Thumbnail
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και πού μπορούν να εντοπιστούν εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη.

Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι "μπαίνει" άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς ανυποψίαστοι για την πραγματικότητα και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.

Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην "Κ" και την Ιωάννα Φωτιάδη.

Τι συμβαίνει

«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».

Τα συγκεκριμένα χημικά μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από πολλές διόδους και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.

Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.

Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως γνώριζαν την επιβλαβή φύση των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.

Τι προκαλείται

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.

«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».

«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή».

Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές
Απρόκλητη επίδειξη αστυνομικής τρομοκρατίας σε ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς

Απίστευτο αλλά αληθινό!

Xωρίς λόγο και αιτία, μέλη μιας διμοιρίας MAT ζήτησαν ταυτότητα και  προέβησαν σε έλεγχο της...

Απρόκλητη επίδειξη αστυνομικής τρομοκρατίας σε ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς
usa-police-astynomia.jpg
Φρίκη στη Γαλλία: Νεκρά μωρά βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτη- Ήταν εκεί χρόνια
«Ο φάκελος άνοιξε και τα γεγονότα είναι εγκληματικής φύσης», διευκρίνισε η εισαγγελέας, εξηγώντας ότι η ανακάλυψη έγινε το πρωί, έπειτα από «κλήση...
Φρίκη στη Γαλλία: Νεκρά μωρά βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτη- Ήταν εκεί χρόνια
λωριδα-δρομος
Κακιά σκάλα: Από την Κυριακή στην κυκλοφορία μία ακόμη λωρίδα στο ύψος της Κινέτας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης στο σημείο που έγινε η πτώση των βράχων στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας οδού
Κακιά σκάλα: Από την Κυριακή στην κυκλοφορία μία ακόμη λωρίδα στο ύψος της Κινέτας