πανεπιστήμιο αιγαίου
«Τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει ανάγκη από ανακριτές και δικαστές των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και εν γένει του φοιτητικού κινήματος»

Το Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σχετική του ανακοίνωση, τοποθετείται ενάντια στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων για τους φοιτητές και παράλληλα καλεί την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου να σταματήσει την διαδικασία.

Επιπλέον, κατηγορεί την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ότι «προτεραιότητά της είναι η συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών (ΠΣΦ)» και μάλιστα ότι είναι το πρώτο ίδρυμα, το οποίο προχωράει στην «εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως σχετικά με τη συγκρότηση των ΠΣΦ».

«Τα μέλη ΔΕΠ άλλο ρόλο έχουν μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όχι ανακριτές και δικαστές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση:

Τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, της εγκατάλειψης της φοιτητικής μέριμνας, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου φαίνεται να έχει στις προτεραιότητές της τη συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών (ΠΣΦ) σε κάθε Τμήμα του Ιδρύματος. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το πρώτο ίδρυμα στο σύνολο των ΑΕΙ που προχωράει στην εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως σχετικά με τη συγκρότηση των ΠΣΦ.

Το Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές -υπήρχε στα χρόνια της χούντας- θεσμοθετείται για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια με τον Νόμο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη (Ν. 4777/21 άρθ. 21-32)  και ενσωματώνεται στο Νόμο Κεραμέως (Ν. 4957/2022 άρθ. 195-205) με μικρές τροποποιήσεις. Συγκροτείται Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές που συμπεριλαμβάνει παραπτώματα με πειθαρχικές διώξεις και ποινές, πειθαρχικά όργανα, «καθήκον των οποίων αποτελεί η τιμωρία και η πειθαρχική δίωξη» (Ν. 4957/2022, άρθ.199, παρ. 5) με σημαντικότερο το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» το οποίο μπορεί να επιβάλει μέχρι και την οριστική διαγραφή ενός φοιτητή.

Σύμφωνα με τον Ν. Κεραμέως (άρθ. 199, παρ. 3) το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών αποτελείται από: α) τον αρμόδιο για τα ακαδημαϊκά θέματα αντιπρύτανη, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον αρμόδιο για τα διοικητικά θέματα αντιπρύτανη, β) το αρχαιότερο μέλος της κοσμητείας, με αναπληρωτή του το αμέσως νεότερο μέλος της, γ) δύο μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος με τους αναπληρωτές τους, δ) έναν εκπρόσωπο των φοιτητών με τον αναπληρωτή του.

Ο Νόμος δεν μένει μόνο στο ΠΣΦ αλλά θεσμοθετεί και άλλα πειθαρχικά όργανα που είναι ο πρύτανης, ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο πρόεδρος του τμήματος, ο κοσμήτορας της σχολής σε περιπτώσεις μονοτμηματικών σχολών, οι αναπληρωτές τους (άρθ. 199, παρ.1).

Στα πειθαρχικά παραπτώματα των φοιτητών περιλαμβάνονται από τη διακίνηση ουσιών, την αντιγραφή, τη λογοκλοπή και την ηχορύπανση (άρθ. 197, παρ. 2α´-θ’) μέχρι την «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του» (άρθ. 197, παρ. 2δ). Δηλαδή η παρέμβαση σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης Τμήματος ή της Συγκλήτου ή μια παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές ή και τον φοιτητικό σύλλογο στον πρόεδρο, κοσμήτορα ή πρύτανη μπορεί να επιφέρει την οριστική διαγραφή του από το Πανεπιστήμιο.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί πάνω σ΄αυτό (βλ. ανακοινώσεις 28/1/2021, 01/02/2021, 22/2/2021, 04/03/2021):

Ηη συγκρότηση των ΠΣΦ και η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πειθαρχικού δικαίου στα Πανεπιστήμια δεν αποβλέπουν στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά στον περιορισμό κάθε δυνατότητας οργανωμένης και συλλογικής διαμαρτυρίας και στην καταστολή του φοιτητικού και του πανεπιστημιακού κινήματος. Στόχος είναι να εμποδιστεί με κάθε μέσο αλλά και να ποινικοποιηθεί ακόμη και η διαμαρτυρία ενάντια στη συνεχή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενάντια στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους που λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων».

Καλούμε την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σταματήσει τη διαδικασία συγκρότησης ΠΣΦ. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέλη ΔΕΠ, να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών. Τα μέλη ΔΕΠ άλλο ρόλο έχουν μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όχι ανακριτές και δικαστές.

Τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει ανάγκη από ανακριτές και δικαστές των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και εν γένει του φοιτητικού κινήματος. Έχει ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού με αξιοπρεπείς απολαβές. Ισχυρή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή για να ετοιμάσετε σπιτικό παγωτό, με απλά υλικά, όπως είναι οι μπανάνες και οι φράουλες, το μέλι και την κρέμα γάλακτος
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
kataskinoseis.jpg
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου
Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και...
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου