Έρευνα: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνου
Στους άντρες ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος – Τι δείχνουν τα δεδομένα

Μία νέα μελέτη, προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που ζούνε μόνοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ που ζούσαν μόνοι, είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που ζούσαν με άλλους ανθρώπους.

Στους άνδρες ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος, καθώς αντιμετώπιζαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες που ζούσαν μόνες αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο.

Τα δεδομένα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους μεσήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν 43% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με όσους συμβίωναν.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και της θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά τα ευρήματα ανά φύλο και φυλή/εθνικότητα ήταν γενικά ασυνεπή και τα δεδομένα με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάσταση λίγα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Hyunjung Lee, ερευνήτρια για την ανισότητα του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Τα ευρήματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της μοναξιάς στον γενικό πληθυσμό και μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο και απαιτούν παρεμβάσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το 1998 έως το 2019 για περισσότερους από 473.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από έρευνα που συνδέεται με τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου. Τα δεδομένα παρακολουθήθηκαν για έως και 22 χρόνια προκειμένου να υπολογιστεί η σχέση της μοναξιάς και του θανάτου από καρκίνο.

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν μόνοι το 2020, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1960 ήταν μόλις 7 εκατομμύρια.

Οι ενήλικες που ζούσαν μόνοι ήταν πιο πιθανό να είναι ηλικιωμένοι άνδρες, λευκοί ή μαύροι, να έχουν εισόδημα κάτω από το ομοσπονδιακό επίπεδο φτώχειας, σοβαρή ψυχολογική δυσφορία ή σοβαρή παχυσαρκία, να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο ήταν επίσης ισχυρότερη μεταξύ των λευκών ενηλίκων και των ενηλίκων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από ό,τι για τις φυλετικές/εθνικές μειονότητες και τους ενήλικες με χαμηλότερη εκπαίδευση, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη μεταξύ φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και ατόμων χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης μπορεί να μειώσει τη συσχέτιση μεταξύ της μοναχικής ζωής και του θανάτου από καρκίνο σε αυτές τις ομάδες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Arxaia-Athina
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Αν ρίξουμε μία ματιά στους δικανικούς λόγους της εποχής, αυτοί είναι γεμάτοι από δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ένα σωρό άλλα εγκλήματα και απατεωνιές
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!