σπονδυλική στήλη
Πώς να στηρίξετε την σπονδυλική σας στήλη εφ' όρου ζωής

Η υγεία της σπονδυλικής στήλης πρέπει να αποτελεί για όλους βασική προτεραιότητα, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα στηρίζει όλο το σώμα, σε κάθε δραστηριότητα.

Με συγκεκριμένους τρόπους οι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν τη σπονδυλική τους στήλη.

Σε πολλά ερώτημα απάντησε στο protothema.gr ο Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολωνίας, στη Γερμανία, εξηγώντας τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στη σπονδυλική στήλη από καθημερινές δραστηριότητες και πως μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης.

Καλή στάση σώματος

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους να προστατέψουμε τη σπονδυλική μας στήλη είναι να διατηρούμε καλή στάση σώματος. Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις καμπύλες: στον αυχένα, στον θώρακα και στη μέση. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα σ' αυτές τις καμπύλες βοηθά το κέντρο βάρους μας να παραμένει ιδανικό, αποφορτίζοντας έτσι συνδέσμους και μυς. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η στάση του σώματος είναι λάθος.

Πόνος στον αυχένα και κινητά τηλέφωνα

Η αυξανόμενη χρήση κινητών συσκευών μπορεί να συμβάλει στην κακή υγεία της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζοντας τη στάση και τη μηχανική του
σώματός μας. Το 2014 δημοσιεύτηκε μελέτη, η οποία έδειξε τι μπορεί να προκαλέσει στον αυχένα μας η χρήση κινητού.

Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Surgical Technology International, φάνηκε ότι η καταπόνηση του αυχένα αυξάνεται καθώς αυξάνεται η γωνία του κεφαλιού προς τα εμπρός, κάτι που συμβαίνει όταν κοιτάμε το κινητό μας. Όταν κρατάμε το κεφάλι μας όρθιο, στη σωστή θέση, ο αυχένας καλείται να σηκώσει περίπου 4,5 κιλά βάρους. Αρκεί μια κάμψη του κεφαλιού κατά 30 περίπου μοίρες και το βάρος αυτό εκτοξεύεται στα σχεδόν 40 κιλά. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο 2-4 ώρες σκυμμένος πάνω από το κινητό του, αυτό σημαίνει 700-1400 ώρες καταπόνησης του αυχένα κάθε χρόνο.

Εργασία και προβλήματα σπονδυλικής στήλης

Πολλά επαγγέλματα βάζουν τους εργαζόμενους σε υψηλό κίνδυνο χρόνιου τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης. Ο αντίκτυπος αυτών των τραυματισμών στους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την οικονομία είναι σημαντικός. Το πλήθος δε των επαγγελμάτων που το κάνουν αυτό μπορεί να σας εκπλήξει.

  • Οικοδόμοι: Οι άνθρωποι που εργάζονται σε ένα εργοτάξιο περνούν πολύ χρόνο σηκώνοντας, λυγίζοντας, κουβαλώντας, τραβώντας, επανειλημμένα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις -και ειδικά οι δονήσεις- οδηγούν σε υπερβολική καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος και τραυματισμούς και ο πόνος στην πλάτη είναι εξαιρετικά συχνός. Οι εργάτες όμως είναι εκτεθειμένοι και σε κίνδυνο οξέος τραύματος. Όποιος ανεβαίνει σκάλες ή εργάζεται σε σκαλωσιές κινδυνεύει να πέσει. Οι σοβαροί τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης από πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία και μερικές φορές είναι απειλητικοί για τη ζωή.
  • Νοσηλευτές: Ο πληθυσμός στο σύνολό του μεγαλώνει, γεγονός που εν μέρει ευθύνεται για τον αυξανόμενο αριθμό γηροκομείων και γηριατρικών κλινικών. Οι νοσηλευτές σε αυτά τα ιδρύματα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για πόνο στην πλάτη και τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Για το 80% όλων των τραυματισμών στην πλάτη και στους ώμους ευθύνονται ο τρόπος και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν κατά τις μετακινήσεις των ασθενών. Η μεταφορά ενός ασθενούς μεταξύ του κρεβατιού, της μπανιέρας και της τουαλέτας απαιτεί ανύψωση, κράτημα και τράβηγμα, κινήσεις που καταπονούν σημαντικά τη σπονδυλική στήλη.
  • Υπάλληλοι σε αποθήκες ή σουπερμάρκετ: Η εργασία σε μια αποθήκη ή σε ένα σουπερμάρκετ απαιτεί συχνά από τους εργαζόμενους να σηκώνουν βάρη, να σπρώχνουν, να τραβούν ή να έχουν για ώρα άβολες στάσεις σώματος. Ορισμένες μάλιστα εργασίες απαιτούν το χειρισμό μηχανημάτων τα οποία παράγουν έντονους κραδασμούς σε ολόκληρο το σώμα.
  • Οδοντίατροι και χειρουργοί: Και τα δύο επαγγέλματα απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία, σκύψιμο, κάμψη και άβολη στάση του σώματος, συχνά με την επιπλέον επιβάρυνση ποδιάς μολύβδου. Αυτή η εργασία μπορεί να είναι διανοητικά έντονη και μπορεί να αποσπάσει προσωρινά την προσοχή του ιατρού από την κακή στάση σώματος που έχει κατά την πραγματοποίησή της, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο η σπονδυλική του στήλη.

Επαγγέλματα τα οποία έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αυχεναλγίας και οσφυαλγίας είναι αυτά του αχθοφόρου, του οδηγού, του κηπουρού, του αγρότη και πολλά άλλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δεναξα
Αποκαλυπτική Μαρία Δεναξά: Η πολιτική και κοινωνική κρίση στη Γαλλία, θρυαλλίδα παγκόσμιας δυστοπίας
Μια δημοσιογράφος που λέει τα πράγματα με το όνομα τους
Αποκαλυπτική Μαρία Δεναξά: Η πολιτική και κοινωνική κρίση στη Γαλλία, θρυαλλίδα παγκόσμιας δυστοπίας
επανασταση 1821
25η Μαρτίου 1821: Το ιστορικό μιας παραχάραξης…μέρες που έρχονται!
Μέσα στους πολλούς εθνικούς μύθους στην Ελλάδα η ίδια η επέτειος της 25ης Μαρτίου κατέχει ξεχωριστή θέση σαν παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων...
25η Μαρτίου 1821: Το ιστορικό μιας παραχάραξης…μέρες που έρχονται!