Thumbnail
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και πού μπορούν να εντοπιστούν εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη.

Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι "μπαίνει" άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς ανυποψίαστοι για την πραγματικότητα και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.

Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην "Κ" και την Ιωάννα Φωτιάδη.

Τι συμβαίνει

«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».

Τα συγκεκριμένα χημικά μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από πολλές διόδους και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.

Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.

Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως γνώριζαν την επιβλαβή φύση των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.

Τι προκαλείται

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.

«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».

«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή».

Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;