρήσεις των υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης, ταυτόχρονα από τα σημεία υδροδότησης και κατανάλωσης, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και το Α.Π.Θ. Ακολουθεί, δε πάντα  συστηματική και απαρέγκλιτη ανάρτηση των αποτελεσμάτων των τακτικών ελέγχων σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του Δήμου, και ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών με δελτία τύπου (δείτε εδώ και εδώ) κάθε φορά που θεωρήθηκε ότι υπάρχει κάποια υπέρβαση για την οποία έπρεπε να ληφθούν, όπως και ελήφθησαν, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

Τέλος η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την ενδελεχή διερεύνηση της βασιμότητας κάθε καταγγελίας περί μόλυνσης των υδάτων, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και τις αρμόδιες Αρχές, ακόμη και σε ρέματα και πηγές που δεν υδροδοτούν οικισμούς, αλλά βρίσκονται πλησίον σε καλλιέργειες, βοσκοτόπους, και το περιβάλλον κατοικίας εν γένει, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι πάντα η υπεύθυνη ενημέρωση του Κοινού, όταν η έρευνα των αρμοδίων αρχών ολοκληρωθεί και υπάρχει τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δημοσίευσης της κας. Νέλλης Ψαρρού, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία με εξαιρετική ελαφρότητα και μοναδικό μυθιστορηματικό ύφος προσπαθεί να πλήξει το κύρος της Δημοτικής Αρχής, διαμορφώνοντας μια ατμόσφαιρα αμφισβήτησης και ενοχών, που θέτουν την ίδια στο επίκεντρο της προσοχής. Φαίνεται να έχει περισσότερο, ως στόχο, να σπείρει τη διχόνοια και τη σύγχυση στην περιοχή, κατά την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόστηκε στο Δήμο μας κατά κόρον στο παρελθόν, καθώς και τη δυσφήμιση της περιοχής με ανακρίβειες, υπερβολές και προσωπικές υποθέσεις.

Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να τονίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ευημερίας και ανάπτυξης, σε πείσμα όσων επιδιώκουν τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων είναι διαρκής, ο αγώνας καθημερινός και υπεύθυνος, και πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί η ενότητα και η ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας. Δημοσιεύματα τέτοιου είδους κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Αριστοτέλη

Πηγή: antigoldgr.org

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ποντίκι 8 δευτερόλεπτα
Μόνο οι άνθρωποι που έχουν εξαιρετικά καλές γνωστικές ικανότητες και μεγάλη παρατηρητικότητα θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ποντίκι 8 δευτερόλεπτα